torsdag 13 juni 2013

Race Report Enhörna Challenge 5000m - PB 17:40

Jag brukar vilja se kilometertider på klockan när jag tävlar. På bana är det inte lyckat då 50% av löpningen går i kurva där GPS'en mäter fel och då blir också kilometertiden fel. Inför det här loppet tänkte jag istället varvtider. Genom att själv klocka varven och försöka springa jämna 1:26-varv och avsluta snabbt skulle jag ta mig under 18 minuter. Beroende på hur stark jag kände mig på slutet skulle jag öka med 600-800 meter kvar. Först genom att fokusera på löptekniken sista kilometern och ha en hög stegfrekvens. På det sättet sprang jag en snabb sista kilometer på Milspåret. Med 600m kvar skulle jag öka farten i tre steg var min plan, vid varje 200m-passering och avsluta på mitt absoluta max för dagen. Det var min plan och med några avsteg (i rätt riktning) så följde jag den!

Under eftermiddagen var jag nervös men hemma innan loppet släppte det. På plats på Södertälje IP (där för övrigt det svenska rekordet på 10000m är noterat, 27:55 av Jonny Danielsson, 1989) 45 minuter före start i den fina sommarkvällen för att värma upp och inspireras av A-heatet där jag hejade på bekanta Anders Grahl, Enhörna och Calle Wistedt, Huddinge AIS (etta och tvåa i A-heatet på 15:06 resp 15:10). Joggade upp med Lennart och körde lite löpskolning och nu var nervositeten borta. Samling och upprop till start där startpistolen klickade två gånger men till slut var vi iväg utan trängsel.

En klunga gick iväg efter 100m men jag gick inte med utan låg kvar och tog täten i andraklungan. Hade Anna Ställberg, Tumba (17:37 i mål) 10m framför på konstant avstånd i början. Inledde med 1:22 och 1:23 på de två första varven på egen klocka, lite för snabbt alltså och jag fick en passertid på 3:28 efter 1 km av min varvräknare.


Efter den något snabba inledningen kom jag in i "rätt tempo" och mina varvtider visar att jag gjorde jämna 1:25-varv första halvan och det kändes bra att jag hela tiden låg på rätt sida om målet men jag fick såklart hela tiden fokusera och ta i. Med 7-8 varv kvar knappt halvvägs, fick jag en dipp och tyckte det var rejält jobbigt och hjärnan började förhandla, "usch vad jobbigt" "det här går inte", "kliv av" precis som vid min DNF vid Enhörna Challenge på 10000m för ett år sedan. Den här gången var min målbild starkare och min motivation bättre och med några "så fan heller, håll käften" tyst till mina hjärnspöken som ju gör 5 km på 18 blankt var det bara att springa ifrån dem. Under hela loppet hade jag min kollega Mario i rygg, en löpare jag springer jämnt med och som innan sagt just att han skulle ta rygg på mig för att också komma under 18 minuter.

In på andra halvan och självklart var jag trött men jag bet ihop, peppade mig själv, räknade ner varven och körde mitt Snabb-Stark-Lätt när de negativa tankarna började viska igen. Varvade en Huddingelöpare och en tjej från Enhörna men tror inte jag sprang om någon annan. Framför mig hade jag Anna Ställberg, Tumba och en något tröttnande Dace Landström, Vallentuna, en löpare jag nästan är jämn med. Varvtiderna låg på 1:27 på andra halvan men aldrig långsammare än så och jag höll mitt schema. Med 1 km kvar förstod jag att det skulle gå vägen och struntade i/glömde/var för trött för att bry mig om klockan. Mario gick om mig i slutet och jag lyckades inte riktigt följa men det skiljde bara två sekunder i mål. Någon kraft kvar till långspurt med fartökningar enligt plan fanns inte men jag fokuserade på löptekniken/stegfrekvensen och sprang sista kilometern på 3:25 så lite ökade jag och in på slutvarvet insåg jag att jag skulle klara mitt mål! Jag närmade mig Dace Landström på det sista varvet som blev det snabbaste på 1:15 och under maxansträngning segade jag mig förbi henne med 250m kvar på bortre långsidan och var före in i sista kurvan. Vid ingången på upploppsrakan smällde det bara till när hon igen blåste förbi mig. Jag tog i allt och stupade över mållinjen en sekund efter henne och blev liggande en stund på tartanen innan jag orkade resa mig upp.

Repade mig och pratade med Lennart och Robert (17:04 i mål som segrare i B-heatet) fick ett grattis av Calle och Anders och pratade med bloggläsare Pierre som hejat på mig under hela loppet vilket jag tackade honom för! Joggade ett varv och drog mig sedan ganska upprymd hemåt med hög musik i bilen.

Lennart presterade igen ett nytt PB så nära inpå Stockholm marathon.
Två löpare, två PB'n!
Det var ett tag sedan jag satte ett nytt personbästa nu (Stockholm marathon senast) och eftersom jag velat göra under 18 minuter på 5 km länge så känns det väldigt bra såklart!! Jag följde i stort sett min plan och marginalen mot målet skaffade jag mig på den första kilometern (3:28) och den sista (3:25, med ett sista varv på 1:15). Nu tänker jag belöna mig med mig lite kravlös, skön sommarlöpning utan tids-och prestationsfokus ett tag framöver! Förresten kanske det är dags att byta namn på bloggen till 3:30-fart genom tillvaron?

Här är fullständiga resultat, 17:40,8, hm,  är mitt nya PB 17:41 då kanske, eller tävlingstider avrundas väl inte? Näe, 17:40 får det bli!

32 kommentarer:

 1. Grattis till PB Staffan och till ett väl löpt lopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dubbelt tack Marcus! Känner mig nöjd både med tiden och genomförandet och det är nästan det bästa möjliga!

   Radera
 2. Svar
  1. V-E-R-K-L-I-G-E-N-!-!-! :-) Tack Eva!

   Radera
 3. Grattis! Tusan (eller fem) så snabbt! Och nu fick du minsann kvitto på att du är i form.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Sofie, ja, jag visste att jag tränat bra och det var skönt att nu äntligen få visa det (för mig själv främst) också! Roligt för mig som motiveras av tider, men inte enbart!

   Radera
 4. Grattis Staffan! Alltid lika spännande att läsa dina välskrivna racerapporter!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Louise, vad roligt att du uppskattar dem, de tillhör de inlägg jag tycker är allra roligast att skriva, det är väl därför de tenderar att bli ganska långa också :-)

   Radera
 5. Kul läsning Staffan! Du skriver fantastiska tävlingsrapporter. Det låter som att du fick till ett riktigt bra lopp. En ganska bra och snabb start, ett bra mittparti, och en riktigt snabb avslutning. Låter som ett väldigt bra disponerat lopp! Grattis till ett väl genomfört lopp och ett finfint pers!!! Du är värd det!!

  Vi sprang inte bara fort igår. Vi är snygga också. Det ser man på bilden :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet Lennart! Ja, jag är nöjd både med disponeringen och genomförandet, var lite rädd att jag öppnat för hårt men det gick aldrig långsammare än 1:27 per varv och trots att hjärnan krisade lite i slutet så besegrade jag den, bet ihop och vann över mig själv, det känns skönt!

   Haha, jag ser alltid så tärd ut på de här närbilderna tycker jag, men du ser som vanligt snygg ut :-)

   Radera
  2. Nu var du snäll Staffan!

   Bilden visar inte min snygga sida. Kameran har också lagt på ett par kilo på mig :-).

   Du ser ut precis som man ska efter ett 5 km lopp på 17 min :-). MyckeT snygg :-)!

   Radera
 6. Grattis till PB! Inspirerande och intressant läsning.

  SvaraRadera
 7. Man ska se sliten ut efter ett lopp Staffan. Annars är det nåt som är fel :)

  SvaraRadera
 8. Attans snabbt sprunget! Men är det inte trist med rundbana?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Nej precis tvärtom faktiskt, det är roligt att hela tiden ha andra löpare runtomkring på ett annat sätt än på ett stadslopp. Brukar vara väldigt trevlig stämning också.

   Radera
 9. Jaa Staffan, nu slog du mig allt :D!

  Kul race report som alltid, du verkar ha självförtroende i löpningen nu vilket gör att du kan springa fort! Nu måste nog jag springa fem km på bana så jag får tillbaka mitt som du stulit ifrån mig ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du slår mig alla dagar i veckan, med ungdom och träningsmängd, Jonas!

   Radera
 10. Jädrar! Snyggt kutat! Massa grattis!

  SvaraRadera
 11. Tack Tove!! Vore spännande att se vad du skulle göra på 5km!

  SvaraRadera
 12. Motiverande och inspirerande att "jaga" tider mot någon som känns jämbördig.
  Nu är

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli spännande att följa dig nu när du är hemma igen Mikael, och inte minst se vad du kan göra på 5km, tror det kan gå snabbt!

   Radera
 13. Hårda tider av en hårding!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fredric! Har du lagt ner både bloggande och löpande?

   Radera
  2. Har hållit på länge med att bygga en riktig hemsida och den blir klar inom några dagar, så det blir faktiskt en comeback snart. Någon nämnvärd löpning har det inte blivit sedan i januari 2012 då alla kurvor pekade spikrakt uppåt men då jag mycket oväntat blev skadad. Den enda målsättning jag har kvar inom löpningen är att vinna ett SM-guld men för närvarande finns inte förutsättningarna för att göra det jobb som krävs. Framtiden får utvisa om det blir någon sådan satsning eller inte. Har spontananmält mig till Stockholm Ultra Marathon, som verkar bli ett historiskt lopp typ Stockholm Marathon 1979. Så nu gäller det att jogga i varje fall några rundor innan dess!

   Radera
  3. Tråkigt med skada men skönt att du verkar vara igång igen, ja SM-guld är en tuff målsättning och även ett 100km-lopp kräver ju lite kontinuitet.

   Radera
 14. "Så fan heller... håll käften!"

  Haha! Underbart. Grattis till ett kanonlopp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland bara måste man säga till skallen på skarpen och visa vem bestämmer Malin :-) Tråkigt att läsa om ditt lopp i helgen, men du kommer igen, det är jag helt övertygad om!

   Radera
 15. Grattis Staffan! Det är du väl värd.

  Vilket lopp, grymt bra jobbat. Nästan så att jag blir sugen på att ställa upp nästan år. Jag har inte satsat alls på banlöpning! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Ja, banlopp är överraskande roligt faktiskt, håll utkik på olika klubbars hemsida, det finns en del tävlingar som är öppna för icke-klubbanslutna löpare!

   Radera