Tävlingsresultat

tisdag 23 april 2019

Race Report Påsksmällen Enhörna 10 km 38:15

Så var säsongsdebuten 2019 avklarad, en debut jag inte är speciellt nöjd med! Träningen har gått väldigt bra och jag har gjort ett par helt fantastiska träningspass i Nikeskon Vaporfly de senaste veckorna men någonstans har känslan gnagt av att jag trots allt inte är i den formen, att skon har hjälpt mig springa fortare precis som den påstås kunna göra. Veckan innan loppet halverade jag löpmängden till bara drygt tre mil men ändå hände inget i benen, de kändes stela och trötta på de två sista lätta passen trots den extra vilan och inte alls så rappa som jag vill ha dem innan tävling vilket gjorde att jag hade på känn att det inte fanns en supertid i kroppen.

Jag kom iväg helt OK och fick bromsa den första lätta kilometern som ändå gick på 3:30 men resten av banan är kuperad och det började ganska snabbt gå långsammare i backarna på motvilliga, trötta ben. Mina klubbkompisar Nathan och Stefan som både siktade på en tid på 37 minuter försvann sakta framför mig och ännu en bit längre fram hade jag Jakob och Staffan Westerdahl. Staffan och jag hade pratat om att starta ihop men det var bra att jag inte hängde på honom. Valde att köra utan autolap på klockan för att inte stressas av tillfälliga långsammare kilometrar uppför. Halvvägs trodde jag trots att jag var trött på att jag skulle kunna springa under 38 minuter och på den lättsprungna inledningen på andra varvet försökte jag höja farten men det hände ingenting utan gick istället långsammare. Flåset begränsade mig inte men benen var väldigt tröga och trötta. Undantaget starten där jag höll igen lite blev jag bara bara omsprungen av en löpare första varvet och ytterligare en löpare andra varvet och jag tog fler placeringar än jag förlorade men kanske blev jag lite uppgiven kilometer 7-9 med närmaste löpare ca 30 meter framför mig. På den sista kilometern närmade jag mig en tröttnade löpare från Eskilstuna och först orkade jag inte bry mig när jag såg att jag inte skulle klara 38 minuter men i slutet av sista backen växte det ut lite tävlingshorn och jävlar anamma och jag bestämde mig för att jag bara SKA vara före honom i mål och med en distinkt fartökning strax innan backens krön sprang jag förbi och avslutade riktigt starkt de sista 600 m. Rejält trött i mål med tiden 38:15 på en 25:e plats av totalt 75 löpare på 10 km herrar och som alltid på millopp så återhämtade jag mig fort och började strax därefter gräma mig att jag inte sprang fortare.

Preliminära resultat hittar ni här och Spring LFA's reportage från loppet här.





Jag hade helst sprungit mer än minuten snabbare eller åtminstone en halvminut snabbare för att vara nöjd med icke. Dålig dagsform? Kanske. Svagt pannben, lite kanske men jag tar ändå med mig att jag tyckte jag gjorde så gott jag kunde, det var rejält jobbigt redan efter tre kilometer och då vet jag inte hur jag ska kunna pressa på så mycket hårdare? Tittar jag på mina tidigare "Påsksmällar", 39:33 (2011), 38:55 (2012) och 37:15 (2014) är inte dagens lopp så uselt och jag har inte blivit sämre med åren ännu men med den träning jag lyckats genomföra i vår hade jag hoppats vara klart närmare tiden från 2014.

Det viktiga nu är att få tillbaka spänsten och fräschören i benen vilket gör mig lite brydd samtidigt som jag helst ska steppa upp träningen ytterligare inför Stockholm maraton. Jag har lite småont i smalbenen och låren är trötta och stela. Extra stretch har jag redan börjat med, kanske ska jag foamrolla lite också och ska försöka bättra mig vad gäller sömnen som det blivit lite si och så med, inte minst natten före loppet då jag sov dåligt.



Jag tar med mig att jag gjorde så gott jag kunde för dagen, att jag ändå gör en ganska stabil insats för att vara en dålig dag. Det var väldigt trevligt att göra debut som "Enhörning" på hemmaplan, finvädret lockade ut mycket publik som hejade extra mycket på oss getingar, jag hade frun och yngsta dottern med mig som fotade och agerade hejaklack och det var lika trevligt som alltid att träffa löparvännerna och tjöta lite!

2 kommentarer:

  1. Hej Staffan,

    38:15 är bra för en 71:a och du kan mer med rätt dagsform. Vet du andra som har sprungit bra med både vanliga flats och Vaporfly? Hade du haft Vaporfly tror du att du gjort 37 låga och bena inte känts lika stumma.

    Hälsningar
    Mikael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Mikael, det är OK på den här backiga banan en dålig dag. Jag vet många andra som springer bra i Vaporfly och som sprang bra också i andra äldre racing flats före Vaporfly.

      Radera