torsdag 27 november 2014

Teori och praktik!

Löpning är enkelt! Vill man bli bra är det bara att springa så mycket som möjligt, se bara på Anders Gärderud. två pass om dagen, sju dagar i veckan, 52 veckor om året i tio år. Bit av en kaka! Eller så väljer man en annan väg mot sina målsättningar! Hjälp i form av träningsprogram, coacher och träningsråd saknas sannerligen inte! För en ovan löpare torde risken att springa vilse bland alla, ofta motstridiga råd och rekommendationer, vara hög! Med tiden, eller snarare med många löpta mil i benen kommer erfarenhet och (förhoppningsvis) självkännedom om ens egna styrkor och svagheter.

En ny kalkylator för att förutsäga tider på olika distanser har sett dagens ljus, Marcus Nilsson har utifrån tabellerna i sina utmärkta böcker skapat en kalkylator som jag lekt lite med och den talar om några saker för mig.

Skärmdump härifrån.

Den talar om att jag presterat väldigt jämnt i år på distanserna 10-42,2 km. Knappar jag in mitt Stockholm Marathon-resultat som i bilden ovan, diffar tiderna jag gjort i år på 10-21,1 km med bara 8 respektive 7 sekunder. Den talar om att jag sprang väldigt väldigt bra på halvmaraton och maraton men att jag kanske kunde sprungit några sekunder snabbare när jag persade på milen i augusti.

Vad den framförallt säger är att jag varit tränad specifikt för uppgiften, tränad för att springa de olika distanserna så bra som möjligt!

Jag gillar att träna specifikt, dvs att träna i den fart jag förhoppningsvis ska klara att tävla i. Det innebar mycket löpning i 4 min/km innan maran i våras. Ett annat mål i år var att springa en mil under 37 minuter, en snittfart på 3:42 min/km, ett mål jag jagat i flera år. Alltså tränade jag mycket i den farten inför det målet, träning som var tuff men som också hjälpte mig prestera på övriga distanser. Jag minns två knallhårda pass från våren, 10x1000 m med 1 min vila, 3:39 min/km i snitt och 8x1000 m 1 min vila, 3:32 min/km i snitt där jag var så trött efter sista att jag höll på att ramla av stenen jag satt mig på.

Just nu är jag inte i den här formen som bilden visar och det är OK men jag vill tillbaka dit och helst också förbi och här har jag vägledning svart på vitt vad jag behöver träna i för farter. Uthålligheten är inte problemet just nu utan det är farten som inte finns där och när jag väl börjar fokusera på lite tuffare pass igen i min träning vet jag precis vilka farter jag behöver träna i. Enkelt som sagt!

Jag har länge betraktat tröskelträning som träning strax under 4 min/km. Att få svart på vitt att det ska gå så snabbt som 3:46 min/km känns tufft dock. Kanske ska börja med boule istället? Nej, fanken heller, idag blev det praktik på hamsterbandet på lunchen, 10 km där jag provade några av de här farterna - 1500m (3:20'/km)+2x1000+(3:30, 3:45'/km), 1500m (3:45'/km).Tufft såklart med 3:20-fart men inte alldeles omöjligt. Dock är bandlöpning (utan lutning) en annan gren än löpning ute! Löpning kan göras svårt men också enkelt. Just Do It som det heter!



9 kommentarer:

  1. Du som är lite småkåt på fart borde väl satsa på 1500 och designa något intervallpass och träna specifikt i 3:12, till att börja med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Lite småkåt på fart" Haha, jag tycker jag är mera uthållig än snabb men snabbhet lockar och att prova 1500m vore roligt, synd bara att det finns så få tävlingar för en gubbmotionär som jag...

      Radera
  2. Känner verkligen igen mig i känslan att jag ska lägga ner allt, då jag kör en intervall i en fart som är ovant snabb. Tack och lov blir man ju bättre om man bara härdar ut :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det ju! Men det är också vansinnigt roligt att springa fort! Om jag bara orkade investerade i lite mer benstyrka så skulle det säkert kunna ge mera kraft i steget också i högre fart.

      Radera
  3. Hmm, har inte sådana kalkylatorer funnits länge? Eller är det någon ny teori bakom denna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst finns det flera stycken T ex McMillan, Jack Daniels o s v. De brukar ofta ge lite för optimistiska maratider t ex, denna stämmer lite bättre på mig utan att kunna så mycket om teorin bakom.

      Radera
  4. Ha, ha, ha! I anslutning till första kommentaren tänkte jag på att språket är en härlig och outtömlig gåva som aldrig kommer bli tråkigt :-)!

    SvaraRadera
  5. Visst är det härligt att springa fort! Under ett pass i helgen var jag nere på 3.30 fart under en km. Jobbigt ja visst men förvånansvärt kontrollerat ändå. Ska bara göra det i 9 km till :)
    Hoppas och tror att mina snabbdistanspass varannan vecka kommer att ge utdelning nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är roligt och ibland känns ju faktiskt milfart rätt så kontrollerat, utmaningen som du vet, är ju att hålla den ganska länge :) Jag tror det tränas för mycket intervaller och för lite snabbdistans så ja, jag tror det är effektivt!

      Radera