torsdag 8 januari 2015

Diverse tankar om bloggen och framförallt mina tankar om "sponsring"

I takt med att bloggen växt får jag ofta förfrågningar att skriva om, länka till, göra reklam för allt möjligt, ni anar inte knasigheterna som föreslås, nätcasinon/olika spelsiter är t ex vanligt förekommande, naturligtvis går det bort. Direkt. webb-byråer, olika hälsosajter eller webbutiker för t ex kosttillskott förekommer också ofta.

Jag skriver ibland om produkter, t ex skor, elektronik eller kläder, oftast saker jag köpt själv. Jag kan absolut tänka mig att skriva om produkter under några förutsättningar. Det ska absolut vara produkter jag kan tänka mig att använda eller redan använder  och vet att jag uppskattar för deras funktionalitet för det jag utövar - löpträning.

Några företag har jag själv valt att närma mig och då strukturerat presenterat vad jag kan erbjuda dem i form av exponering, antalet besök på sidan o s v och det är de utbytena som fungerar bäst och ger både mig och företaget något mera bestående än bara ett enstaka inlägg. Att det framförallt är svenska företag är heller ingen slump. Det gäller Garmin (som såklart inte är svenskt), Craft, Salming och X-Kross och nu senast också Icebug då jag kommer springa i deras dubbade skor i vinter. Jag har länge varit nyfiken på att jämföra greppet hos deras dobbar jämfört med mina Best Grip-dubbade DS Trainers jag sprungit med i flera år nu. De här företagen är producenter av produkter jag uppskattar och använder mig av regelbundet i min löpning och jag har inga problem att vara öppen med att jag ibland mottar produkter från dem eller för den delen, att vara aktiv och göra reklam i sociala medier för de här företagen. För att jag gillar det de tillverkar och vad de står för!
De som tycker jag är mutad eller köpt får tycka det, jag är helt öppen med mina samarbeten. När jag skriver om en produkt jag fått uppger jag alltid att jag fått den från leverantören och inläggen är dessutom taggade med "Reklam" för tydlighetens skull. Jag skriver fritt vad jag tycker om produkterna vare sig det är ris eller ros trots att ingen någonsin aktivt uppmanat mig att skriva - bara att komma tillbaka med feedback direkt till företaget - och inläggen är aldrig varken korrigerade eller granskade av fabrikanten före publicering.  Jag har aldrig tagit emot kontant ersättning för att skriva om en produkt och kommer aldrig göra så heller.

Jag inser alltmer att det här inlägget kommit att bli närmast in policy för samarbeten, kanske skriver jag om det till det om det nu behövs.

Jag har sprungit några pass i de två Icebug-modeller - Aurora BUGrip som är en dubbad sko främst tänkg för terräng och DTS som står Distance Training Shoe som är just det, en dämpad ombonad sko tänkt för distanslöpning men ännu så länge är det för tidigt för att komma med några omdömen annat än att jag noterat att greppet är bra mycket bättre än Best Grip och att det är en lustig känsla att springa rakt över isiga partier med fullgott fäste. Jag kommer att skriva mer om hur jag upplever skorna efter fler mil i dem.

Icebug Aurora BUGripI övrigt springer jag lite med inspirationen på sparlåga just nu. Jag har både sprungit tvåhundringar och 8x1000m progressivt från 4:00-3:25 min/km (på löpband) sedan förra inlägget samt distanspassen men just distanspassen har känts ganska sega och tråkiga. Jag har också varit/är småförkyld vilket också drar ner känslan en del men förr eller senare vänder det!  Ikväll fick dock Icebugen på bild ovan bekänna färg och det rejält, då jag sprang 12km i omväxlande lerigt och isigt terrängspår. Jobbigt men skitroligt och med fantastiskt grepp hela vägen!

7 kommentarer:

 1. Jag håller med dig! Får en del märkliga förslag för spel, bank- och lånesajter (?!) och annat konstigt.
  Men är det intressanta företag så har jag samma inställning som dig. Jag skriver gärna, men det ska vara en ärlig rescension (dvs vad jag verkligen tycker) och det ska vara produkter som går i samma linje som min blogg.

  Ska bli spännande att se vad du skriver. Jag köpte själv ett par Anima2 BuGrip för en månad sen. :-)
  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malin! Ja, förslagen är många och ofta oseriösa! Sprang 22km i snö idag i Icebug Aurora som har en terrängsula, extremt nöjd med fästet både i snö och is! Kram!

   Radera
 2. Bra policy du har tycker jag. Själv vill jag absolut inte ha någon som helst business-aspekt på min blogg (jag får inte heller några erbjudanden - inte ens från spel-sites, kanske för att jag inte har någon mailadress angiven på bloggen kanske för att min blogg har så få besökare :-)) Å andra sidan uppskattar jag recensioner av träningsrelaterade prylar - så länge de känns ärliga. Och dina känns ärliga. Så fortsätt så. Ser fram emot utlåtande om nya icebugs. Själv har jag haft mina "buggar" i fem-sex år och tycker att de på vissa underlag ger bättre grepp än vanliga skor på asfalt :-)

  SvaraRadera
 3. Liten fråga förresten... Måste man inte skatta för saker man får i syfte att testa/recensera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anneli och bra att det jag skriver känns ärligt för det är det! Det är nog en omfattningsfråga om man ska skatta för produkter man mottar.

   Radera
 4. Det är inte så att jag irriterar mig på skattesmiteri i bloggvärlden (för de flesta är det nog peanuts), men andra kanske gör? Och då kanske någon "missunnsam" anmäler tänker jag... Så kanske ändå läge att kolla upp vad som gäller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, jag har gjort det tidigare och ska kolla upp det igen!

   Radera