torsdag 5 december 2013

Garmin Forerunner 620 - första intrycken

Detta inlägg presenteras i samarbete med Garmin som också försett mig med klockan. Åsikterna är helt mina egna.


Veckan har bjudit på ganska bra träning hittills.

Måndag: Vila
Tisdag: 12 ganska snabba lunchkilometer i 4:18-fart. Bra, kontrollerad känsla.
Onsdag: Backintervaller med David på lunchen 6x 200m (1 min) brant och blöt terrängbacke med gå-/joggvila ner. Kort och intensivt.
Torsdag: Lätt distans 16 km 5:03 min/km.

Jag har sprungit passen med min nya pulsklocka, Garmin Forerunner 620 och delar här med mig av de första intrycken, en mera fullständig recension följer senare. För mig som sprungit med Garmin Forerunner 305 sedan 2010 är det en stor förändring och många nyheter. Samtidigt är Garmins klockor så användarvänliga att man lätt kommer igång utan att behöva konsultera en tjock manual. Bara en sådan praktiskt sak att klockan nu också kan användas som ett vanligt armbandsur, vilket inte var ett alternativ med 305. Med ett enkelt tryck på touchskärmen aktiverar man GPS'en och förvandlar klockan från ett armbandsur till en löparklocka och därmed har man eliminerat risken att glömma träningsklockan hemma på träningsdagar.


Klockan är verkligen fjäderlätt. Den ger trots det ett robust och sobert intryck trots att den är gjort i plast med knappar av metall. Med en knapptryckning för att låsa upp skärmen börjar klockan leta satelliter vilket den hittar väldigt fort även om jag är i rörelse. Även om jag lägger ifrån mig min 305:a så tar den klart längre tid på sig att låsa satelliter jämfört med 620.

När jag börjat springa finns upp till fem skärmar tillgängliga under löpning. Fyra som kan konfigureras fritt samt en standardskärm med variabler som Garmin kallar Löpdynamik där kadens, vertikal rörelse och markkontakttid finns med, vilket mäts med sensorer i pulsbandet. Jag var rädd att datat skulle bli svårläst med fyra fält som jag är van vid från 305:an men så är det inte alls, utan det går lätt att läsa av skärmen under löpning och med ett snabbt svep över skärmen växlar jag enkelt mellan skärmarna.


Med bara två fält blir siffrorna såklart större.
Tre fält
Direkt efter passet får man en summering av passet på några skärmar, mycket användbart och sunmmeringen finns också lättillgänglig senare under historik.
 


Armbandet är något kortare än på tidigare Forerunnermodeller, eller i alla fall jämfört med min gamla 305:a och den sitter bra på min tunna handled och fungerar som sagt utmärkt som vanlig klocka när man inte tränar.



Efter passet kan passet laddas upp till Garmin Connect, via USB eller, vilket är en nyhet med Forerunner 620 med det inbyggda Wifi:t via ett program som heter Garmin Express Fit som man laddar ner från Garmins hemsida. Det är bara att lägga klockan vid datorn och trycka Connect med Garmin Express Fit öppet så överförs passet snabbt. Här är t ex dagens distanspass som jag nyss förde över. 

De nya (jämfört med Garmin Forerunner 610 och äldre modeller) parametrarna som Forerunner 620 kan mäta via sensorer i pulsbandet är kadens (antalet fotisättningar per minut), vertikal rörelse (mätt i centimeter) och tiden foten är i marken (enhet millisekunder). Så här ser det ut i Garmin Connect. Det här passet, ett distanspass på 12km i 4:18-fart summerades med en kadens på 176, en vertikal rörelse i snit på 9,3 cm och en markkontakttid i genomsnitt på 226 ms. Kadensen i realtid låg ofta mellan 178-182 under löprundan med något lägre värden i början.

Kadensen från första löppasset med klockan.
Här är alla tre nya variablerna samtidigt
Vad som är "bra" och vad de här parametrarna "ska" ligga kring vet jag inte men hittade vägledning på Garmin Connect och med referens till blott det första passet så ligger då min kadens och markkontakttid i den blå zonen, medans den vertikala rörelsen ligger i den gröna zonen vilket också syns i graferna. Jag vet ju att min löpteknik är åtminstone hygglig och det första passet ger ett kvitto på att det rent objektivt stämmer mätt enligt dessa tre variabler på ett enstaka pass. 


Nu håller det här inlägget redan på att bli en recension märker jag, vilket det är för tidigt för. Jag håller fortfarande på och lär mig. De första intrycken är att Garmin Forerunner 620 är en smidig, välbyggd och kompetent löparklocka som samtidigt är väldigt användarvänlig.


Detta inlägg är ett samarbete med Garmin som jag också fått klockan av.

21 kommentarer:

  1. Intressant.
    Hur upplever du att sträckan stämmer med t.ex mätt sträcka i jogg.se?
    Hur är momentantempot? +- 5 s/km vid konstant tempo?
    Kan man manuellt ändra axlarna i Garmin Connect? Tempokurvan blir ju väldigt platt pga starten.
    Tycker du att höjdprofilen stämmer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Staffan. GPS-noggranheten upplever jag som god, fast jag jämför ju med min tidigare klockor, jämförde ett par kända sträckor idag och det stämde väldigt bra. Momentantempo brukar jag inte visa utan tempo på nuvarande "varv" (1km oftast) då momentantempo brukar "fladdra" för mycket på GPS, kanske ska prova det är bättre nu än det varit. Det ska gå att zooma i Garmin Connect genom att klicka i grafen men jag tycker inte det fungerar perfekt. Höjprofilen får jag återkomma till men den använder väl samma kartdata som alla GPS'er som inte har barometrisk höjdmätning gör? Det är väl bara 910 som har det av Garmins modeller?

      Radera
  2. Kul och väldigt intressant. Du skriver så bra och förståligt. Har en enkel garmin 210 nu och börjar bli sugen på en ny, kanske ska fundera på den här då! :-D

    SvaraRadera
  3. Men oj! Vem orkar med så mycket information?

    SvaraRadera
  4. Har en 305 själv och gillar den för att den är användarvänlig, vilket verkar vara något som Garmin strävare efter. Trots att den nya modellen har så mycket mer intressant information att ge än äldre modell så tror jag att man lär sig fort. Sen måste man kanske inte analysera all information som sprutar ut ur den, men där väljer man själv så klart vad som känns vettigt att veta. Den stora bristen hos 305 är att hitta sateliterna, vilket du också nämnde. Det händer att jag får vänta upp till 10 minuter innan den har spårat rätt, så nästa klocka jag ska ha måste vara snabba att hämta kontakten med universum. Ska bli intressant att följa dina intryck.

    SvaraRadera
  5. Verkar vara en riktigt trevlig klocka. Det blir nog att uppgradera från min Forrunner 210. Jag gillar att dom är snygga nog att ha som en vanlig klocka också. Sen går dom ju alltid rätt :)

    SvaraRadera
  6. Haha, ja precis Anneli, vi nördar orkar med så mycket information men man måste ju inte bry sig om allt extra lull lull

    SvaraRadera
  7. Precis Martina, den är användarvänlig och det är som alltid ett val man kan göra, bry sig om alla funktioner eller bara använda det man är intresserad av. Min gamla 305:a är också väldigt långsam att hitta satteliter OM jag har den på armen redan och rör mig det minsta lilla. Om jag lägger den ifrån mig medans jag t ex knyter skorna så hittar den sattelit mycket fortare, prova det om du inte redan gör det.

    Ja Morgan klockan är trevlig och tillräckligt snygg för att användas "civilt" också.

    SvaraRadera
  8. Jag är intresserad av hur touchskärmen klarar ett ordentligt snöfall/ösregn och hur den fungerar i många minusgrader så jag hoppas du kommer att recensera den biten också (eller att du får möjlighet till det rent vädermässigt). Mina 305:a har klarat alla möjliga väder (från -32 grader och snöstorm till +50 grader och gassande sol och förstås ösregn), men jag är lite skeptisk till hur touchen fungerar i extrema förhållanden.

    SvaraRadera
  9. Pröva gärna med löparhandskar också. Men nu när snön kommit är det väl kanske en överflödig uppmaning.

    SvaraRadera
  10. Tack för input Johanna, det ska provas också, Väta verkar inte vara ett problem, både igår och idag har jag sprungit i regn/snöfall och det har inte varit några som helst problem. Löparhandskar är inget problem alls Staffan, har sprungit alla fyra passen hittills med det utan problem, ett lätt svep bara för att byta skärm.

    SvaraRadera
  11. Har aldrig haft någon GPS-klocka eftersom jag delvis har tränat med vanlig pulsklocka och dels sprungit exakt/noga uppmätta (snöre eller kalibrerad cykeldator) sträckor, men GPS skulle kanske kunna vara något för mig i det fall att jag framöver får för mig att träna i terräng/obanat. Undrar hur rätt de visar m.a.p. distans i den miljön? Undrar också om det finns GPS-klockor som har alla delar i själva klockan (har sett en del löpare som har ett slags band på armen, antar att det är ett mottagarbälte för GPS-klockor?, men det är inget jag vill ha när jag springer)?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just terräng sägs ju vara GPS'ernas svaghet Fredric mennjag har själv aldrig märkt det. Jag har sprungit med GPS så länge nu att det blir "lika fel" hela tiden. Jag tycker i regel inte är mer än ca 1%. Polar hade tidigare en separat GPS-enhet till sina klockor men nu har de precis som Garmin integrerat den i klockan.

      Radera
    2. Jag tycker i regel inte att felet är mer än 1% skulle det stå. Ofta t o m mindre än så.

      Radera
  12. Intressant det där med inbyggda sensorer i bältet och touchscreen. Låter bra med Wifi överföring. Storlerk på 305:an som jag kör med är ju ett minus. Men jag kan inte avgöra om jag tycker att nya 620:an är snygg eller ful. :)

    SvaraRadera
  13. som vanligt väldigt bra skrivit Staffan! Jag gillar när du testar nya grejer. Du är inte så pryl fixerad utan du skriver vad som är bra och dåligt. Inte att allt är så jäkla bra och man måste ha denna prylen för att bli en grym löpare!

    SvaraRadera
  14. Tycker du att VO2-max estimatet stämmer på dig? Och de förväntade tävlingtiderna? Själv får jag mycket bättre VO2-max än vad jag tror att jag har, eller så tar jag inte ut mig tillräckligt på tävling. Klockan tror typ 39 på milen, själv tror jag ca 42. Jag fattar ju att det är långt från exakt vetenskap, men kul att fundera kring.

    SvaraRadera
  15. Hej RunningMima och välkommen tillbaka! Ja, 620 innehåller ganska många nyheter jämfört med gamla 305 som jag också sprungit med tidigare. Jag tycker nog den är rätt så snygg!

    Hoffen, tackar!! Fast lite prylfixerad är jag nog :-) Fast för att bli en grym löpare behöver man ju egentligen bara springa och det ganska mycket, elitlöparna har sällan någon koll på tekniska grejer eller skor heller för den delen.

    Emil, Sådär, Jag har sprungit några lugna pass nu och då har faktiskt VO2Max-värdet närmat sig det värdet jag har enligt diverse kalkylatorer, ca 56. De förväntade tävlingstiderna har jag bara kontrollerat någon enstaka gång och de visar överlag lite sämre tiden än de jag gjort i år. Ska bli roligt att följa det övertid och över växlande form!

    SvaraRadera
  16. Hej! Vet du hur man ställer in en viss pace så klockan kan varna en om man springer för fort eller för långsamt? Jag har klickat mig runt hela klockan men verkar inte fatta hur man gör. Skulle vara användbart när man kör intervaller och ska hålla viss pace under en viss tid eller distans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, under Activity Settings-Alerts-Pace kan du ställa in Fast Alert/Slow Alert. Det är nog det du letar efter. Det borde sedan fungera både i klockans intervalläge och på distanspass. /Staffan

      Radera