fredag 21 oktober 2016

Podcasts för träning

Att springa med något i örat råder det delade meningar om. En del klarar inte att ta ett löpsteg utan musik medan andra inte kan tänka sig att lyssna på musik när de springer och så finns alla däremellan och där befinner även jag mig. Jag lyssnar på musik eller podcasts på uppskattningsvis hälften av mina löprundor. Oftare på längre pass eller om jag ska transportera mig någonstans. Oftare på distanspass än på snabbdistans eller intervaller. Då vill jag istället fokusera på fart/ansträngning/känsla men det händer att jag pluggar in något med bra beat inför snabbare pass också. För mig har lyssnande mest med årstid att göra. Vår och sommar "lyssnar" jag gärna bara på naturen. Höst och vinter har jag mycket oftare något i öronen.

Här listar jag de Poddcasts jag brukar lyssna på när jag tränar eller åker tåg til eller från jobbet. För alla podcasts jag listar gäller att jag lyssnar på utvalda avsnitt med gäster eller ämnen som intresserar mig och inte alla avsnitt rakt av.

Maratonpoddens avsnitt med David Nilsson var en bra intervju med en spännande löpare som verkar gå sin egen väg!

Maratonpodden
Petra Månström som knappast behöver någon närmare presentation intervjuar kända profiler om "snorsport". Petra är riktigt bra och naturlig som "programledare" och ställer ibland frågor som andra inte skulle ställa vilket ofta ger intressanta, spontana och roliga samtal med bra dynamik, t ex i avsnitten med Björn Ferry, Charlotta Fougberg, Yannick Tregaro, Annichen Kringstad eller i avsnitten med Daniel Tynell eller David Nilsson nyligen. Podden skulle bli ännu bättre om hon "borrade" lite mer på djupet i vissa frågor och inte snabbt hoppade till nästa ämne men det är en avvägning och avsnitten är lagom långa. Petra kan också efter många år som löpare mycket om löpning och ställer ofta frågor hon själv vet svaret på men podden riktar sig till en bred målgrupp motionärer med olika kunskapsnivå. Extra plus för bra ljud och proffsig produktion. Rekommenderas!


Löparsnack
Agnete och Edward Dannenberg producerar och intervjuar olika löparprofiler. Bra bredd och blandning på ämnen, bra ljudkvalité, proffsig produktion och Agnete känns väldigt naturlig och proffsig i rollen som "programledare. Även en poddcast som undertecknad varit med i ett par gånger. Rekommenderas! 


Tyngre Träningssnack
Har blivit en favorit! Kunnigt och vetenskapligt om både konditionsidrott och styrketräning av Jakob Gudiol, känd från t ex siten träningslära.se och Ville Vajkala. Ofta bra samtal och interaktion mellan deltagarna, matigt och lärorikt innehåll, på gränsen till nördigt ibland, på ett positivt sätt. Bra ljudkvalité och en podd jag lärt mig väldigt mycket av att lyssna på! Rekommenderas!


Möt löparen
Hässelbylöparen och journalisten Marcus Åberg intervjuar kända löparprofiler. Varierande kvalité och ibland varierande ljudkvalité också men det finns många intressanta intervjuer och väldigt många avsnitt att välja mellan. 

Prestera Mera
Skaparna bakom sportnutritionsmärket Umara spelar in korta avsnitt på ca 30 min. Det handlar naturligtvis en hel del om energi, salter, prestationshöjning men också en del intressanta profiler intervjuas. Läarorikt ibland och plus för de korta avsnittet, minus för att det ibland kan vara lite rörigt med bristande ljudkvalité och svårt att hänga med vem som säger vad.

Coltings nakna sanning
Här är jag kluven. Personen Jonas Colting är en åsiktsmaskin, i en del gillar jag och håller med honom, i annat inte. Podden är lite tjatig i sin återkommande kritik av dietister t ex och Colting har en bisittare vars roll är oklar då han mest agerar utfyllnad och aldrig har någon åsikt som avviker från Coltings. Ofta bra ljudkvalité men stort minus för att avsnitten är för långa och att det ibland kan ta en halvtimma (!) av kallprat (och ätande i poddstudion) innan de kommer in på dagens ämne. Finns dock en del intressanta avsvnitt.

Fysiopodden
Svensk podd som jag inte vet om den fortfarande uppdateras med en grupp sjukgymnaster med stor bredd inom konditions-och styrketräning, rörlighet och stretch m m. Kunnigt och vetenskapligt med en väldigt avslappnad, t o m flamsig stämning i studion. Det märks att det är ett kompisgäng som sitter och snackar om ämnen som engagerar dem. Lärorikt, inte sällan nördigt detaljerat.

RunnersConnect
Amerikansk löparpodcast som lider av väldigt dålig ljudkvalité men om man står ut med det och att många löparprofiler "trust in God" eller tackar honom för sina framgångar så kan det ibland bli intressant men ärligt talat har jag inte orkat igenom så många hela avsnitt.

Sommar (och Vinter) i P1
Behöver väl ingen närmare presentation. Programmet som sådant har kanske lite spelat ut sin roll i med att poddcast som genré har vuxit så mycket de senaste åren men visst går det både att hitta intressanta avsnitt, intressanta personer och att lära sig nya saker!

Det finns fler podcasts inom träning men inte någon jag riktigt fastnat för hittills. Många inom ämnet hälsa som jag tycker är ett alldeles för individuellt, brett och svårinringat begrepp vilket gör det svårt att både diskutera och skriva om på ett intressant sätt, vilket jag varit inne på tidigare. Många inom konditionsträning och säkert fler podcasts inom löpning som jag missat. Ni får gärna tipsa om andra podcasts ni gillar med en kommentar!

 
Jag orkar sällan släpa med mig telefonen på löprundan. Istället är det min IPod Nano i en bälteshållare och ett par sportlurar som hänger med på mina löprundor ibland...
Förra veckan blev det lite väl lite träning inför miltävlingen och jag kände att jag saknat löpningen lite. Därför sprang jag en del i söndags. Den här veckan har det bara blivit två distanspass hittills, ett lite snabbare lunchpass på 12 km i ca 4:20-fart och en timma lugnare med pannlampa igår kväll. Jag har tyvärr nu lite känningar i baksida lår igen, samma baksida som förra året så jag kommer ägna det lite uppmärksamhet och lägga in någon extra vilodag den här veckan och nöja mig med tre löppass den här veckan. Nu är ju livet inte bara löpning. Helgen rymmer lite andra trevligheter, innebandymatch för sonen, gymnasiemässa med samma son och en musikföreställning med hustrun imorgon. Trevlig helg på er!

11 kommentarer:

  1. Minnesanteckning, tips från jogg.se: "Löparliv", "Konditionspodden", "Unika människor"

    SvaraRadera
  2. De gånger jag lyssnat på nåt medan jag löptränat kan jag nog räkna på ena handens fingrar. Minns att jag lyssnade på ett podavsnitt under ett långpass tidigt i våras. Kom på mig själv ett en stund att jag inte kom ihåg vad de pratade om. Jag kopplade helt enkelt bort podden efter tag tydligen.

    Däremot lyssnar jag på pod då jag cyklar eller åker kommunalt.

    Månströms pod tycker jag är rätt ointressant. Saknar diskussionerna. Allt känns ytligt och struket medhårs.
    Dessutom har Månström hittat formeln för sin träning och försöker få den att bli allmängiltig. Ett ständigt klankande på de motionärer som tränar målmedvetet. De tränar som eliten tycker hon. Dessutom ett ständigt tjat om alkohol och träning och hon vill ständigt markera mot de som avstår. Tröttsamt.

    Möt Löparen. Ointressant då jag saknar diskussionerna. Även här blir det väl medhårs med allt. Dåligt ljud och svårt med det monotona röstläget. Orkade väl med ett eller två avsnitt

    Coltings nakna sanning. Håller med om att det blir väl mycket tuggande och enformigt innan själva avsnittet sätter igång.
    Däremot gillar jag i det stora hela hans pod. Den ende som vågar ifrågasätta rådande meningar. Han sticker ut. Vill provocera lite. Det gillar jag

    Löparsnack. Lyssnade när du och Lenneman deltog. Tyckte dock avsnittet kunde varit kortare då ni fick sagt era poänger ganska tidigt. Det blev lite långdraget till slut. Hade lite svårt för programledarens röst också. Sånt spelar tyvärr in.

    Gudiol klarar jag inte av. Han är väl av den uppfattningen att allt han skriver är sanning? Resten har fel

    Jag lyssnar mest på annat som inte rör löpning. Prenumerar på några poddar men jag hinner liksom aldrig lyssna i kapp. Tror jag har 20-30 timmars olyssnat podmaterial :)
    Så de blir ju inaktuella då många utkommer varje vecka.

    SvaraRadera
  3. Intressant och bra med olika åsikter Mikael, jag tycker podd kan vara ett bra sällskap på längre löppass.

    Maratonpodden, jag tycker Petra gör det bra som programledare, men visst kan det vara mer diskussion, hon utmanade ju Oskar Svärd en hel del kring det där med att få "Tjejpisk" i alla fall. Visst har hon ett rent motionärsfokus numera, det där med alkohol har jag faktiskt inte tänkt på men nu när det du säger det så brukar hon ju nämna motionärer som avstår alkhohol p g a träningen, inget jag med min blygsamma konsumtion kan relatera till eller behöver tänka på.

    Colting, jag vet inte hur mycket han ifrågasätter, han ifrågasätter ju socker och skitmat och det är det ju många som gör. Provocera vill han absolut, inget fel med det, men det blir lite väl mycket LCHF-propaganda och dissande av kolhydrater tycker jag, enbart baserat på tyckande. Det råder stor konsensus idag om att kolhydrater behövs för en optimal prestation.

    Jag tycker Gudiol är bra, tvärtemot alla tyckare så grundar han sina åsikter på vad som finns i studier och litteratur vilket väger mycket tyngre än alla som tycker en massa hit och dit.

    SvaraRadera
  4. Månström vill ju gärna framhålla att Uhrbom och "biten" Eriksson att de minsann dricker öl och gärna många innan/efter lopp och samtidigt presterar.

    Jag är ingen diet/kostexpert men tror inte det är LCHF som han propagerar för?
    Att kolhydrater behövs är väl inget konstigt då det inte går att utesluta det helt och hållet. Det heter Low Carb och inte Non Carb

    SvaraRadera
  5. Det var ett tag sen jag lyssnade på Månström så det är väl bra att hon utmanar gästerna. Fler borde göra det enligt min mening. Annars blir det rätt ointressant.

    Det jag kanske ville säga är att hela sociala medier grejen (inkl. bloggar) bygger på att få likes och läsare. Fan ta den som är kritisk/ifrågasätter/utmanar. Alla ska med.
    Jag vill gärna ha konstruktiva diskussioner när jag delar min löpning på jogg.se
    Varför jag gör så. Testa göra så här m.m. Det skulle vara uppfriskande.

    Jag tror många drar sig för att skriva/säga nåt som kan uppfattas som kritik. Man är rädd att såra.
    Märker det på jobbet. Blir allt fler studenter som kräver att tentor ska kontrolleras ytterligare en gång. För studenten kan inte ha fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fattar inte exemplet med studenter - de vågar ju tydligen kritisera rättningen nuförtiden ;-) menar du att de är lärarna som inte vågar kritisera/underkänna studenternas svar? Illa i så fall!

      Radera
  6. Jag håller med, det talas mycket om feedback t ex i arbetslivet men få behärskar det och behärskar man inte att ge eller ta emot feedback är det lätt att det blir personligt och att man då sårar oavsiktligt. Och ofta när jag får synpunkter/mothugg här på bloggen är det i en direkt fientlig, icke-konstruktiv form, t o m ibland hatisk ton i vissa sällsynta fall så fort jag tycker något. Jag har absolut inget emot att bli ifrågasatt på ett positivt och konstruktivt sätt men det är tyvärr inte så vanligt. Jo Uhrbom etc gör det ju liten av en grej att dricka öl vilket jag varit inne på tidigare, jag tycker det är rätt tröttsamt i längden. Colting nämner ju aldrig LCHF utan "riktig mat" men han äter ju kött och mycket grönsaker och vad jag förstått inte kolhydrater.

    SvaraRadera
  7. OK, here it goes - jag lyssnar nuförtiden på stickpoddar när jag springer :-) Om någon hade förutspått det för ett par år sedan så hade jag skrattat rakt ut. Och för några år sedan lyssnade jag sällan på något alls eftersom jag ville fokusera på löpningen och liksom bara "vara i mig själv". Jag har lovat mig själv att inte vara fördomsfull så alltså rekommenderar jag poddarna "Stickkontakt" och "stickpodden" (som inte längre uppdateras, men det finns 50 avsnitt) till dig. För ett mer historiskt grepp på garn-relaterat handarbete så finns Nördic Knitting :-)
    Men nu blev jag lite sugen på träningspod istället. Colting ogillar jag, så han går bort. Tror att jag börjar med "Tyngre träningssnack" - låter som något för en fysiolog, eller hur ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stickpoddar känns som en bit utanför min "zon" Anneli, just därför kanske jag ska passa på att vidga mina vyer ordentligt! Tänk alltså att det finns webbradioprogram om stickning... borde vara en utmaning utan bild, känner jag spontant :-) Hos tyngre träningssnack kan du få dig lite fysiologi till livs, det jag gillar är det vetenskapliga anslaget, att det inte bara är en massa tyckande utan att det handlar ganska mycket om vad som är visat genom studier t ex.

      Radera
  8. Tack för tipsen en del poddar kände jag till och andra ska jag lyssna på nu

    SvaraRadera
    Svar
    1. Varsågod Mattias, hoppas du hittar något du gillar :-)

      Radera