söndag 1 mars 2015

Det rullar på...

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om för tillfället, träningen flyter på riktigt bra för tillfället utan att jag för den skull har några skarpa mål i sikte, kanske är det en slags mental återhämtning efter förra säsongen då jag hela året drevs ganska hårt av skarpa tidsmålsättningar, jag vet inte men det känns bara väldigt skönt och bra att träna på just nu. Jag har kommit igång med transportlöpningen igen och det har blivit ganska många dubbelpass både morgon och eftermiddag mellan centralen och jobbet, sju löppass och 73 km löpning stannade den här veckan på och de två föregående veckorna såg ungefär likadana ut vad gäller kilometerantalet och antalet pass.

I torsdags var jag inbjuden att springa trehundringar på bana inomhus men hade inte tillgång till bil på kvällen så jag fick springa mina egna trehundringar på grusig cykelbana istället. Det gick att springa i sub 3 min/km fem gånger med ganska lång vila (tre minuter) och bli väldigt trött trots en total arbetstid på inte ens fem minuter! Igår morse hade jag stämt löparträff med David och vi pratade oss runt 28 km i 5 min/km i en väldigt behaglig marschtakt och hann avverka många samtalsämnen utan någon tilltagande trötthet att tala om under passet.

Jag har funderingar kring en del tävlingar i vår men ännu inte hittat något som motiverar mig starkt och/eller passar in i familjekalendern och ligger fortsatt lite lågt med tävlingsplanerna. Men det är klart, formen är bra och jag känner att träningen gör mig starkare och förr eller senare vill jag såklart också prova vad det betyder med en nummerlapp på bröstet!

Jag har kollat en del på skid-VM från Falun, både på tremilen igår och femmilen idag och det verkar ju varit en fantastiskt folkfest och ett mycket lyckat arrangemang. Extra roligt att det svenska landslaget också lyckas så bra på hemmaplan! Tycka vad man vill om masstart med klungkörning på herrarnas femmil och så vinner Petter Northug med en spurt men en fantastiskt komplett skidåkare är han som vet precis när det är rätt läge att avancera i fältet. Översatt i löptermer är det förstås lite konstigt att samma åkare vinner både 1500m och maraton...

Det känns som det blivit mera av en materialsport under senare år med alltmer testade av både skidor och underlag. TV-mässigt, inte minst med SVT's mycket proffsiga produktion så är dock underhållningsvärdet väldigt stort med banor lagda i slingor där det hela tiden händer något, täta publikled som kommer nära inpå åkarna, snygga översikter och närbilder.

Jag minns när jag satt som klistrad som yngre när Wassberg och Gunde åkte något mästerskap, då var det en fast kamera som fokuserade på granar ute i skogen och en tickande klocka och till slut kom en vresig gubbe diagonalandes mellan trädstammarna, en mellantid togs innan åkaren försvann ur bild och granpanoramat återkom i väntan på nästa åkare...

6 kommentarer:

 1. Jag är inte så förtjust i masstarten, fast granpanoramat kan man ha och mista. Fast det var riktigt kul att se Northug på plats (i sprinten).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag tänka mig att det var en upplevelse på plats i Falun Urban! Det bästa vore tycker jag om varannan start t ex på femmil kunde vara individuell/masstart! Eller varför inte någon form av jaktstart t o m?

   Radera
 2. Kul att det "rullar på" här hos dig. Hos mig "flyter det på", men jag tror vi menar samma sak :-).

  Angående arrangemanget och skid VM så tror jag att de flesta idrotter (och idrottare) kan bli lite avundsjuka. Det borde se och lära. Jag menar, vilken Svensk vill inte åka på upploppet och komma först över mållinjen där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också Lennart, du kör på med dina 15-km-rundor bra! Ja längdskidor ligger varmare om folksjälen än många andra idrotter!

   Radera
 3. Härligt med nostalgi, den gamla goda tiden när över halva tv-tiden från längdtävlingar bestod av granar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja precis, och så en massa snor i skägget i segerintervjun :-)

   Radera