onsdag 30 november 2022

Några löparspaningar från året som gått och Valencia Maraton

2022 var året när solglasögon stora som visir för utförsåkning, eller som coach LG Skoog uttrycker det, brillor stora som lunchbrickor, började synas på löpare.

2022 var året när också många ambitiösa motionärer började prata "dubbeltröskel". 

2022 var året när laktatmätning började användas av fler än den yttersta eliten och främst då av de som utövar dubbeltrösklarna.

Fokuset i träningen för många har fortsatt under 2022 legat på hög träningsmängd, både för elit och ambitiösa motionärer.

Trenden med långa och krångliga namn på löparskor bara fortsätter, namn längre än en bilmodell, som Nike Air Zoom AlphaFly Next% eller Nike Pegasus Turbo Flyknit Next Nature är det ingen som höjer på ögonbrynen för. Kan det finnas ett samband här. Ju högre mellansula, desto längre namn på skon? Eller är det tvärtom?

På tal om skor så var 2022 året när vissa löparskor på allvar mer började påminna om rymdfärjor än skor till utseendet och mellansulor upp till fem (!) centimeter gjorde entré. Kommer utvecklingen att fortsätta eller peakar mellansulornas tjocklek nu?

2022 var året vi kom ur pandemins restriktioner vad gäller större sammankomster men motionsloppen kämpar fortfarande med att få löparna tillbaka till startlinjen i samma utsträckning som före pandemin. Flera stora lopp svenska lopp som Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och Stockholm Maraton rapporterade ganska drastiska minskningar av antalet anmälda löpare till årets lopp.

2022 var året när vissa började ledsna på Instagram och tog upp bloggandet igen, kanske kan vi som hållit på och bloggat hela tiden sedan det var "inne" i början av 2010-talet snart vara inne igen istället för att känna oss som dinosaurier som borde dött ut för länge sedan.

2022 var året när miljön började höras så smått i diskussionerna kring att springa lopp och löpare i t ex poddar började uttrycka klimatångest för de långa resorna över världen det innebär att t ex springa större maratonlopp. 

Samtidigt var 2022 året när intresset för Valencia som den europeiska löpningens huvudstad bara fortsatte öka och över 300 svenskar kommer sätta sig på flygen för att springa maran där kommande helg.

På tal om Valencia så är det en stark uppställning på den svenska elitsidan som kommer springa. Min förutsägelse är att vi inte kommer få något nytt svenskt rekord varken på herr-eller damsidan då jag inte sett några prestationer i närtid som pekar mot det. Internationellt är väl Letensenbet Gideys maratondebut som är mest intressant. Hon har redan världsrekordet på 5000m, 10000m och halvmaraton (också från Valencia). Jag gissar igen att hon inte sätter världsrekord i sitt första maraton, däremot kanske vi får den snabbaste debutant-tiden någonsin på damsidan. 

Uppdatering 2 december. När jag skrev att jag inte trodde på svenskt rekord på herrsidan var det med tanke på David Nilsson och Mustafa Mohamed men jag hade förträngt att Samuel x 2, Tsegay och Russom kommer till start så jag kanske får anledning att äta upp vad jag skrivit, även om endast Tsegay kan sätta svenskt rekord då inte Russom ännu är svensk medborgare. Marathon.se har just nu två aktuella artiklar om de svenska herr-och damstarterna i Valencia skrivna av Lorenzo Nesi. 

Finns några andra spaningar från det löparår som vi snart lägger till handlingarna?

2 kommentarer:

  1. Bespara oss klimatångesten. Löpning torde vara en av de mer rimliga fritidssysselsättningarna. Och om man någon gång flyger till Valencia för att krydda sitt löpande så tycker jag det är helt ok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker jag också, refererar bara till vad jag hörde i någon podd, den gången om att flyga till USA och springa en major.

      Radera