fredag 10 december 2010

Det första och sista inlägget om kost på den här bloggen

Kostupplägg och träning debatteras på vissa bloggar, t ex tog det skruv när Lasse Johansson på Runners World för några veckor sedan skrev om detta.

På min blogg lyser dessa frågor med sin frånvaro. Ni kommer aldrig att hitta matpornografi här i form av softa motljusbilder på hemmagjord müsli, ekologiska smoothies eller fullkornspannkakor med hemmatrampad Keso.

Jag är inte speciellt intresserad av LCHF eller någon annan ”diet” och jag tycker att diskussionerna har en tendens att innehålla en massa absoluta sanningar. Folk får naturligtvis tycka och äta vad de vill, vill de äta rå sabeltandad tiger kompletterat med margarin direkt ut paketet får de väl göra det.

Min träning är inte så omfattande att jag behöver tänka på kosten. Jag behöver heller inte tänka på kosten för att gå ner i vikt, snarare skulle jag vilja gå upp 2-3 kilo i muskelmassa. Jag har sett likadan ut i hela mitt vuxna liv, 67-68kg fördelat på 183cm. Löpningen och min högst sporadiska styrketräning har förändrat kroppen så att den nu är lite mer väldefinierad, t ex med lite snyggare benmuskler :-). Visst är jag smal men jag är tillfreds min med kropp, den fungerar och förmår mig att åtminstone ibland springa fort.

Tillbaka till kosten. Jag är oftast hungrig och äter mycket i form av stora portioner och visst blir det ganska mycket kolhydrater i form av pasta, ris och bröd så som jag tror det är i många barnfamiljer. Jag tror dock att en kropp som utsätts för träning och som har hög förbränning vilket jag verkar ha, behöver ett visst mått av kolhydrater. De försök jag sett på motionärnivå att bedriva träning på LCHF-kost har inte gått så bra.

Jag försöker äta en varierad kost och tänka på vad jag stoppar i mig och kompletterar alltid kolhydrat-och proteinintaget med mycket grönsaker och frukt! Frukt ofta som mellanmål då vi har fruktkorgar på jobbet och alltid mycket frukt hemma och det brukar bli 3-4 frukter per dag i form av banan eller äpple/päron/citrusfrukter.

Vill jag förbättra något i min kost? Jodå, jag skulle gärna laga mera vegetarisk mat. Sedan är jag en sucker på detta med en kvällsmacka, Det kanske inte är det nyttigaste och ibland alternerar jag med frukt eller fil men av bekvämlighet blir det ofta ett par mackor som kvällsmål.

Just nu kör vi med Linas Matkasse hemma, ett bekvämt sätt att inte fastna i pasta-träsket till vardags. Igår blev det vegetarisk ratatouille med massor med kryddor, vitlök och vita bönor toppad med fetaost och krutonger. Om barnen jublade? Nope!

Nog skrivet om kost på den här bloggen. Nu får vi se om jag får äta upp det här! Just det löpning ja, idag blev det ett mycket kort lunchpass med 5x2min intervaller men det berättar jag mera om en annan dag.

14 kommentarer:

  1. Tycker det var bra skrivet. "Problemet" är, som jag ser det, att människor inte äter varierat, inte rör sig tillräckligt och inte inser att det är näring kroppen behöver. Inte bara energi... En vegodag i veckan är bättre än noll. Och barnen vänjer sig. De gillar inte allt men jag tror det är viktigt de lär sig prova det mesta. Skulle barnen bestämma matsedeln hade nog både du och frun tröttnat. ;-)

    SvaraRadera
  2. Bra att du inte skriver så mycket om mat, man blir så hungrig när man läser och framför allt ser alla läckerheter folk stoppar i sig. Varierat är bra. Men jag äter nästan alltid samma frukost och det är jag nog inte ensam om. Skönt med rutiner på morgonen kanske.

    SvaraRadera
  3. Att hela tiden tänka på vad man stoppar i sig är väldigt energikrävande (mentalt) så att "slippa" det är himla skönt. Jag skulle gå bananas om jag skulle följa en diet strikt. Men skulle kanske behöva?
    Efter nyår ska familjen testa en sån där matkasse och se om det hjälper oss med fantasin.

    SvaraRadera
  4. eller hur! Varför envisas så många med att krångla till det? Ät mat för bövelen, svårare är det inte!

    (eller lite mer nyanserat, på utrikiska: eat food, not too much, mostly plants)

    SvaraRadera
  5. Ingmarie, det där var bra formulerat, skillnaden mellan näring och energi. Jo, pasta med köttbullar fem dagar i veckan funkar inte :)

    Precis som du Johan så varierar jag inte heller frukosten. Den är väldigt standard, fil med müsli och ett par mackor...müslin och mackorna kan ju dock varieras en aning

    Det är jag övertygad om att du inte behöver Ellinor. Däremot behöver du nog äta en hel del och varierat för att täcka din kropps behov efter all träning, i alla fall när du inte är Down-under och latar i flera veckor ;)

    Precis Ulf, herregud, hur svårt kan det va' :)

    SvaraRadera
  6. Mina barn (tonåringar) rynkar automatiskt på näsan åt Middagsfrid, som vi haft i snart två år. Men de äter oftast bra när det väl står på bordet. Jag tycker matkasseföretag är ett utmärkt sätt att få till bra och varierad mat. En vegetarsik rätt varje vecka tycks middagsfrid dock ha lämnat vilket x-vegetarianen i mig sörjer. Linas har jag provat - tycker middagsfrid är mer ekologisk och miljöfokuserad. Men jag kan ha fel...

    SvaraRadera
  7. Grattis i efterskott Staffan!!
    Vi kör också Linas Matkasse, är nöjd och jämfört med Middagsfrid är de överlägsna. Barnen säger dock "oh nej, inte linas matsedel pappa.." men jag och E är nöjda.

    SvaraRadera
  8. Anneliten, middagsfrid hade jag faktiskt inte hört talas om! Det krävs lite envishet med barn för att få dem att inse att man kan äta mer än köttbullar men envisheten brukar betala sig efter ett tag..

    Thomas, tackar! hemma igen? Hoppas ni haft en skön semester och slapp Madrid på hemvägen!

    SvaraRadera
  9. Matblogg here we go! Middagsfrid var inte min (eller barnens) favorit. Nu har de såvitt jag förstått gjort om sitt upplägg genom att rotsakerna är färdighackade eller inte lika många som tidigare.

    Och japp, vi är hemma igen. Landade i fredags utan att passera Madrid :-)
    Semestern var toppen men en vecka till hade inte varit fel...

    SvaraRadera
  10. Jag tycker det är ganska mycket hackade med Linas kasse också.

    Det är guld värt att sticka iväg till sol och värme så här års, det gör vintern kortare. Nu lämnar vi matbloggandet därhän och återgår till träningen, fast just nu har det varit lite dåligt med den varan hos mig...

    SvaraRadera
  11. Jag vet ju att du läser min blogg därför känner jag mig hyfsat träffad. Själv försöker jag alltid påminna mig om att alla människor är olika. Det man vill äta skall man äta, och så länge man mår bra så är det ju toppen. Jag testade själv att strypa kolhydraterna i form av pasta, ris, potatis etc. för en tid sedan. Givetvis åt jag en hel del grönsaker och frukt men framförallt mer fett, vilket jag fortsatt med. I samma veva som jag testade det nya kostupplägget blev det nytt personligt rekord på milen. Min tolkning är givetvis att det var kostens förtjänst. Våra kroppar är olika och det är bara att lyssna på den för att få veta ifall man gör rätt. Hoppas iaf du tar till dig av något som jag skriver på min blogg, för det är definitivt bara "absoluta sanningar" ;)

    SvaraRadera
  12. John, nehejdu, jag kommer inte att läsa din blogg mera din absolutist :-) Självklart tar jag till mig också. Min utgångspunkt är också att alla måste ta reda på vad som funkar för dem och det är åsikten att en kost funkar för alla som jag vänder mig emot.

    SvaraRadera
  13. Undviker pasta, ris och potatis allt som oftast men är ingen absolutist.
    Bröd äter jag då och då oftast på helgerna.

    Tycker det fungerar bra för mig. Så LCHF tror jag funkar i träning. Kanske inte för elitidrottare men definitivt för oss motionärer.

    "Min träning är inte så omfattande att jag behöver tänka på kosten"
    Just detta känner jag också inför min träning.

    Det viktiga är vad som får en att må bra!

    SvaraRadera
  14. Bra att det funkar för dig Mikael! Håller helt med dig i din slutkommentar!

    SvaraRadera