onsdag 12 december 2012

Ett missförstånd och snabbdistansförsök igen

Vissa förmår springa snabba stegringslopp och intervaller ute nu men hur välplogat och grusat det än är tycker jag det är svårt att få upp farten utomhus på vintern. Ofta ligger lite modd kvar som gör att fästet släpper eller så är det isigt så jag inte vågar trycka på. Det går att köra tuffa pass ändå på vintern men en bra idé är att gå på ansträngningsgrad snarare än att jämföra med de kilometertider du håller på samma sträcka en varm sommarkväll med torrt underlag och klart mindre kläder på kroppen!

Snön erbjuder dock bra teknikträning! Utnyttja det! Någon myntade uttrycket "att flyta ovanpå snön" vilket sammanfattar det bra. Med ett kort steg, med så kort markkontakt och så lite aktivt frånskjut som möjligt så blir löpningen effektivare och lättare och mindre energi går förlorad.

Många beklagar sig över snömodden och här måste jag kommentera ett missförstånd som verkar råda där många löpare verkar bli besvikna över att de inte får något fäste i sina nya Icebug eller andra dubbade skor. Precis samma princip som dubbdäcken på en bil råder. Alla som kört bil nyligen på moddiga, vintriga vägar kan intyga hur lite nytta dubbdäck faktiskt gör i snö. Dubbar på däck eller löparskor greppar väldigt bra på is men i snömodd spelar dubbar ingen som helst roll. Istället är det däckets mönster och mönsterdjup, här sulans mönster och mönsterdjup på löparskon som avgör hur bra eller dåligt greppet blir i snömodd. Mina Inov-8 terrängskor med breda, centimeterlånga plastdobbar greppar i lössnö på ett helt annat sätt än andra skor jag har med mer traditionell sula.

Inov-8 Xtalon 190. Greppar bättre än ståldubb i snön!

Löpbandet är ett bra alternativ vintertid och det är då jag framförallt använder det, till kvalitétspass när väglaget är utmanande. Jag var rätt sur över att jag bara förmådde springa 1,3 km lite snabbare än halvmarafart förra veckan så idag sökte jag revansch och det fick jag! 10km med 2km progressiv uppvärmn från 6:00 till 4:15 min/km, följt av 6km i 3:54 min/km och 2 km nerjogg i 5:00 min/km med en halv grads lutning på bandet.

Funkar förmodligen inte så bra på snö men på bandet är de fantastiska, Adidas Adizero Hagio

Lurade hjärnan att jag bara skulle springa 5km snabbdistans men tänkte att ytterligare 1 km orkar jag allt och det gick vägen. Inte helt utan ansträngning, svettpölar eller lite negativa tankar i början kring hur jobbigt det kändes men jag bet ihop och körde på med hygglig kontroll och det var skönt att få kliva av bandet och känna att det nu gick mycket bättre och att pennbenet blivit några mm tjockare sedan förra veckan!

15 kommentarer:

  1. Håller med dig om dubbskor. Så fort det snöat ska alla ta fram sina Icebugs. Jag använder dem när det är isigt. På packad snö funkar vanliga skor. På snömodd funkar inget. I lördags sprang jag i skogen men valde bort mina Inov-8 då jag inte tycker tyget är bra, det släpper igenom för mycket. Så det fick bli mina Icebugs med damasker för att inte få in snö i skon. Funkade bra främst på de partier där det var verkligt halt med is som det kan bli i skogen/bergen på vissa ställen. Imon ska jag testa mina Nike Free på snön :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Inov-8 är så välventilerade att de mer påminner om sommarskor, kräver nästan dubbla strumpor så här års! Undrar hur Nike Free funkar, är väl också en riktig stensamlare likt Kinvaran, men Kinvaran är ingen lyckad snösko.

      Radera
    2. Så är det med 190:an - lite väl ventilerad - man kan inte få allt i sko - således fortsätter the quest for the perfect shoe ;-)
      Nike Free funkade bra imorse på mina 12 km i lätt snömodd. Och ja, de är stensamlare och värst är nog att använda dem typ i mars innan allt grus hunnits sopas bort :-P
      Håller med om Kinvaran att det inte är någon bra snösko. Har kört mina gamla DS Racer nu eller Adios och Boston (förutom imorse då jag körde Free).

      Radera
  2. Jag tycker att det går ganska bra att springa på vinterunderlag. Det är så här på vintern och vill jag springa fort så finns det platser för det också, även utomhus. Det kan till exempel vara en väldigt bra plogad gångväg eller något liknande.

    Du nämnde löpband och jag vill också nämna inomhushallar. Det springer jag i, och det fungerar riktigt bra att springa intervaller någon gång per vecka inomhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skrev Lennart så tycker jag det går att springa OK men inte lika bra att springa riktigt fort! Löpband är då det mest tillgängliga alternativet för mig, har flera stycken på olika platser på jobbet. Inomhushall är roligare på alla sätt men då måste jag ta mig till Sätrahallen som jag har närmast och det fungerar inte till vardags, jag är glad om jag kan planera in 1-2 pass där under en hel vinter!

      Radera
  3. Vi är bra lättlurade vi löpare. ;-)
    Snart får vi se till att planera in ett inomhuspass tillsammans tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ellernhur Ingmarie ;)
      Ja, ett pass i t ex Sätra vore riktigt skoj!

      Radera
  4. Skoj - det pannben är tillbaka! 6km i sub4-fart på löpband kräver pannben så bra jobbat Staffan.

    Jag håller med om att det är betydligt svårare att hålla riktigt bra fart utomhus men precis som Lennart skriver så tycker jag det ändå funkar hyfsat. Visst, frånskjutet blir annorlunda (obefintligt ibland..) men det funkar ändå och det är nog bra för tekniken att springa på olika underlag. Även om jag har inomhusbana när mig (2km) och löpband på jobbet så springer jag ändå nästan alla pass utomhus oavsett väder. Det är helt enkelt det som funkar bäst med pusslandet med resten av familjen. Dessutom gillar jag utomhus mer än inomhus.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Storängshallen har jag aldrig varit i, är,den öppen för motionärere vissa tider? Visst går det i princip alltid att springa ute och jag föredrara det alltid framför löpband men den höga farten kan vara svår ute vintertid tycker jag.

      Radera
  5. Är det bara jag som upplever att samma hastighet är mycket jobbigare att hälla på band jämfört med utomhus? Eller är mitt löpband dåligt kalibrerat bara?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller helt med dig Johny! Jag tycker jag får ett sämre löpsteg på band och naturligtvis svettas man mera i frånvaro av luft som kyler.

      Radera
  6. Har för mig att jag läst här inne att du gjort om ett par vanliga springskor till dubbade? Stämmer det eller är det någon annanstans jag läst det? Har du isånafall tips på vart man köper dubbarna och hur man monterar dit dem? =)

    SvaraRadera
  7. Det stämmer bra Malin, här är länken till blogginlägget från förra vintern. Jag har dubbat samma skor i år och nu sprungit ett par milrundor med dem, senast igår kväll, 10km på packad snö med riktigt bra fäste! I blogginlägget hittar du också länken till produkten på nätet, där jag beställde dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att minnet inte sviker, och tack för snabbt svar. Tyvärr tror jag länken föll bort?

      Radera
    2. Äsch, slarvigt av mig, här är länken:

      http://wwwfyraochtrettio-staffan.blogspot.se/2011/12/knep-och-knap.html

      Radera