onsdag 16 april 2014

Hur får jag egentligen ihop min träning? En inblick i en typisk vecka

Lisa bad mig beskriva hur jag får ihop min träning med familj och jobb. Min mängd är inte så hög utan på en nivå där jag tycker löpningen är skön och rolig och som fungerar i mitt liv just nu. Samtidigt tränar jag såklart mer än de flesta "Svenssons" men lite i jämfört med många duktiga löpare. Så hur ser det ut då? Jag har ett flexibelt kontorsjobb och jag springer 1-2 lunchpass per vecka och jag springer oftast två vardagkvällar i veckan samt ett eller t o m två pass på helgen. Det gör att antalet pass per vecka varierar från:
 • Minivarianten tre pass; ett lunchpass, ett kvällspass, ett helgpass (ganska sällan jag "bara" köra detta)
 • Det vanligast just nu, fyra pass: Ett lunchpass, två kvällspass, ett helgpass
 • Mer träning än vanligt, 5-6 pass; Två lunchpass, två kvällspass, eller eller två helgpass.  
Med ett nytt jobb har jag kortat ner lunchpassen jämfört med tidigare. Ofta blir det en kort, lugn jogg ute eller någon form av kvalité på löpband, tusingar eller backpass t ex. Våra veckor hemma är relativt lika varandra och invanda. Min fru jobbar sent oftast två kvällar i veckan, de dagar hon slutar tidigt brukar hon vilja träna. En typisk vecka kan se ut så här:

Måndagar: Sonen 12 år har innebandyträning 16:45-18.00 Min fru slutar nästan alltid tidigt och brukar träna ett tidigt pass. Ibland springer jag ett lugnt distanspass senare men lika ofta vilar jag.
Tisdag: Inga barnaktiviteter, frun brukar sluta tidigt och träna. Just nu försöker jag ersätta ett längre lunchpass i veckan med ett lite längre distanspass/fartpass/valfritt pass på ca 15-17 km och detta är den bästa kvällen i veckan för det.
Onsdag: Sonen 12 år har innebandyträning 18:30-20:00. Ibland cyklar han men ganska ofta skjutsar vi. Den här kvällen är det svårare att få till träning för mig. Min fru jobbar ofta sent. om inte så tränar hon oftast för att sedan vila torsdag-fredag. Ibland lunchtränar jag men oftast är onsdagen en vilodag.
Torsdag: Sonen 8 år har innebandyträning 17:00-18:00. Jag hämtar nästan alltid torsdagar då min fru jobbar sent. Eftersom sonen även tränar söndagar och han bara är 8 år tycker vi att en gång i veckan räcker och hoppar ibland över den här träningen. På torsdagarna brukar vi försöka städa åtminstone en våning på huset för att slippa göra det på helgen. Jag springer ofta en lättare kortare runda senare på torsdagen.
Fredag: Sonen åtta år har simskola 17:00-17:45. En av oss följer med, den andra fixar middag. Jag tränar aldrig fredagkvällar utan eventuell fredagsträning blir i så fall på lunchen men lika ofta blir det vila.
Lördag: Inga aktiviteter. Hustrun jobbar ibland, ca varannan lördag. Ibland springer jag på dagen om storasyskonen passar småsyskonen.
Söndag: Sonen på åtta år har innebandy 12:00-13:00. Hustrun jobbar ibland. Min långpassdag oftast som då springer på morgon förmiddag. Springer jag inte långpass brukar jag springa någon form av kvalitétspass på kvällen efter att min fru tränat.

Ibland springer jag både lördag och söndag. Det vanliga är dock att det blir ett pass på helgen och inte två.

Yngsta dottern som fyller fyra år i höst har inga aktiviteter och äldsta dottern som fyller 15 i höst är i stallet ca 5 dagar per vecka och vi hämtar med bil 1-2 ggr/vecka utöver detta ovan. Sonen på 12 år har förutom träning måndag-torsdag också ofta innebandymatch på helgen under säsong höst-vår som kan vara hemma eller borta och då kan det vara en bit att åka (Eskilstuna, Katrineholm, Nyköping, Strängnäs, Södertälje etc...).

Som sagt, veckorna är ganska inrutade men vi tar oss båda tid att träna och tycker om det. Så mycket annat hinns dock inte med, förutom att umgås med barnen och prata med varandra. TV-tittande, t ex serier är väldigt nedprioriterat. Jag har inte följt en TV-serie på flera år. Ser sällan på TV alls på vardagarna och det lilla jag ser är oftast en nyhetssändning. Husfixande är också nedprioriterat jämfört med tidigare, orken och tiden finns inte just nu.

Vad gäller arbetsfördelning hemma så ger vi varandra utrymme för egen tid/egna aktiviteter som just nu oftast innebär tid för träning (eller i alla fall för mig något löprelaterat som t ex en tävling eller något annat). samtidigt som vi delar jämnt på hemmaarbetet. Jag städar mer och lagar mest mat/diskar medan min fru tar ett större ansvar för handling och tvätt och då hon lämnar barnen på morgonen så tar hon även ett större ansvar för daglig planering, att de har med sig rätt saker till skolan etc...

Förutom allt detta vill vi ju gärna vara lite sociala och ibland i alla fall träffa vänner/släkt och det gör att det ibland är svårt att komma iväg på tävlingar. Jag behöver ha ganska god framförhållning då min fru arbetar i genomsnitt varannan helg (oftast då bara en dag). Mormor och morfar ställer ibland upp och är barnvakter.

Det blev ett ganska långt inlägg. Det är ganska fullt upp som ni märker men samtidigt härligt på ett sätt som det gäller att komma ihåg att uppskatta mitt i vardagen! Det är sällan vi har en kväll när vi bara slappar men då och då händer det. Samtidigt, det är inte som när barnen var små och vi inte fick sova etc, de stora barnen hjälper till en del och passar sina småsyskon om det behövs, de kan ofta ta sig till/från egna aktiviteter själva o s v. Just nu har jag haft en fas då jag först var extra trött p g a att jag börjat nytt jobb. Sedan har jag kommit in i och börjat trivas bra med det och då har det istället gett mig energi vilket spillt över på träningen och jag har kunnat träna hårdare. Träningen anpassar jag efter hur jag mår och orkar, nu gillar jag ju de snabba passen och den lite tuffare träningen men är jag trött och låg på energi springer jag istället lugnare pass.

22 kommentarer:

 1. Jätteintressant inlägg! Det gäller verkligen att utnyttja alla tillfällen som ges! Jag och min man har börjat transportlöpa en del till eller från vänner och familj om vi är bortbjudna. Kanske inte fungerar för alla sociala tillställningar, men fler än man tror. Keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Transportlöpning är bra, extra bra att ni båda två delar samma intresse. Det underlättar oerhört!

   Radera
 2. Ja vad intressant! Först tänkte jag att det lät lite tråkigt när allt är så inrutat, men sen kom jag på mig själv att det är precis så som jag också vill att veckorna ska vara för det mesta. Väl planerade, för då hinner man med det som är högst på priolistan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan se det på olika sätt. Med många barn/aktiviteter är en viss grad av rutiner såklart ofrånkomligt, å andra sidan blir varje litet avbrott från rutinerna också lite extra roligt, även om det inte är så stora/häftiga saker man gör tillsammans.

   Radera
 3. Imponerande pusslande! Måste bli bättre på det själv så att träningen hamnar lite högre upp på prio-listan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det går olika bra i olika perioder men oftast går det riktigt bra :-)

   Radera
 4. Ungefär som här hemma. Efter att barnen har fått sitt (ibland får de minsann vänta) prioriteras luckor för träning av oss båda. Allt går att lösa... man måste bara vilja helt enkelt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så är det! Viljan och motivationen spelar stor stor roll!

   Radera
 5. Intressant inblick i ditt familje- och löparliv! Alla har vi 24 timmar att jonglera med på ett dygn, men det dygnet kan verkligen se olika ut beroende på vad man prioriterar i livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart är det så, det handlar väldigt mycket om prioriteringar eller att lägga tid på det man tycker är roligt!

   Radera
 6. Känner igen det där. Det är verkligen ett pusslande...! Ni har dessutom fler barnaktiviteter, så imponerande pussel...! ;-)
  Men träning brukar gå att få till om man prioriterar rätt i vardagen.

  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Absolut går det och det finns de som tränar ännu mycket mera såklart och då gäller att prioritera ännu hårdare och kanske också ta hjälp av släkt ibland.

   Radera
 7. Wow! Imponerande att du får allt att går runt. Jag blir nästan stressad av att bara läsa det du skriver. Jag är glad att jag har två katter, som inte behöver skjutsas till innebandyträningar. Så därför har löpning riktigt hög prioritet i mitt liv just nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack! Jag har ju också varit i den fasen, innan barnen. Tyvärr sprang jag inte så mycket då, eller tyvärr, hade jag gjort det kanske jag inte hade sprungit lika mycket idag, vem vet?

   Radera
 8. Skönt att läsa att andra också har "vardagen fullspikad". Det blir väl ganska automatiskt inrutat när man har små barn. Har själv 2 flickor på 9 år och 6 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Mima! Och det är inte enbart negativt tycker jag!

   Radera
 9. Tror det blir svårare att hitta tid för träning när mina barn blir större. Men tid kommer alltid att finnas.
  Just nu är transportlöpningen guld värd. På helgerna försöker jag vila från löpningen i största möjliga mån för att kunna umgås med barnen så mycket som möjligt. På vardagarna träffar jag dom bara ungefär 2 timmar/dag

  Imponerande att du får ihop det och att du har gjort så fina resultat också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, aktiviteter tar tid när barnen blir större, samtidigt är man inte lika trött som under småbarnstiden. Ja, vår yngsta fyller fyra i höst och det blir inte så lång stund man ses på vardagarna innan hon somnar, då tränar jag helst efter att hon somnat. Tack!

   Radera
 10. Tack för att du delade med dig av ert vardagspussel! Jag förstår att det krävs en hel del planering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsågod Lisa, det var roligt att bjuda på det och det blev ett både välläst och uppskattat inlägg så det var en bra idé! Ja ibland krävs det i alla fall en del planering, inte minst vad gäller eventuella helgtävlingar!

   Radera
 11. Läser igenkännande.:-) Själv så kombinerar jag träning inför Iron Man med familjeliv där 2 stycken grabbar ingår. Vilka båda spelar fotboll. Den äldste håller även på med friidrott och den yngste hockey. Så pusslande är bara förnamnet. Men jag kör rätt mycket transport hem från jobbet. Både på cykel och löpning. Samt att jag ofta tränar under tiden sönerna har sin träning. TV......Vad är det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ber om ursäkt för sent svar Morgan, såg inte din kommentar förrän nu. Transport är riktigt bra om det går att lösa, samt träning under barnens träning! Lycka till med träningen!

   Radera