måndag 16 november 2009

Vad är det för fel på mig?

Summerar en grå helg full av regn och innebandy och en vecka med 40 km löpning fördelat på 4 tillfällen, varav två med kontrollerade fartinslag i form av stegringslopp/progressivitet. En bra löpvecka m a o. Närmaste två veckorna är kalendern full med jobb och barnens idrottande så det lär bli lite mindre löpning men det är OK.


Igår var jag ute och ville springa 10 km i låg fart och med låg puls. Det förstnämnda lyckades jag med, snittfarten hamnade på 5:35 och mot slutet närmade jag mig 6 min/km-tempo. Det var sååå tråkigt och jag kände mig knappt andfådd. Ändå hamnade snittpulsen på 164. Första halvan är rätt så kuperad och då var pulsen runt 165-170, andra halvan låg den mellan 155-160 vilken känns mera rimligt i förhållande till ansträngning men fortfarande högt tycker jag, vad är det för fel på mig??

Resten av familjen är förkylda, kanske har jag en lätt infektion? Har jag genetiskt betingad hög puls? Litet hjärta som gör att det får jobba hårdare? Vore faktiskt intressant att kolla, jag ligger ju dessutom högt i både maxpuls (203) och vilopuls.

Förstår inte dem som kan träna enligt lågpuls/MAF-teori o dyl. Min MAF-puls ligger på 139-142 beroende på hur många ggr/v jag tränar. Förutom min allmänna skepsis mot formler som ska passa alla så fattar jag inte hur jag ska kunna "springa" med den pulsen, baklänges i 10 min/km-tempo??

9 kommentarer:

  1. Kan det inte vara så att i de (låga?) farterna tappar du teknik och löpekonomi så att hjärtat måste jobba hårdare. Dvs mkt puls för mindre fart?

    SvaraRadera
  2. Sedan är det svårt i början innan kroppen vant sig vid de lägre farterna. Men det går lååångsamt i början. Man får nog inte vara rädd för farter en bit över 6 min/km.

    Men ju mer lågpuls man kör ju fortare går det ju med samma puls till slut (förhoppningsvis).

    Sedan behöver man ju inte just följa Maffetone. Det viktiga med lågpuls är ju att få musklerna att träna aerobt. Maffetone har ju lagt en formeln för att det inte ska vara någon som helst risk att träna anaerobt. Du kan ju alltid göra ett laktattest för att få bättre koll på var dina nivåer ligger i verkligheten.

    SvaraRadera
  3. Är du säker på att din klocka visar rätt puls?? Själv har jag en ny Garmin som jag måste lämna in för den visar helt fel.

    SvaraRadera
  4. Jag skrev denna kommentar också i min egen blogg (som kommentar på din kommentar) men kopierar in den även här. Kan också tillägga att med tanke på din form så borde du klara bättre km-tider än mig såvida du inte har onormalt hög maxpuls. Här kommer kommentaren:

    Du verkar vara en sån som har onormalt hög maxpuls precis som Ulrika i en kommentar till mitt inlägg "För varmt klädd" för några dagar sedan. MAF-formeln verkar fungera dåligt för de med hög maxpuls och jag resonerar lite grand om detta i mina kommentarer till henne.

    Precis som formeln för att beräkna maxpuls (220 - ålder för män) så är Maffetones formel beräknad utifrån ett medelvärde för ett stort urval av löpare. För de allra flesta fungerar den bra men för de med onormalt hög maxpuls (och även låg, för den delen) så fungerar formeln dåligt. Formeln för att beräkna maxpuls stämmer ju inte heller för de flesta, men jag skulle tro att den stämmer bra för mig (ska göra ett ordentligt maxpulstest inom en överskådlig framtid).

    När jag springer i ditt "lågpulstempo" som du skriver om i din blogg så är detta maxtempo för mig. Jag tror aldrig jag haft högre snittpuls än kring 165, och då har jag gått för full maskin.

    Maffetone skriver ju någonstans att "formeln passar för de flesta". Inte för alla, således...

    SvaraRadera
  5. Jag fattade inte heller hur man kunde springa med så låg puls, men det gick. Visst gick det långsamt i början, men efter ca 12 veckor gick det ca 30-40 s snabbare per km, och tycker det var värt tristessen i början så här i efterhand, för nu börjar det rulla på rejält. Jag körde alla distanspass i ca 70-75% av maxpuls och ingen strikt lågpuls utan blandade in mer intensiva pass också, men på de rena distanspassen var det lågpuls som gällde.

    SvaraRadera
  6. Ellinore, det kan nog stämma till en viss del i alla fall, löpsteget kändes inte så bra igår och då kanske pulsen blir lite högre, men det är nog långt från hela sanningen.

    Tobias, du har såklart rätt, kroppen måste få anpassa sig, Tiotusenkronorsfrågan är väl om jag på mina i snitt 3 löpträningar i veckan ska lägga tid på detta eller köra lite snabbare istället.

    Daniel, jo i detta fall visar den nog rätt, i de fall jag har dålig kontakt får jag helt orimliga värden istället

    Roadrunner, jovisst har jag högre maxpuls än div formler, 203 vad jag vet så då kanske jag ska vara nöjd i förvissning om att jag tränar aerobt trots att pulsklockan visar 155 och inte 139...

    Medeldist, jag tror dig. I övrigt svarar jag som ovan, frågan är om jag med mina tre träningar i veckan ska lägga tid på detta eller om det är effektivare för mig att köra lite snabbare?? 70-75% av maxpuls blir för mig 142-152 och jag ligger alltid en ganska bra bit över detta, snarare mellan 80-90%...

    Vad jag inte fattar med mig är hur det kan skilja så lite i puls på mig oavsett om jag kör i väldigt 5:30-fart (puls 164)eller i fart neråt 4:00 (kan då ligga på ca 184), bara ca 20 slag/min, borde inte spannet vara bredare??

    SvaraRadera
  7. Staffan: På tre pass i veckan tycker jag inte du ska ägna dig åt "renlärig" lågpulsträning. Tanken med lågpuls är ju t ex att kroppen just för att man inte belastar den så hårt ska klara med en ökad mängd istället.

    Kan du inte, eller inte har tid, att öka mängden faller sådeles en stor del av förbättrings potetientialen bort för dig. Då är det nog bättre du satasar på att köra mer kvalité i de pass du kör precis som nu!

    SvaraRadera
  8. Tobias, precis som jag antydde ovan så kommer jag till samma slutsats som dig. Ren lågpuls är inget för mig med min volym men däremot kan vissa pass gå lugnare i puls och tempo för variation och återhämtning.

    Visst kan jag öka mängden om jag skulle vilja men det kostar för mycket tycker jag. Tiden är värdefull och tillvaron är ganska full med heltidsjobb, hus, 3 barn varav två som idrottar med fotboll/innebandy/ridning och jag är helt nöjd om jag kommer ut 3 ibland 4 ggr i veckan, mer tid vill jag inte investera.

    SvaraRadera
  9. köp mindre prykarm (pulsklockor, skor osv) och spring mer

    KS
    2:28 På Maran
    1:08 1/2 Maran
    31:08 10Km

    jag har aldrig ägt en pulsklocka, och det har väl inte skadat mina pers

    SvaraRadera