SVT sänder just nu "En Svensk Klassiker". Det är tredje säsongen och som vid förra säsongen undrar jag hur SVT tänkt, vad är syftet med programmet? Vad vill det förmedla? Vilken prestation det är att genomföra En Svensk Klassiker när man är dåligt förberedd? Den gemensamma nämnaren för de tre säsongerna är nämligen just detta - att de flesta av deltagarna inte är ordentligt förberedda för något av fyra ingående momenten! Kanske är jag (liksom ni som läser den här bloggen) som tränar mer än medel-Svensson lite biased när jag tycker att det vore roligare om deltagarna förberett sig bättre och att programidén nu verkar vara att illustrera lidandet ett deltagande medför för den som inte är ordentligt förberedd tillsammans med stoltheten när de trots allt tar sig i mål. Lidingöloppet - ett lopp som är klart genomförbart utan massivt lidande bara man löptränar en del innan, gärna i kuperade motionsspår - framstår som rena rama Golgatavandringen!
Förra säsongen medverkade elittriathleten Rasmus Henning och syftet gissar jag var att att visa på skillnaden i utförande och resultat vilket gav ett visst perspektiv på prestationerna men eftersom man mer får följa deltagarna prata om och noja inför loppen än att träna vilket visas i väldigt lite omfattning så föll även den jämförelsen relativt platt.
I år deltar Hamza som tränar kampsport och drivs av att bevisa för andra ungdomar i förorten att det går. Att det går att simma ett simpass innan Vansbrosimningen, att ställa sig på längdskidor för första gången dagen innan Vasaloppet och ändå ta sig i mål. Visst går det men hur kul är det? Han har ett gott självförtroende och ett pannben av stål men gnäller och klagar samtidigt rejält under utförandet. sänder det rätt signaler? Är det inte att ta uppgiften alltför lättvindigt? Vore det inte bättre att faktiskt vara ett föredöme genom att visa vad som faktiskt krävs för att genomföra grenarna på ett bra och roligt sätt så att det inte bara framstår som ett långt lidande utan som något som man blir sugen på att genomföra en gång till? Richard Herrey har "50-årskris" och en annan deltagare tänker fria i målfållan på Vasaloppet. Beundransvärt, absolut, men sedan då? Hur många av årets och tidigare deltagare lyckas genom klassikersatsningen att göra träning till ett bestående inslag i vardagen? En minoritet gissar jag. Hur många lägger träningsambitionerna på hyllan efter att ha genomfört de fyra momenten? En majoritet gissar jag.
Jag vill poängtera att jag tycker att deltagarna alla gör det bra! All heder åt dem och det sätt på vilket de genomför tävlingarna utifrån sina förberedelser men programmet skulle vinna på att SVT funderade på vad programmet ska skildra och syfta till. I sitt nuvarande form är jag inte så säker på att det lockar fler deltagare att träna regelbundet och sätta upp målet att genomföra klassikern och vore jag marknadschef för något av de fyra ingående loppen vore jag inte helt nöjd över exponeringen på bästa sändningstid! Eller är det faktiskt så att all reklam är bra reklam!?
Vill ni se serien gör ni det t ex här.Vad tycker ni? Håller ni med mig eller är jag "ute och cyklar"?
Har inte sett programmen, men gjorde En Svensk Klassiker 2000-01. Jag var dåligt förberedd för Vansbro, Lidingö, Öppet Spår och någorlunda förberedd inför Vätternrundan. Detta med anledning av att jag helt enkelt inte hade tid att träna ordentligt, vilket jag gissar gäller för många andra också. I ett sådant läge ställs givetvis utmaningen på sin spets, det är mycket häftigare att man har klarat den nästan otränad än att bara redovisa en tid i förhållande till en viss träningsmängd (gäsp), något som väl antagligen SVT inser och det har väl antagligen ett större underhållningsvärde för tittarna skulle jag tro. Klassikern handlar om att bara göra utmaningen, att bara klara av den. Det var helt ovidkommande med tider och placeringar och sådant tänk. Meriten ligger på ett annat plan, en merit som andra har kommit ihåg framför mina placeringsmeriter inom tävlingslöpningen. Sedan 2000 har jag tränat varje vecka, med undantag för sex veckor (en vecka förkyld, en vecka sjuk och fyra veckor pga. fysisk känning), så för mig var En Svensk Klassiker inte bara en fantastisk händelse i mitt liv, utan även starten på en mer kontinuerlig träning. När gjorde du Klassikern? ;-)
SvaraRaderaIntressant resonemang Fredric! För mig är det oerhört mycket mer intressant när någon springer Lidingö i trakten av 2 timmar eller cyklar Vättern under 10 timmar än om de "bara" genomför men så har jag ett tydligare driv vad gäller tider än många motionärer ju har också. Att bara ta mig runt intresserar mig inte alls ;)
RaderaJag är som du också en prestationsmänniska, gillar mer kunskap och prestation som är mer på en avancerad nivå än på en grundläggande. De tider du nämner för Lidingö och Vättern är en utmaning men inte omöjliga på något sätt för många om de gör den nödvändiga träningen. Utmaningen ökar dock rätt rejält när du ska klara de fyra momenten inom en period om tolv månader och samtidigt göra de tider du nämner, samt simma Vansbro på en topptid och åka Vasaloppet även det på en utmärkt tid. Klarar du det? Att satsa hårt på simningen till mitten av juli, leverera en topptid där, för att sedan växla över till en helt annan idrott, löpning, och på bara ett par månader drygt springa på två timmar, eller 1:59 såklart (viktigt med sub)? Såklart vill du inte bara ta dig runt (se ovan) för din ingångsnivå är på en relativt hög nivå jämfört med när jag år 2000 började min Klassiker. Då var jag närmast på en nollnivå, det är inte du nu. Skulle jag göra Klassikern i dag skulle jag givetvis sikta på klart bättre tider i de olika momenten eftersom jag är på en radikalt högre kunskaps- och prestationsnivå nu jämfört med då. Numera finns Superklassikertrofén (http://www.ensvenskklassiker.se/snabbaste-klassiker/superklassiker.html) som du kan sträva efter. Totaltiden måste vara under 20 timmar... Klarar du det? Ex. Vasaloppet 8:00 timmar + Vätternrundan 9:00 timmar + Vansbro 1:00 timme + Lidingö 1:59 timmar = 19:59 timmar = SANT?
RaderaAbsolut är det en utmaning att klara de fyra momenten på den nivån du skriver, inte minst att göra en Superklassiker vilket jag är bekant med. Dessutom tar det tid förutom träningen också resor t ex till Vansbro, Sälen/Mora, Motala och kostar pengar (resor, utrustning). Jag skulle kanske klara det, Lidingöloppet är ju det enda jag kan relatera till och där känner jag att två timmar i dagsläget är alldeles för långt borta, 2:10 däremot är ett klart realistiskt mål. För mig skulle Vasaloppet vara den största utmaningen tror jag och då har jag ändå åkt en del längdskidor, framförallt i ungdomen. De snöfattiga vintrarna på senare år skulle göra det utmanande och rullskidor kan jag absolut inte tänka mig att träna, verkar supertråkigt och då behöver ytterligare mer utrustning. Vansbro säger många är relativt enkelt jämfört med de övriga momenten så nej, jag tror inte jag skulle klara en superklassiker och jag är i dagsläget inte alls lockad av att genomföra en klassiker heller och har aldrig varit under de snart tio år jag tränat löpning. Det är för omständigt, tar för mycket tid i anspråk och kostar för mycket pengar för att det ska locka mig :)
RaderaSå... varför tittar du på SVT:s En Svensk Klassiker då rå? ;-)
RaderaJa, det är ju faktiskt en bra fråga, jag vill väl ändå se om de faktiskt klarar det trots usla förberedelser, i sista avsnittet var det ju bara hälften av gänget som tog sig i mål...
RaderaSpännande att se om de klarade det, en perfekt inspiration till att själv våga anta det verkliga kraftprovet, mandomsprovet En Svensk Klassiker.
RaderaHaha, ja kanske för vissa, Fast som Mikael uttryckte det i en kommentar här på sidan, vari ligger utmaningen om man kan genomföra det i princip otränad. Men visst, all heder åt dem som ger sig på det :)
RaderaUtmaningen består av:
Radera1) Fyra mycket krävande lopp, inom fyra olika idrotter, på bara 12 månader
Få, om ens någon, skulle påstå att En Svensk Klassiker (ESK) inte är en av Sveriges tuffaste utmaningar.
Alla deltagarna klarade inte utmaningen. I mitt fall klarade jag ESK, jag var inte bra förberedd, dock inte oförberedd. Jag tränade så mycket jag hade förutsättningar för, hade ca. 20 års långdistansträning (skidor, cykling, simning, löpning) i ryggen samt ett idrottsintresse och en talang en bra bit över det genomsnittliga. Med en vilja av stål klarar man då Öppet Spår och Vätternrundan även om det är helvetiskt krävande utmaningar.
2) Allsidigt idrottskapacitet
Ingen självklarhet att vara intresserad och duktig på andra idrotter, även om man skulle ha varit det, eller är det, inom en idrott.
Hamza klarade inte utmaningen, trots flera SM-Guld inom boxning.
3) Streetsmart
Förmåga att träna på ett sådant sätt att man är fri från förkylningar, sjukdom, skador, motivationsbortfall, etc. när det är dags för respektive moment. Samtliga dessa komponenter framkommer av programmen (har sett dem nu). Vidare känner jag till ett exempel (nära släkting) som gjorde bra i från sig på tre moment, men som misslyckades på det fjärde, på grund av denna anledning. Han misslyckades med utmaningen.
4) En allmän utmaning
Kunna klara en utmaning av denna kaliber, utöver allt annat i livet exempelvis studier, arbete och/eller familj.
5) Ekonomi
Ha råd att genomföra En Svensk Klassiker, det handlar om en hel del pengar.
6) Mod
Våga anta utmaningen. Det är en sak att vara stark i TV-soffan och vid tangentbordet, en annan att faktiskt vara det i verkligheten, att ha kapacitet att våga sig fram till startlinjen.
Övrigt
Tycker att programmet gav intryck att deltagarna hade förberett sig inför de olika loppen, med undantaget Hamza. Emma är en fd. toppelitidrottare med 4 VM-guld, 1 VM-silver, mm. Richard är väl mer en motionär, men som faktiskt har genomfört Vätternrundan ett antal gånger de senaste åren, därmed var väl chansen att klara ESK lite större. Hamza hade vunnit flera SM-Guld inom boxning, vilket jag utgår från kräver en omfattande träningsmängd och därmed kunde man tro att han skulle kunna klara ESK, vilket han dock inte gjorde.
Du ger dig inte :) såklart stämmer allt det där, och visst är Emma Igelström vältränad men jag tycker ändå inte att någon ger intryck av vad jag kallar adekvata förberedelser, möjligen med undantag för tjejen som också klarade det bäst av deltagarna och vad gäller utmaningen storlek får vi nog avsluta med att vi faktiskt har olika åsikter :)
RaderaSkriv inte om det du varken förstår eller har någon erfarenhet av. Skriv om det som är inom din box.
RaderaInte förstår. Det där var att ta i tycker jag.
RaderaJag håller med dig, det hade varit betydligt intressantare om det funnits en "elitmotionär", en som faktiskt har en chans att genomföra alla fyra grenarna med "stil". Sen tycker jag ju det är lite kul med ett riktigt blåbär som kör bara på pannben och visar att de fysiska gränserna (ibland) kan övervinnas av lite jävlar-anamma.
SvaraRaderaJa, underhållningsvärdet för den breda massan är väl, tyvärr, större, att se dem som är otränade köra på med jävlar-anamma. Ganska få kan nog relatera till eller är ens intresserade av, vad som krävs för ett bättre genomförande.
RaderaJag saknar också bredd på deltagarna i år, och som du säger - ingen av dem kommer nog fortsätta träna. En av dem sa ju t om att det skulle bli "skönt att slippa" nu när hon klarat sig
SvaraRaderaJa, precis men som flera varit inne på, för den breda massan publik är nog "underhållningsvärdet" större så här, tyvärr... det är nog mer vi "träningsnördar" som tycker det blir intressantare och kan identifiera oss med bättre förberedda deltagare. Ja, jag fick inte intryck av att hon som sade det hade tränat så mycket men det är ju en brist i programmet, precis som jag skrivit, man får följa deltagarna noja inför loppen mycket mer än att följa deras träning.
RaderaKänns som att det är bättre att köra ett pass än att se programmet:)
SvaraRaderaHoppas du snart är tillbaka till löpningen Staffan! Kommer följa Sub3NewYork med spänning.
/Tuggarn
Haha, jag det är bättre använd tid! Blir en spännande återkomst att se hur cyklingen underhållit flåset, just nu är benen trötta och sega av rehabträningen, ha det bra Anders!
RaderaBra skrivet som vanligt Staffan. Har följt alla säsonger av programmet lika troget som jag läser din blogg =).
SvaraRaderaJag tror att det du, jag och andra som inte upplever Lidingöloppet som en golgata saknar i serien är någon att identifiera oss med.
En stor del av publiken tränar nog inte själva och kan därför identifiera sig med kampen mot repet på Vasaloppet och inspireras av "ett simpass före Vansbro". SVT ger publiken det dom vill se tror jag och det är nog tyvärr inte en väl förberedd motionär som genomför loppen med friskt humör. Kanske även är underhållning för vissa att se otränade personer som grinar, svär och klagar.
Tack Markus! Ja, så är det, den stora massan TV-tittare kan identifiera sig med de nuvarande deltagarna och det är väl det SVT eftersträvar. Säkert är det också tyvärr så som du skriver i din sista mening, kanske ligger det tyvärr också underhållning i att se någon misslyckats eftersom t ex Hamsa inte lyckas genomföra Vasaloppet vilket syntes i förra programmet, och tyvärr ej heller Vätternrundan även om det då verkade bero på andra omständigheter.
RaderaVar ligger bedriften om man nu kan genomföra alla fyra delarna i princip otränad?
SvaraRaderaPrecis Mikael bra fråga. Det är väl som Markus m fl är inne på, SVT väljer deltagare som den breda massan kan identifiera sig med och bedriften blir då kämpainsatsen i sig, med dåliga förberedelser.
RaderaJag håller med Staffan. Hade varit roligare att se förberedelserna och hur dom höjer sin nivå successivt med bra träning. Lycka till med din egen träning Med vänlig hälsning, LG Skoog
SvaraRaderaStort tack LG!
Radera