onsdag 17 november 2010
Förkylt, definition av kvalitétspass och medverkan i Runners World nr 11 2010
Kämpar fortfarande med förkylning. Jag har sällan eller aldrig varit så konstant småförkyld som den här hösten sedan vår lilla dotter föddes 1 september. Vågar inte tänka på hur det ska bli när hon börjar på dagis! I alla fall så pass på bättringsvägen att jag vågade mig på ett lätt lunchpass igår, 7km i femfart. Inget att skriva om men bättre än inget!
Kvalitétspass är ett vedertaget begrepp i löparvärlden och avser intervaller eller snabbdistans men hur är det med övriga pass med vissa fartinslag, vart drar man gränsen för vad som är ett kvalitétspass?
Ett mål nästa år (publiceras snart) blir att köra pass med någon form av kvalitétsinslag 2 gånger i veckan vilket betyder mer kvalité än tidigare (för att upprätthålla nuvarande nivå och helst förbättra mig ytterligare). Ett av passen ska vara ett regelrätt intervallpass kort eller långt så inga problem där. Progressiva pass eller fartlek däremot - då hamnar man i en definitionsproblematik.
Är det ett kvalitétspass om jag springer ett vanligt distanspass på x km och så avslutar med y snabba kilometrar på slutet? För enkelhets skull 10km varav de två-tre sista km i tröskelfart eller snabbare - är det ett kvalitétspass? Finns det något kvot för hur mycket tid ska vara i högre fart jämfört med totaltiden? Handlar det om var pulsen hamnar eller ska helt enkelt den subjektiva känslan styra vad som är kvalité och vad som inte är det? Spontan fartlek eller strukturerad fartlek med 10 x 30/30 eller fartökningar mellan tio lyktstolpar, 10 stegringslopp, 10 vadsomhelst…är det ett kvalitétspass?
Hur resonerar ni när ni lägger upp er träning och planerar in mängden kvalitét? Hur stringenta är ni med definitionerna? Lite nyfiken på era tankar runt detta!!
För övrigt medverkar jag med ett läsarbidrag i senaste numret av Runners World, i butik den 23/11 för er som inte prenumererar. Ambitionen från början var att analysera varför jag blivit snabbare i år. Eftersom jag inte hittade någon uppenbar skillnad i träningen i år och var lite bekväm av mig blev det mera en allmän spekulerande text, förhoppningsvis med en liten humoristisk tweek som inspirerar!?
Att sedan redigeraren delvis sabbat texten genom att stoppa in både ett par stavfel som inte fanns där från början, ett par syftningsfel genom att stuva om text och en ren felaktighet genom att vända på siffror (jag sprang inte 43km/v 2009 utan 34km/v i snitt) och dessutom fått adressen till bloggen fel är det bara jag som vet ;)
Hoppas ändå att några nya läsare hittar hit!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Kul med publiceringen!
SvaraRaderaProblemet är kvalitetsbegreppet, det är inte enbart i träningssammanhang som det ställer till det. Man vill ju ha hög(re) kvalitet i alla sina pass, inte bara i kvalitetspassen...
Jag tycker att skillnaden mellan kvalitetspass och mängdpass (dvs. distanspass och långpass) är att fokus inte är tid eller sträcka utan i stället "löparkvaliteter" som (löp)styrka eller snabbhet.
Men nu är det ju många (motionärer, men säkert också elitlöpare) som exprimenterar med kvalitetsinslag (fartökningar, progrressivitet (Kenya-inspirerat?) och liknande) i distans- och långpass. Tanken för mig med att göra det är att träna på att hålla fart på trötta ben, förbättra tekniken och att det är roligt med fart.
Kvalitetsinslagen innebär ofta träning i överfart och risken med det är möjligen att det sliter mer på kroppen och sätter fokus på siffror från teknikhjälpmedel (läs Garmin-klockan) snarare än på känslan i kroppen. Jag tror att man bör vara försiktig och inte stressa fram resultat för snabbt. Mer kvalitet kräver därför kanske också mer (kvalitativ?) återhämtning?
Gratulerar till publiceringen, jag ska plocka upp ett ex så snart jag kan! (även jag har figurerat i RW - som bisats när min fru var med i en "hur-hinner-du-träna-artikel".)
SvaraRaderaJag har också funderat på mer "kvalitet". Med ganska låg veckomängd (3-4 pass) borde det inte vara ngt problem om man bara värmer upp ordentligt. Desto svårare kanske med motivationen, mina standardpass 10x1000, 4x4 min, 6-10 km snabbdistans är ganska ångestladdade om de ska utföras korrekt, och börjar man vika ner sig och gör halvmesyrer är det kanske inte lönt. Nu kör jag inte så mkt kvalitet, max ett pass/vecka. Ska experimentera lite i vinter med en del flåspass inomhus på cykel, får se vad det leder till...
Har du anmält dig till Lidingö än?
Sedan jag åkte på mitt löparknä så har jag fått tar bort mängdpassen och springer nästan bara kvalitetspass. Innan kunde jag mala på km efter km utan att det var jobbigt, nu tillåter jag mig inte det längre. Är det inte jobbigt då ökar jag. Jag får dock bara springa mellan 3-6 km per pass just nu så därför blir kvalitén viktigare. Jag kör ett intervallpass, ett terrängpass och ett snabbdistanspass. Så ser en bra vecka ut för mig just nu. Din lugna 5 fart är början på min "jobbiga fart" så jag tillåter mig inte att ligga lägre än i 5 (några sekunder +) fart.
SvaraRaderaJust nu är min enda regel under mina löpturer att ta i så att det känns jobbigt varje gång :) för jobbigt är härligt efteråt och det som utvecklar mest tror jag!
Hej!
SvaraRaderaDet var en intressant artikel du skrivit i RW (trots stavfelen som jag inte hittade och din bloggadress kunde jag sedan tidigare:-)
Med 2 barn och en frun som inte alltid jublar när jag ska ut och springa (men 80% av fallen går det bra) känner jag mig i lite samma situation.
Började springa förra sommaren och bestämde milen under 40 som mitt mål (9 sekunder kvar).
Jag kör mest dedikerade tempo och snabbdistans som kvalitetspass (på 30-45 min exklusive upp-nedjogg).
Mvh Micke C
Fick just tid att bläddra igenom RW. Höll på att sätta kvälllstéet i strupen när jag en bekant nuna på ett uppslag.
SvaraRaderaGrattis! Se detta som ett erkännande för din mycket ambitiösa blogg!
Roligt att du är med i Runners! Då får jag skaffa ett ex!
SvaraRaderaJag vill nog definiera ett kvalitetspass som något som sträcker sig över minst 5km för oss som tränar mycket, nybörjare kanske 2-3km då.
Lägger du exempelvis in 5km snabbdistans i ditt långpass så har du även kört ett kvalitetspass, kör du bara fartökningar över några kilometer så är det fortfarande bara ett långpass...så tänker jag tror jag....ingen lätt fråga ;)
Blev så glad när jag såg ett välbekant foto i RW. Grattis! Har dock inte läst artikeln ännu, den som väntar på ngt gott du vet. Jag har en fix idé om att jag inte får "tjuvläsa" framåt i tidningar, har bara hunnit med ledaren ännu.
SvaraRaderaSom en hopplöst oseriös löparnörd räknar jag pass som kvalitetspass, om jag klivit ut ur komfortzonen. Allt annat är distans.
har inte hunnit läsa ännu men jag SKA så klart! :-) Vad roligt! När det gäller redigeringen så är du inte den första som fått den rätta texten till att bli fel. När vi träffas IRL ska jag berätta mer om det där...
SvaraRaderaGrattis till publiceringen, kul! (men du får skaffa en lättare adress så alla hittar rätt till din blogg ;-) )
SvaraRaderaHärligt Staffan! Stort grattis! Väl förtjänat, helt enkelt ett klokt val av RW att publicera din text. Mitt ex ligger på köksbordet, oläst än så länge men alldeles strax ska jag läsa din artikel.
SvaraRaderaIntressant frågeställning kring definitionen på kvalitetspass. Tänker så här, ett pass med tydligt syfte att förbättra (teknik, styrka, snabbhet etc) och dessutom sedan utförs enligt plan.
Grattis till publiceringen. Jag försöker hålla min planering men med familj så är det inte alltid så lätt att hålla planeringen. Flexibilitet är ett av mina ledord.
SvaraRaderaShit vad kul! Nu längtar jag till den 23:e så klart! Vad det gäller kvalitetspass så verkar det vara ganska individuellt. För min egna del ser jag det inte som något kvalitetspass då jag större delen av passet spunnit på i 4:30-fart och sen gjort en rejäl spurt i tröskelfart över 1500 meter. Kvalitetspass för mig är när jag känner att jag inte kan göra passet mer ansträngande än vad jag lyckats med. Blodsmak och tröskelfart åtminstone 80 procent av passet som gör en spyfärdig är för mig ett kvalitetspass.
SvaraRaderaMen som sagt, jag tror att det är högst individuellt. Det skall skilja sig en hel del från det man är van vid och man skall känna att man gjort sitt bästa.
Vis eller ovis av en del problem som mycket tränande leder till på en äldre grånande herre, speciellt när många år dessförinnan mest gick till att försoffas och gå upp i vikt, så är det känsligt att mixa för mycket mängd och kvalitet.
SvaraRaderaJag började springa av ren nyfikenhet - och så fortsatte det. Men har stadigt åkt på pumpen när jag kombinerat lustlöpningen (mängd) med för mycket hårdare pass.
Men så kommer funderingarna på att kunna springa snabbare. Snabba löpare kan nog inte begripa varför långsamma löpare vill springa lite långsammare. Men det vill vi ju.
Jag håller på att arbeta igenom en långsiktig plan att bli lite långsammare; Prio 1) hålla mig skadefri, besvärsfri. Prio 2) jag måste tycka det är kul. Och utifrån det så har fått ihop en längre period utan allvarligare problem och lärt mig känna mina gränser lite bättre. Och när det ser ut att funka, då har det blivit dags för lite kvalitetspass för att få upp farten.
Jag är inne på att klara 2 kvalitetspass i veckan - intervaller och tempopass med negativ split. Trapplöpning som jag testade i våras ska återkomma. Det som jag tappat är långpassen - och det var dessa som jag tidigare gillade mest. Nu tänker jag på långpass (+2 mil för mig), men ids inte komma iväg, och senast jag skulle iväg på ett så bröt jag efter 9k trött som fan. Och sånt skapar inte löplust.
Jag har kikat och funderat en del över FIRST som träningsupplägg.
Jag brukar inte läsa RW, men för din skull så ska jag läsa den nästa gång jag är på biblioteket.
Läste nyss klart din välskrivna och intressanta artikel, snyggt Staffan! Lite synd att RW lyckats skriva fel adress till bloggen. Åkesson och co kanske är rädd att du ska ta deras egna blogg-läsare ;-)
SvaraRaderaSom svar på din sista fråga: Sub3 på maran 2012 är inom klart räckhåll. Att maran det året går i juli (väl?) kan göra utmaningen extra jobbig.
Tack för era tankar om detta med kvalité uppenbarligen är det inte helt lätt att definiera.
SvaraRaderaRoger, bra tänk och jag håller med dig om nyttan med att försöka hålla fart på lite trötta ben. Med min lite mindre mängd löpning borde inte återhämtningen vara ett problem med två kvalitétspass i veckan som ju innehåller 3-4 vilodagar
Ulf, riktigt att löpningen inte blir lika lustbetonad och det måste balanseras med vila och lättare pass också. Att köra intervaller VARJE vecka blir bara det ett steg framåt för mig, det har jag inte gjort tidigare. Nope ingen Lidingöanmälan, Stockholm halvmarathon ligger bättre till att få en slant av mig…
Emilia, håller med dig men det låter som om risken är ganska stor att du till slut tröttnar på din tuffa träning. Tillåt dig själv ett eller annat lugnt pass och ta hand om löparknät med mycket stretch!!
Micke C, Tack! Känner igen det du beskriver! Inte långt till sub40 därifrån, kör på! Med tempo menar du ännu snabbare fart än snabbdistans eller hur skiljer du dem åt?
Lars, tack för berömmet! Hoppas téet till slut hamnade rätt?
Daniel, prenumererar du inte? En bra och samtidigt ganska tuff definition!
Bureborn, ha ha. RW bläddrar jag i hur som helst. Jag har hittills haft liknande tankar som dig runt kvalité.
Ingmarie, jaså det brukar vara så? Ser fram emot att höra mera om det där vid tillfälle!
Tobias, tack! Ha ha, tänk vad en liten punkt efter www kan göra att man inte hittar rätt om man skriver in adressen från tidningen. Datorer är ändå inte särskilt intelligenta, hoppas RW-läsarna är smartare!
SvaraRaderaThomas, tack! En bra definition
Odda, flexibilitet är bra och en nödvändighet för att få till träningen och familjelivet
John, en av de tuffare definitionerna som gör att träningen måste balanseras med lättare pass för att inte lusten att springa ska försvinna
Badgear, jag vill bli snabbare, inte långsammare :) Jag brukar inte vara så skadebenägen och hoppas att mina ganska många vilodagar räddar mig från att bli för sliten. Långpass har jag just nu inte lust med vilket bidragit till mitt beslut att skippa maran 2012.
Thomas igen, tack!! Ja en del av RW-bloggarna tycker jag faktiskt inte är så bra utan att förhäva min egen…host host. Maran i juli 2012, då tänker du nog på Jubileumsmaran som är ett annat arrangemang vilket inte har något med Stockholm Marathon att göra även om samma klubbar arrangerar. ”Vanliga” maran lär gå som vanligt i maj/juni.
Oj, oj, oj! Då hamnar jag långt ner på listan av gratulanter. Jag får trösta mig med att jag var först att gratulera till artikeln i RW redan i det förra inlägget.
SvaraRaderaJag vill också säga att jag tycker hempa är inne på något när han påpekar att "när syftet med passet är kvalitet så är det kvalitet". Är fokus snabbhet, löpsteg,, osv är det kvalitetspass.
Vanliga distanspass med snabb fartökning på slutet definierar inte jag som kvalitet. Där ligger mer syftet just på distanslöpning och fartökningen syftar lite till att öka uthålligheten och vänja kroppen vid tyffa avslutningar. Kanske inte ett riktigt "kvalitetstänk".
Fartlek tycker jag dock är kvalitet eftersom den ändå är lite fokuserat på just farten...Men jag vill också säga att gränsdragningarna kanske inte är helt tydliga.......
Ha, det blev lite fel där, jag skulle skriva "varför långsamma löpare vill springa lite MINDRE långsammare". Tappade mindre på vägen.
SvaraRaderaOch det handlade om mig kontra snabblubbare av alla dess slag. Nån som rullar i 3tempo undrar nog varför såna som jag ger oss ut överhuvudtaget - möjligen kan de använda mig som rundningskon. Och såna snabblubbare undrar nog varför gubbar ska försöka bättra sina fjompiga 4:30 intervaller på km till 4:00. Kan man springa så långsamt undrar dom... :)
Hej igen!
SvaraRaderaJo, när jag kör tempo går det snabbare än snabbdistans, tempoträning för mig ligger strax under tävlingsfart(på milen för mig). Håller du med? Jag har undrat lite över begreppen. Det står lite olika beroende vart man läser definitionerna.
Mvh Micke C
Micke, håller helt med dig, med tempo tänker jag fart snabbare än tröskelfart medans snabbdistans för mycket betyder ett tempo på tröskelfart ungefär (ca 4:05 min/km för mig) eller t o m något långsammare.
SvaraRaderaJättekul, ska genast gå till affären och köpa tidningen:) Trist att de var så klantiga bara, sådant är sååå störande. Man vill ju att det ska vara perfekt.
SvaraRaderaSmåbarnstiden är jobbig, jag tror jag var konstant förkyld en hel höst. Inte optimalt och ingen vidare tröst, men lite bättre immunförsvar borde du ju få i takt med infektionerna. Synd att det finns så många såna där rhinovirus bara:(
Hade en trevlig lässtund på tåget ner till Lund idag. Blir fler och fler kända nunor i RW. Kände igen dig direkt på bilden då jag kom till "ditt" uppslag. Skitkul!
SvaraRaderaJag och Kalle (Dunceor) diskuterade faktiskt dina fin-fina resultat under ett lunchlöp för att par veckor sedan. Och kom fram till att kontinuiteten (undvikande av skador och påföljande ofrivilliga längre uppehåll) måste vara en av nycklarna till din fenomenala framgång under 2008-2010. Kanske klarar du sig från skador just på grund av den relativt låga veckomängden? Kanske har din kropp lätt att ta till sig träning och samtidigt tålig nog att kunna köra relativt tuffa pass under de 34 veckokilometrarna.
Anyway. Tycker det är fantastiskt kul att läsa om dina framgångar. De sporrar!
andra kända nunan i tidningen var för övrigt MarathonMia i NMT på Jag är löpare-sidan med Felix Herngren.
Ahhh, så det går en mara som vanligt i maj/juni!! Härligt. Då är mentala målbilden på plats igen. In på Stadion med krafter kvar, klockan visar... osv
SvaraRaderaJo, jag antar att målbilden kommer sitta rätt bra om 1,5 år.. :-)
Jag läser en av RW-bloggarna. Det räcker liksom.
Jag skulle bli rent ut sagt galen om någon petade i min text på det klantiga sättet! Det är därför jag bara skriver blogg...
SvaraRaderaRunners tycker jag som sagt är en ganska ointressant tidning - men nu får de ett lösnummer sålt eftersom jag vill läsa vad du skrivit (och inte skrivit) ;-)
Lennart, spelar ingen roll att du hamnar långt ner på listan. Dina tankar överensstämmer med många andras runt detta med kvalité
SvaraRaderaJohan, många av småfelen hittar nog bara jag, men visst är det lite irriterande att de missat några i mitt tycke bra formuleringar genom att göra om texten.
Benet, tack tack! Känns både lite lustigt och roligt att jag som motionär är FÖREMÅLET för en diskussion mellan två andra löpare, som jag dessutom aldrig träffat, på ett lunchpass :-)
Och du har nog också rätt, undantaget några förkylningar och ett tvåveckors uppehåll, tror det var 2008, p g a innebandyspel så har jag inte haft några stora skador eller långa uppehåll på fyra år utan kunnat träna kontinuerligt och jag tror det är viktigt!
Thomas, yes! F ö blev vanliga maran fulltecknad idag såg jag på lunchen så nu slipper jag fundera på det mera!
Anneli, håller med dig men nu var ändringarna inte enorma men visst hade de i mitt tycke försämrat texten lite så att vissa bra formuleringar förstörts men det vet ju bara jag. RW har blivit bättre senaste året men visst är det mycket upprepning.
Nu har jag läst! Jättebra Staffan! Fortsätt som du gör så kommer du att kapa dina tider ännu mer. Gärna med lite småändringar för att "chocka kroppen. Den är ju lat som du vet och anpassar sig efter kraven) Visst handlar det en del om ketchupeffekt, övning ger ju som bekant färdighet, men det är även den berömda "trappan". Din lägsta nivå ökar hela tiden vilket gör att toppen förstås med blir högre.Hur hög din blir är det ingen som vet ännu...:-)
SvaraRaderaIngmarie, tack!! Bra tips det där med småändringar för att chocka kroppen, det ger mig massor av små idéer att experimentera med inför nästa säsong, backar, fartlek, obanad terränglöpning...o s v!
SvaraRaderaDet var ett väldigt intressant att läsa ditt inlägg i RW.
SvaraRaderaNu har jag hittat tillbaka hit igen.
Det har varit samma här för mig med förkylningar. Vet inte varför jag har varit så mycket förkyld det här året. Min teori är att jag tränat för hårt direkt efter jag känt mig pigg igen.
Samtidigt har jag varit skadad till och från hela året. Har aldrig varit skadad tidigare så nu vet jag hur det känns också. Förhoppningsvis blir man starkare av det.
Superbra skrivet i Runners world :)
SvaraRaderaKarin, tack så mycket! Ta hand om det där knät, är det "hopparknä" du drabbats av?
SvaraRaderaDet här har jag helt missat!
SvaraRaderaYtterligare en förändring att tillskriva småbarnsutökningen alltså: man orkar tydligen inte läsa tidningar och bloggar i samma utsträckning. Jag prenumererar trots allt på den...fast jag har nog inte läst förra numret klart heller, när jag tänker efter.
Jag ska försöka kombinera artikelläsandet med nästa ostörda toabesök. När det nu kommer...
Farsan så där kan det vara, Ibland griper jag mig an RW med iver, ibland blir den liggande.
SvaraRaderaHoppas för din egen skull att det inte dröjer så länge innan du får läsa artikeln :)
Mikael, sorry, jag hade missat din kommentar. Du har säkert en poäng i att man bör ta det lugnt efter en seg förkylning, jag kör själv så just nu.
SvaraRaderaSkador är ju inte roligt men det kan väl vara lite lättare att stå ut med dem om man lär sig något av dem kanske