torsdag 17 september 2015

Begreppsförvirringen kring inspiration och motivation

Jag upplever ofta en begreppsförvirring där inspiration och motivation blandas ihop när det gäller träning. Många vill komma igång och springa men undrar hur de ska gå tillväga. Det korta svaret är att det bara är att bestämma sig. Ut och spring. Du behöver inget träningsprogram, ingen löpcoach, inte alla prylar. Vägledning eller sällskap kan både underlätta och behövas men då kanske senare snarare än förr om eller när problem tillkommer.

Inspiration kan fås från många olika håll, se en löpartävling, prata med löpare, sociala medier, läsa en tidning, läsa bloggar, se en film om löpning, se på friidrott eller något helt annat. Jag själv inspireras mest av vänner som är mitt i livet med familj och jobb men som vill något mer med sin löpning än att jogga några gånger i veckan. Inspiration kan vara gnistan som tänder elden men elden i form av Motivation måste komma från dig själv och att börja handlar om motivation! Jag kan inte ge någon annan en anledning att börja springa. Den initiala drivkraften och målbilden måste komma inifrån! Det behöver inte vara ett livslångt åtagande utan mera ett beslut att i alla fall börja och prova för att sedan se vad det leder till.

Väl igång gäller det att sedan fortsätta och det är nu det svåra börjar för då handlar det varken om inspiration eller motivation utan att fortsätta handlar om vanor och en hel del om disciplin och inte minst planering. Att göra det till en vana  och till en självklar del av ens vardag och liv vilket tar ett tag. Vill du läsa om vanor så har Johan på utmärkta bloggen Hjärnfysik skrivit om det ett par gånger, du hittar de inläggen här och här.

Min egen träning den här veckan efter halvmaran har mest bestått och kommer mest bestå av lugn distanslöpning även om jag sprang rätt fort en timma i tisdags när benen överraskade mig med att kännas riktigt pigga och då gäller det att passa och de passen blir ofta både trevliga och bra! Även om jag inte sprang på mitt absoluta max i lördags finns anledning att ta det lugnt och låta kroppen hämta hem lite och planerna för helgen är ett extremt lugnt långpass i grupp på lördag och först på söndag tänker jag köra ett strukturerat fartpass igen.

4 kommentarer:

 1. Den som verkligen vill hittar ju ofta den där sällsynta tiden, dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så Helena, det är en del av att bestämma sig, av planeringen och disciplinen, att hitta tiden och luckorna! Och att även låta vilodagarna vara planerade och "inte bara hända".

   Radera
 2. Bra inlägg Staffan. Kul att formen kommit nu också. Flera lopp återstår. Med vänlig hälsning, LG Skoog

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack LG! Ja, det känns bra inför New York nu, ett par rejäla långpass återstår, får se om jag hinner klämma in någon lite tävling också eller om jag prioriterar träningen :)

   Radera