Det är en fråga jag ställer mig just nu. Ni som följer mig vet att jag brukar skriva att jag ännu inte märkt av någon åldersförsämring och att jag tränat lite mer än vanligt senaste året då löpningen har fått ersätta utebliven vardagsmotion vid distansarbete.
Jag har skrivit många gånger att min bästa säsong var 2014 men det börjar bli länge sedan nu och därmed också mindre intressant och relevant. Även 2017 var en bra säsong sett till resultat därför kan ändå en kort jämförelse kring träningsmängd vara på sin plats. Löpta km mellan januari-april ser ut så här:
2021: 1075,5 km
2020: 1081,4 km (som jämförelse när jag också distansarbetade) men tävlade sparsamt).
2017: 1034,5 km
2014: 975,3 km
Svårt att dra några slutsatser här då ökningen mellan nu och 2014 handlar om en halvmil i veckan. Har i år hittils snittat 64 km/vecka vilket ändå är lite mer än de 55-60 km/vecka jag ofta snittat innan men det är också en sanning med modifikation. Tittar jag på de tio-tolv veckorna innan min 2:50-mara 2014 så var veckosnittet just den perioden snarare 70-80 km/vecka och den lägre siffran för 2014 för årets första fyra månader var lite mindre mängd i februari vilket inte är så relevant för ett maraton i början av juni.
Årsmängd och prestation korrelerar också väldigt svagt med varandra sett över enstaka år. Innan Covid och distansarbete var en realitet var 2016 det år då jag sprang mest, sjutton mil mer än 2017 men förutom ett bra Stockholm Maraton presterade jag klart sämre tider 2016 än jag gjorde 2017.
Nog om historiken. Jag har tränat tröskelpass och intervaller ganska regelbundet senaste året ihop med långpass. Uthålligheten borde det därför inte vara något fel på trots att de allra längsta långpassen över tre mil uteblivit. Fartuthålligheten borde också vara åtminstone hygglig efter all tröskelträning.
Distansfarten är numera lite lägre än jämfört med för några år sedan men det är ju det där med den sköna vardagsmotionen. Ibland trycker jag på lite och springer i zon3, ca 4:20-4:40-fart men oftast springer jag distans i 5:00-5:30 snarare än under fem minuter per kilometer. Tror ändå inte det är p g a brist på fart på distanspassen som min upplevda brist på form kommer från.
Jag använder sub40-milar som en formkoll och har sprungit tre stycken i år. Det har varit lite jobbigare än vanligt och tidsmässigt har jag legat kring 39:30 alla tre gångerna när jag i vanliga fall brukar kunna springa sub39 på ungefär samma ansträngning. Att springa halvmaran under 4 min/km vilket jag gjorde senast på tävling i Stockholm september 2019 känns idag som ett tufft mål. Att fortsätta elva kilometer till har känts omöjligt när jag sprungit mina sub40-milar, men visst, det är skillnad på träning och tävling.
Det kan vara så enkelt att jag i princip grundtränat ett helt år och får jag en riktig tävling att fokusera på och släpper upp träningen med minskad mängd under ett par veckor så kanske känslan och formen blir en helt annan?
Kanske tänker jag för mycket bara? Jag fyller trots alls femtio i år. Det känns bra att se milen samlas i träningsdagboken men det är dumt att bara fokusera på det och jämföra sig med andra som är på ungefär samma nivå! Jag tror jag skulle tjäna på åtminstone två heldagar med vila varje vecka istället för att springa nästan varje dag men det är betydligt lättare att vara klok kring någon annans träning än sin egen! Jag borde heller inte vara rädd för att byta ut något löppass mot cykling. Förmodligen skulle jag behöva träna lite mer fart än vad jag gör i form av kortare och medellånga intervaller för att få lite fler mil i högre fart och bygga både lite styrka och VO2Max och förmodligen då har en vilodag innan dessa pass och kanske också efter dem eller bara väldigt lätt distans dagen efter.
Jag blir inte rörligare med åldern och av allt stillasittande så rörlighet och gärna också lite styrka och varför inte slänga in lite spänst också? Det skulle kroppen må bra av.
Summa summarum så är jag en väldigt vältränad femtioåring som brukar vara duktig på att variera ming träning men jag kan alltid bli bättre! Kroppen vänjer sig och anpassar sig till den träning som utförs och det viktigaste för att komma ur den här känslan av att jag inte riktigt är där jag vill vara formmässigt är nog att reta kroppen lite med lite nya stimulin. Det kan vara korta/medellånga intervaller i 3-5km-fart, mer sprintbacke eller backlöpning, köra kortare intervaller med många repetitioner vilket verkar vara populärt hos elitlöpare just nu istället för att alltid köra längre tröskelpass. Det kan vara lite styrka, hopp/spänst, rörlighet. mer lekfull fartlek eller långpass med fartinslag kanske? Och inte minst, inte vara rädd för att faktiskt ta en extra vilodag per vecka för att vara lite fräschare i benen till de passen som hoppas faktiskt fortfarande kan utveckla mig! Det är nog viktigare än jag tror. Det är kanske veckans sjätte träningsdag som stjälper mig istället för att hjälper mig framåt?
Reta kroppen med lite nytt och annorlunda alltså, det får bli ledorden några veckor framöver!
Vi är nog många förhoppningsfulla löpare som ser ljuset i tunneln nu och sitter med fingret på anmälningsknappen till något mindre lopp i sommar. Vi kan ännu så länge bara hoppas på att belastningen på sjukvården och smittspridningen minskar så att restriktionerna stegvis kan börja lyftas fr o m första juni!
Kloka ord. Intressant läsning. Jag är i din ålder men inte en lika duktig löpare och tränar nog mer andra träningsformer än bara löpning (mycket längdåkning), men funderar ändå lite kring upplägg nu när man blir äldre. Behöver man vila mer (1-2 vilodagar), behöver man träna mer rörlighet (har lagt in Yoga for runners 20 min tre gånger i veckan), man förlorar styrka, spänst och muskelmassa med åldern (jag har börjat träna mer styrka, nu tre pass i veckan som är mer fokuserat på muskeltillväxt, jmf med 2 cirkelstyrkepass under vintern), farten förlorar man mer än uthållgiheten, kanske ska jag lägga in mer korta fartintervaller för att bibehålla och kanske öka farten litet snarare än att springa tusingar? Har nyligen abladerats för förmaksflimmer och behöver hålla tempot nere några veckor till men hoppas kunna ta tag i alla dessa delar längre fram.
SvaraRaderaHej Hans och tack för din kommentar! Du verkar ha kommit lite längre än jag från att bara tänka i de här banorna till att faktiskt också ändra på något. Mitt "problem" är lite att det nästan bara är löpning jag tycker är roligt så jag har svårt att få till någon kontinuitet och glädje i någon annan träning. Jag tror du är på rätt spår med lite mer varierad träning inklusive styrka och rörlighet. Jag märker själv hur stel jag är och styrka/spänst tror jag är viktigt att behålla högre upp i åldern för att behålla lite snabbhet och förbli skadefri. Korta intervaller tror jag är bra, jag springer en del trehundringar vilket ändå är så pass långt att man får hålla igen lite jämfört med tvåhundringar och hundringar som blir mer likt spring med högre skaderisk! Lycka till med träningen efter ablationen!
RaderaJag förstår verkligen att du fastnat för löpningen då du hållit en sådan bra nivå i så många år. Jag prioriterade löpningen lite mer förr men fick väl inte riktigt de där farterna jag hade hoppats på. Är ganska lång och tung, 90 kg, så rodd och längdåkning passar mig nog bättre, då de inte är viktbärande på samma sätt. Springer dock över hela året, men så klart mer på sommaren. Det där med 300-ingar låter väldigt intressant. Jag har nog snöat in på typ tusingar då man hört att det är bra för att öka syreupptaget men 300-ingar är ju bra för att upprätthålla fart och ett bra löpsteg. Ska testa!
SvaraRaderaJa testa t ex 12x300m med en minuts ståvila eller 3x5x300m med en minuts ståvila och en serievila på två minuter efter fem st. På det passet går det att hålla lite högre fart än på 12st rakt av. Lyssnade precis på en podd som handlade om träning för 3000m, de rekommenderade en progression enligt:
Radera8x200m
10x400m
6x600m i tänkt tävlingsfart på 3000m. Det tycker jag också låter som ett bra fartupplägg och är lite nyfiken på att testa själv! Bra och rolig sommarträning!