torsdag 26 mars 2015

Pausat

Förra veckans träning var uteslutande av lätt karaktär förutom ett par väldigt korta inslag av löpning i hög fart. Löppasset med några elever ur dotterns klass gick bra trots att inte så många dök upp till slut, vi körde uppjogg, gemensam löpskolning och avslutande backintervaller och det verkade som om de uppskattade det i alla fall. Den rejäla löpskolningen gav åtminstone mig en rejäl träningsvärk i vader och baksida lår som satt i ett par dagar.

På lördagen sprang jag ett lätt distanspass i solen och det var enbart skönt och lätt men på söndagen tänkte jag fartleka genom att springa 3x3 km där varje trekilometare skulle springas progressivt enligt 4:30-4:15-4:00 min/km – ett i vanliga fall ganska soft pass som ändå ger variation. Det kändes lätt till en början men när jag skulle komma ner i 4 min/km så lyckades jag inte med det trots att jag stretade på ganska bra så jag stannade benen och klockan och helt enkelt tog mig en funderare för att sedan avbryta passet och jogga hem. Jag lade in passet i träningsdagboken och fick en massa klok input från mina ”joggkompisar”.

Jag skrev nyligen om att jämförelsen med förra våren var deprimerande trots att träningen sett ungefär likadan ut och bestämde mig för att faktiskt titta lite mer i detalj huruvida det påståendet var sant och det var det ju inte riktigt.

Januari 2015 var faktiskt en bättre träningsmånad än samma månad 2014 då jag var sjuk i ett par omgångar. Räknar jag fart-och backpass som "kvalitetspass" sprang jag sju pass i januari 2015 mot bara två januari 2014. Mängden var ungefär lika hög, drygt 250km men långpassen var fler 2014. I Februari i år sprang jag fem kvalitétspass, främst längre trösklar och backe mot åtta motsvarande pass i februari 2014 men då har jag också räknat två snabba långpass i februari 2014 som kvalitétspass.

Det är nu i mars som skillnaden mot förra året blir uppenbar. I år har jag främst transportsprungit lugnt och sprungit två tröskelpass på åtta respektive sju kilometer i fart strax under 4 min/km där känslan inte direkt varit på topp. Jag kommer ha sprungit drygt 200 km innan det blir april. Mars 2014 var på alla sätt en rekordmånad, 270km löpning vilket är ”PB” på en månad för mig, 5000m tävling i hög fart, ett par riktigt bra, längre snabbdistanser, tröskelpass, två bra pass med tusingar, backe och två riktigt bra långpass, totalt nio kvalitétspas och utan någon förkylningskänning förra året säger det sig själv att jag välkomnade april med en helt annan känsla i kroppen då än jag har nu nu, tyvärr…

Stretch av stela baksida lår och sedan har man ju hört att högläge är bra återhämtning...

Jag har känt ett tag att träningen inte ”tagit” trots relativt många mil, med mina mått mätt och eftersom känslan i söndags var att jag snarare motarbetade min kropp som kanske är upptagen med att bekämpa den lågintensiva snuvan jag går och drar på, så bestämde jag att det helt enkelt var dags för en paus! Jag har därför helvilat måndag-onsdag och samtidigt självmasserat trötta ben, lagt benen i högläge och stretchat. Tre dagars vila från löpningen har jag inte haft sedan semesterresan i december. Förkylningen eller snarare snorigheten känns tyvärr inte bättre men inte heller sämre. Ett annat konstigt symptom jag har är att jag hela tiden just nu fryser om fötterna trots fleece-sulor i skorna och det pirrar i fotsulor och vaderna - även nu i vila, nästan som någon slags nervpåverkan faktiskt! Om jag behöver gå upp barfota för att t ex släppa ut kattskrällena på natten så blir fötterna väldigt kalla och jag börjar snora direkt. Märkligt är det!  Den här veckan har inneburit långa dagar på jobbet och tanken var att jogga lätt en sväng ikväll. Regn och rusk och dessutom halsont gör att jag nu väntar någon dag till när jag nu redan vilat sedan i söndags. Kroppen försöker kanske tala om något för mig och vad jag nu än går och drar på är det bättre att det bryter ut och sedan går över. När jag återupptar lätt löpning, förhoppningsvis väldigt snart kommer jag vara lite extra varsam på kroppens signaler och vara försiktig med tuffare löppass under en tid så får vi se om känslan snart vänder!

Jag har preliminärt bestämt mig för att springa Påsksmällen 10 km på annandag påsk om känslan vänder under kommande veckan och även om den gör det kommer jag springa loppet mer som ett bättre träningspass utan några större ambitioner. 

Det blev relativt långt detta men så är läget just nu. Inte så inspirerande kanske men jag tycker det är viktigt att skriva i både med-och motgång. Jag märker att jag inte heller uppdaterar bloggen lika frekvent för närvarande. Skriver hellre när jag har något att säga än dagliga "hej-tjolahopp"-inlägg.

10 kommentarer:

 1. Hej

  Känner igen den känslan du haft med "förkylningen". Hade något liknande för 5-6 år sedan. 7-8 veckor i något slags mellanting, inte riktigt sjuk men heller inte riktigt frisk. Svagt febrig någon dag för att nästa dag vara utan feber. Hosta som kom och gick, tränade på de dagar jag var utan feber. Min bror fick något liknande vintern efter. Han hade lite andra symptom men tiden 7-8 veckor var samma. Han tränar också mycket.
  Har märkt på mitt jobb sedan dess att varje vinter har några fått samma symptom, med minst 7-8 veckors förkylning. En del av dom har varit tvungna att sjukskriva sig ett par dagar i veckan.
  Tror dock att om man tränar så blir det lite lindrigare, säkert därför du har kunnat köra på ändå men som du beskriver inte haft den rätt känslan, eller fått "betalt" för insatt kapital.
  Är precis som att det snurrar runt något elakt virus som drabbar ett fåtal varje år, men som är extremt envist. En vanlig förkylning brukar snitta på 16 dagar innan den helt lämnat kroppen.
  Hoppas att det snart lämnar din kropp så att du kommer i normal form igen.

  Med vänlig hälsning Nisse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Nisse! Intressant! Nu verkar det äntligen ha brutit ut i alla fall och det är nog bra!

   Radera
 2. Krya ordentligt nu Staffan! Bortsett från din envisa förkylning kan jag bara instämma i din känsla vad gäller min egen löpning. En ytlig jämförelse av statistiken mellan förra året och detta år tyder på att jag borde ha mer flyt i min löpning än vad jag har. Geisten att köra de riktigt hårda passen verkar lysa med sin frånvaro. För min del handlar nog mycket om att hitta rätt drivkraft/målsättning, något som utevarit sedan vi sprang Stockholm Marathon. Men jag tror också att det är väldigt lite som krävs för att vi båda återigen skall känna att vi är på "banan" med årets träning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Mark! Ja åren jag inte springer Stockholm Marathon på våren tenderar att bli med sämre struktur på träningen under våren. Förmodligen p g a brist på tydlig målsättning. Jag letar efter en tydlig vårmålsättning efter att förkylningen släppt. Helst vill jag springa en halvmara ubåt men det kan lika gärna bli 5000m på bana. Vi är nog snart tillbaka! Vilka tävlingar siktar du på i år?

   Radera
 3. Krya på dig, både fysiskt och psykiskt.

  SvaraRadera
 4. Du har väl aldrig skrivit "hej-tjolahopp"-inlägg vad jag kan minnas. Sådana är ju rätt ointressanta för alla tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tror inte det Anneli! Lite färre inlägg nu överhuvudtaget från mig men viktigt att skriva i både med-och motvind tycker jag.

   Radera
 5. Låter klokt att du funderar igenom träning och hälsa och lyssnar på kroppen!
  Kram M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det var en seg förkylningskänning men kanske är det bra att få längta lite efter löpningen ibland för nu känns det härligt att springa igen!

   Radera