onsdag 7 juli 2021

Hur sänker vi trösklarna för löpning?

Jag läser en del på sociala medier om folk som uttrycker att de inte "vågar ge sig ut och springa eftersom någon kan se dem" och har alltid förundrats över hur man kan tänka så. Det är väl bara att ge sig ut och springa, vem skulle tycka, eller ännu mindre, uttrycka något? Men som vi vet, i de sociala mediernas tidevarv fungerar det inte så. Det finns folk till allt som uttrycket säger och de uttrycker också ibland allt möjligt. 

Sedan ett drygt år tillbaka leder jag en löpgrupp och det om något har öppnat ögonen för hur hög tröskeln är för många att prova löpträning, framförallt i grupp! Vi har en liten trogen skara som är med på nästan varje pass och då och då har jag nöjet att välkomna någon ny på passen men inte så ofta som jag skulle vilja. Vi går aktivt ut med att löpgruppen är för alla, oavsett nivå. 

Trots detta är det det väldigt trögt att locka fler att springa med gruppen och jag hör på omvägar  att man är rätt för att "komma sist", "vara sämst" eller att man "bara ska bli lite snabbare först" etc trots att man redan tränar ett antal timmar konditionsträning i veckan och också springer själv. 

Ett talande exempel var en fråga jag fick från en ny deltagare vid ett tillfälle: "Jag springer ca 10 km 3-4 gånger i veckan, är det tillräckligt för att vara med?"

Ett tydligt tecken på hur hårt man bedömer sig själv och hur stor rädslan är för att vara "dålig" och jag tycker det är väldigt tråkigt och onödigt! 

Ser också en del i sociala medier om det här fenomenet och jag funderar kring vad vi redan frälsta löpare kan göra för att få fler att börja springa och vad vi gör och uttrycker som gör att vissa inte vågar?

Ett annat delproblem är att löpträning är så extremt mätbart och beskrivs så detaljerat och krångligt att man knappt kan komma ihåg hur passet är upplagt, med knepiga intervallstegar med olika lång vila och setvila. Trots allt, löpning för motionärer handlar ju till största delen om att göra det tillräckligt roligt så man inte slutar och där kan olika slags pass ha sin plats för att ge variation men det finns ingen anledning att sätta ihop så krångliga pass att man inte klarar av att memorera upplägget. 

En annan sak är detta med målsättningar. Man måste ingenting, det viktigaste är ju att man sätter ett mål som är viktigt och resonerar med en själv. Är målet "bara" hälsa finns absolut ingen anledning att krångla till det och hälsovisterna utöver att jogga tre gånger i veckan är nog marginella. Målet behöver inte vara att springa maraton, prestera en viss tid på en viss sträcka. En målsättning kan se ut på många olika sätt och kan aldrig vara fel eller dålig så länge målet är ens eget! Då faller också hela anledningen att hålla på och blir stressad över andras snittfart och sträckor vilket tydligen också är vanligt, andra som kanske tränar dubbelt så mycket som en själv och som har mål som är helt annorlunda och förhoppningvis också rätt för dem. 


Löpning i grupp - härlig gemenskap men också lite skrämmande och en hög tröskel för många att prova

2 kommentarer:

  1. Det där är ju en jätteintressant fråga/reflektion. Jag springer själv intervaller med en grupp människor där nästan samtliga är supersnabba och jag således tillhör de långsammare. Jag har vant mig vid detta och halkar liksom alltid in där på slutet. MEN, och detta är ett stort men, så vågade jag mig utanför comfort zone och testade Runacademy och har under våren sprungit med dem - i den näst snabbaste gruppen. Och nu var jag minsann inte alls långsammast vilket ju var en otrolig boost för självförtroendet och en väldigt tydlig påminnelse om hur mycket den mentala inställningen gör.

    Vi har länge försökt få in fler personer till min "gamla" träningsgrupp men det är jättesvårt pga samma orsaker som du anger. Något jag uppskattat med Runacademy är att det faktiskt inte märks om du är långsammare än andra eftersom saker sker på tid, inte på sträckor. Det här är stor skillnad mot min vanliga grupp där vi redan under uppvärmningen drar iväg någonstans och där de snabbaste knappt är andfådda och dessutom har fått vänta in oss övriga (som kommer fram ganska trötta) när vi sedan direkt drar igång aktuella intervaller. Så jag tror att man som ledare kan fundera lite på sin pedagogik där. Och framför allt inte göra allting till en tävling hela tiden.

    Lycka till med nyrekryteringen och uppdatera gärna - alla tips för att få in fler hos oss också välkomnas :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jennie, intressant kommentar, tack! Ja, Runacademy gör uppenbarligen rätt med tanke på hur många det lockar att springa med den. Dels ger väl volymen på verksamheten en kvalitétsstämpel och att det faktiskt är ett företag med välkända ledare, hemsida med mera. Har två löparkompisar som är ledare där och de leder ju verkligt stora grupper.

      I vår lilla löpgrupp, där jag är en av just nu bara två ledare, joggar vi alltid tillsammans som uppvärmning, är man snabbare får man helt enkelt ta det lite lugnare till huvudpasset börjar. Huvudpasset som oftast är intervaller eller backe springs alltid på tid (backe på sträcka såklart) och så vilar vi gemensamt så att även den som är lite långsammare också får samma återhämtning. Gruppen har som sagt en trogen skara som kommer på de flesta pass och det har lett till att alla håller ungefär samma nivå just nu, det skiljer inte jättemycket i kapacitet.

      Gymet som löpgruppen tillhör finns såklart på Sociala medier och en sak som varit uppskattat är att vi provat att ibland före passet försökt locka fler deltagare genom att i förväg skriva vilken typ av pass/var vi kommer att springa och det har varit uppskattat och lite framgångsrikt också.

      Vi har också diskuterat med ägarna/i ledargruppen om vi skulle starta en "nybörjargrupp/börja-springa-grupp" men det har fallit på dels ledarbrist och att intresset förmodligen inte är tillräckligt stort.

      Radera