lördag 20 september 2014

Ofrivilliga äventyr och kontraster

Jag är väldigt nöjd över mitt halvmaraton i lördags, det kändes som om jag presterade precis så bra som jag kunde och förväntat mig, jag ville springa på 1:22, helst 1:21 och det gjorde jag!

Träningsveckan har varit bra och eftersom jag börjar lära mig hur min kropp fungerar har jag tagit det lugnt då jag känt mig halvsliten efter halvmaran. Min erfarenhet är att om jag har lite tålamod efter en tävling där jag presterat riktigt bra och inte går på för hårt på en gång får jag en fin belöning i form av en superkompensation senare. Först i mitten av nästa vecka är det dags att träna lite fortare igen!

Lugn distans måndag, vila tisdag, lunchpass med lite lättare fartlek onsdag, transportlöpning jobbet-centralen torsdag, och samma sträcka fast omvänt igår morse. Idag är det vilodag och trevligheter i form av teater med hustrun (Ägd med Schyffert och Lindström) och imorgon blir det löpning igen, förmodligen också det i lugnt tempo. Inget särskilt att rapportera om alltså förutom att onsdagens pass och gårdagens pass kräver några rader.

Jag sprang ett lunchpass runt Brunnsviken som så många gånger innan men ville undvika den steniga, ganska svåra stigen norr om badet i Bergianska så jag höll längre österut, vägen delade sig och här blev det fel, väldigt fel.

Jag kom upp på ett högt berg, där en man som jag tyckte promenerade väääldigt långsamt verkligen stirrade på mig, stigarna blev till ett virrvarr, snårigt och ogenomträngligt. Plötsligt kommer jag ut på en bergshäll högt upp, där står en äldre man helt näck och gör inget som helst för att skyla sig, hoppsan, springer neråt vattnet, på vägen ner skymtar jag i en skreva, någon i skinnpaj och en rumpa i svarta nätstrumpbyxor (!), kanske hade vederbörande sällskap där i skydd av klipporna.  Det togs som tur var ingen som helst notis om mig och jag fick en väldig fart utför berget innan jag kom ut vid badet. När jag kom tillbaka till jobbet och lade in passet på Jogg.se fick jag gapskratt och kommentarer från löpare med bättre lokalkännedom än jag: "Jaså Staffan, du har varit på Bögberget och sprungit? Ett av Stockholms mest kända ställen för Cruising" Håller man sig bara längs vattnet brukar man få vara ifred".

Bjuder på en lite guide så ni slipper göra om samma fadäs som jag.

Här var jag tvungen att googla lite vilket bekräftade att detta är en känd mötesplats för homosexuella som vill "umgås" i det fria. Det hade jag alltså ingen aning om. Ridå. Don't ge me wrong här, jag har inget emot homosexuella eller homosexualitet. Inte alls, jag vill bara inte ha deras nakenhet eller sexualitet eller någon annans heller, hastigt och oförberett presenterat för mig "on display".

Fredagens transportlöpning till slut, apropå kontraster. Först genom stadens brus sedan ut i tystnaden, fukten och dimman i Hagaparken. Konturer suddades ut, proportioner gick förlorade i det enfärgade ingenting där fukten omslöt allt. Nästan magiskt. Det är något väldigt ursprungligt och tillfredsställande att transportera sig från A till B genom att springa! Bilderna nedan är tagna vid Frösundavik. Alldeles över viken ligger jobbet, en vanlig dag fullt synligt.
14 kommentarer:

 1. He he, skrattade högt för mig själv! Vilken upplevelse ;-). Förstår att du fick extra fart tillbaka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, Fia, roligt att kunna roa... :-)

   Radera
 2. Har läst din blogg länge nu....är själv en erfaren löpare. Även om jag blivit det senare i livet än andra. Jag inspireras av dig och det är alltid kul att kunna testa nya tips, tricks och upplägg (snodde tex ungarnas godis inför sista loppet jag sprang :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Patrizia! Så roligt! Jag har en liten misstanke om att vi kanske har gemensamma bekanta i Familjen Lilja i Västerås?! Tack för berömmet, hahaha, hoppas inte barnen blev alltför sura, du får säga att du lärt dig det av en annan löpare och att om man springer får man äta god när man vill :) Bra blogg, jag har lagt till den i min lista!

   Radera
  2. Ser att du blev intervjuad i mål efter BRR av Kerstin R, en av mina löparbekanta i Västerås och en mycket trevlig, duktig och t o m landslagsmeriterad ultralöpare.

   Radera
  3. Du finns också på bild här; http://ultrabrdo.com/2014/09/21/black-river-run-2014/ :)

   Radera
 3. Hoppla!
  Men jag fattar inte det där med att rusa därifrån eller kommentaren "Håller man sig bara längs vattnet brukar man få vara ifred"."
  Skulle de hoppa på typ vem som helst tror du/ni bara för att du är kille?
  Men hallå i så fall!
  Bara för att man är homo betyder det inte att man vill "umgås" med alla av samma kön. Lika lite som en hetro vill det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag väl. Jag hamnade i en situation jag tyckte var obehaglig helt enkelt. Nakna farbrorn på berget "saluförde" definitivt sin nakenhet väldigt öppet.

   Radera
 4. Så du har å ena sidan vid skrivbordet officiellt inget emot homosexuella och homosexualitet men å andra sidan när du i verkligheten stöter på fenomenet, deras attityd och vad de utsätter omgivningen för så är det inte önskvärt. En väldig skillnad mellan din påstådda inställning och din faktiska!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs stycket igen. "...eller någon annans heller" syftar här naturligtvis på heterosexuella. Jag vill inte ha offentlig nakenhet av någon sort plötsligt presenterad för mig.

   Radera
  2. Så du har inget emot homosexuella om de inte går att skilja från andra, inte syns och inte uppträder där du finns och om de finns där du finns beskriver du din egen närvaro som en fadäs... hm

   Radera
  3. nej, du väljer att missförstå mig...

   Exhibitionism/Offentlig nakenhet vare sig det är homo-eller heterosexuellt är jag inte lockad av och ja, fadäsen var att jag inte visste att det var ett känt område för just sådant. Då hade jag valt en annan plats att springa på...

   Radera
 5. Hahaha! Förlåt men.... Haha! Spännande.... ;-))
  Eller ja, du förstår vad jag menar. Förstår att du blev lite "tagen på sängen".

  Och vad gäller kommenterna här.
  Klart som tusan att man kan vara FÖR homosexualitet men ändå inte vill ha en massa nakna människor precis framför sig, varken hetero- eller homo-rumpor! Förstår precis vad du menar.

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man lugnt säga Malin :-) Och tack för din kommentar! Du har fattat!

   Radera