måndag 16 juni 2014

Tankar bakom ett skoköp

Jag har köpt nya mängdskor. Med mängdskor menar jag skor för de vanliga distanspassen och långpassen. Först sprang jag mycket i Asics DS Trainer. Jag har nu slitit ut två par Saucony Kinvara som mängdskor, en sko jag uppskattar för löpkänslan, den tunna, flexibla ovandelen, den låga vikten och den generösa dämpningen. Nackdelen med mjukheten är att skon inte håller så länge även om jag fått ut mellan 90-110 mil av mina två par samt att sulan är dålig på grus och inte ger varken fäste eller markkontakt/löpkänsla i terräng. Version fyra som nu reas ut har dessutom fått extra mycket kritik för försämrad hållbarhet och passform!

Jag springer helst i lite lättare skor eftersom det gör löpningen så mycket roligare och jag springer inte så mycket att jag verkar bli sliten av det heller. Ändå får jag ibland kommentarer från snabbare löpare än jag om jag bara tränar i lättviktare? Jag har därför funderat på att att skaffa ett par som är "lite mer sko" för de vanliga passen, för att spara benen lite. Många duktiga löpare använder lite rejälare skor just för distanspassen. En sko som kanske inte framkallar den där wov-känslan utan en sko som är en pålitlig och hållbar "arbetshäst" i ur och skur. Wow-känslan skulle jag då istället få när jag plockar fram mina lättare skor för de snabbare passen.

Sagt och gjort så försökte jag tänka nytt och undersökte marknaden. Adidas Adizero Boston var en het kandidat först, liksom Saucony Mirage, Nike Flyknit Trainer, Puma Faas 500, Nike Pegasus m fl. Boston föll bort på den relativa hårdheten som Adizero-serien generellt har och det höga droppet på 11 mm. Jag är inte känslig för skillnader i drop generellt men efter att sprungit mycket i 4 mm är 11 mm på gränsen. Mirage eller Nike hittade jag inte billigt på nätet.

Lite halvtråkig färg kanske men man kan inte få allt...

Valet föll till slut på New Balance 890 v3, en sko som överlag fått väldigt positiva omdömen (t ex här och här) för både kvalité, hållbarhet, löpkänsla och som många intygar att de också ibland använder på snabbare pass. Med 8 mm drop och en vikt på 260g (stl 44) är det lite "mer sko" än jag haft på ett tag men de första intrycken är positiva och jag tror jag har hittat en bra modell! Och vad jag letade efter! Då modellen reades ut på nätet då version 4 nu säljs blev priset också mindre än hälften av svenskt butikspris inkl frakt från UK.

Ikväll känner jag mig lite småförkyld så första passet får vänta lite men några hundra meter på gatan blev det ändå och första intrycket är positivt!

12 kommentarer:

  1. Det är en djungel det här med löparskor och det är aldrig lätt att veta om man valde rätt sko förrän det är lite försent...tyvärr. Testade Nike free med endast 3 mm dropp och de var ingen höjdare och lite som du skrev om Saucony Kinvara att man inte får fäste på grus och det grus som sen fäster lägger sig i spåren under sulan. Mitt bästa val är ett par mirage... mina smargadgröna... en sko som sitter kvar på foten, ger ett bra fäste, stabilitet och dessutom är mjuka och sköna. Inte för mjuka utan enligt mig och mina fötter och ben helt perfekta. Lycka till med dina NB och må de driva dig långt på dina distanspass.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en djungel och det blir inte lättare av att nästan alla skor idag är väldigt bekväma vid första utprovning och att den metod som specialaffärer säljer skor med (form på fotvalvet, pronation/neutral/supination) saknar vetenskapligt stöd!

      Nike Free och Kinvara är samma typ av sko där sulan mjuk men tyvärr samlar grus! Tack!

      Radera
  2. Tycker tvärtom att Kinvara3 funkar fint på grusväg för det ger en behagligare känsla. Däremot har jag svårt att använda skon på asfalt då det känns som jag "klampar" igenom.
    Tror inte jag använt mina Kinvara i mer än 60 mil och de är trasiga i meshen vid yttersida lilltå. Tror det gick hål där ganska tidigt.
    Är väldigt missnöjd med kvaliteten på vissa Saucony modeller.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har rätt i att treans sula är klart bättre än tvåan som var en riktig grussamlare! På asfalt tycker jag de är klockrena som tävlingssko! Ja, där brukar det gå gål men nu efter ca 95 mil är mina också helt slut i dämpningen! Nackdelen med så mjuk sula och tunn ovandel. För bättre hållbarhet skulle sulan behöva vara hårdare och ovandelen tjockare men då finns andra modeller.

      Radera
  3. Får mig att påminna mig om, att det är dags att kika på nya skor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just det Andreas, du som är van vid Adidas skulle säkert trivas ypperligt i tex Adizero Boston som jag skrev om ovan, Adizero Adios är ännu lättare om du är ute efter en lättare modell att tävla i. Båda finns t ex på Adidas Brand Store Sveavägen/Kungsgatan!

      Radera
    2. Tack för tips. Noterar detta, när jag kikar lite närmre på vad mina tassar behöver!

      Radera
    3. Hoppas du hittar något som du gillar så småningom!

      Radera
  4. När jag började löpträna för drygt tre år sedan drabbades jag av klassiskt löparknä. Det höll i sig några månader, men under en usa-resa köpte jag ett NB par och redan på första turen försvann knäkänningarna. Sedan dess har de inte återvänt, skorna höll väl en 120mil innan meshen var slut och dämpningen ett minne blott. Lycka till i dina!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att det försvunnit Urban! New Balance gör bra skor, har ett par lättviktare från dem också, en riktigt trevlig sko!

      Radera
  5. Praktiskt att du har fötter som verkar gilla så många olika skomärken. Det är ofta ett problem för mig... många märken är så breda och det känns ibland som att jag lägger på mig ankfötter när jag t.ex. testar Nike.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väldigt "okräsna" faktiskt! Springer just nu i ovanligt få märken, Asics, Inov8, New Balance, Adidas men gillar också Saucony. Jag har normala till smala fötter tror jag, gillar t ex Adidas som ju har en relativt smal passform!

      Radera