fredag 13 mars 2015

Skoskav

Lennart kallade mig sko-expert nyligen. Det vet jag inte om jag är men helt klart intresserar det mig och är ett ämne som jag också kan en hel del om. Efter öppningskvällen på Salming Concept Store funderade jag på skorna jag fått med mig hem. En snällare trailsko eller t o m Door-to-trail-sko som kategorin också faktiskt kallas, det liksom antyder att man ska byta sko när man är framme vid ”trailen”?! Något skavde i skallen redan under invigningskvällen, och detta något var att jag egentligen var mera intresserad av Salmings Race-sko.

Jag kom till slut fram till mitt behov av trailmodellen inte är så stort. Jag har sedan tidigare Inov Trailroc 245 som jag visserligen inte är jätteförtjust i men den är OK på de bitvis ganska steniga stigar jag ofta tränar på. Dessutom har jag Icebug Aurora BUGrip som förutom att vara en utmärkt vintersko med bra grepp i snö – något jag tror Salming Trail också har – också kommer fungera bra året runt som dubbad stigsko. Dessutom har jag faktiskt sprungit gansk många mil terräng i mina vanliga Salming Distance vars läst påminner om Trailmodellen och funnit att sulans grepp och hållbarhet är utmärkt även i skogen.

Summa summarum så traskade jag tillbaka till butiken idag efter jobbet och frågade om jag fick byta trailskon mot ett par Salming Race vilket gick utmärkt. Jag har ett par modeller sedan tidigare i samma viktklass som Race, Adidas Adizero Hagio som jag sprungit mycket med på band i vinter och som jag köpte av en bekant som fått fel storlek och New Balance RC1600 en sko jag fått genom att jag ibland skriver för siten Kittad för Löpning. New Balance RC1600 är brandad som märkets marathonsko för elitlöpare, något marathon har jag inte sprungit i den men en halvmara gick alldeles utmärkt, sedan har jag främst använt den på några 5km-och millopp och snabba träningspass på bana och asfalt.

Den här skon har tillhört mina absoluta favoriter att springa fort i och jag gav den fina omdömen i min recension på kittad. Hade jag skrivit denna recension idag hade jag fortfarande lovordat löpkänsla och passform men anmärkt på hållbarheten! Det är klart att låg vikt – mina väger 170g i storlek 44,5 (de är låga i tåboxen) kommer till ett pris vad gäller hållbarhet men att sulans mönster redan lossnat efter 30 mil är ändå inte riktig godkänt tycker jag!

Finn ett fel på den vänstra skon...
Ännu mera sula på väg att lossna efter 30 mil...
Jag har alltså tänkt mig att Salming Race ska ersätta dessa båda par. Enligt allas vår springande, skäggiga snickare Kim har hans par hållit närmare 100 mil och det låter ju nästan för bra för att vara sant! Time will tell!

174 gram i storlek 43 1/3, 5 mm drop - en riktig mockasinkänsla. Skon verkligen ropar snabbhet!

I övrigt flyter träningen på med en förkylningskänning som kommer och går lite, 7 km tröskel på Vintermarathonbanan i tisdags i fart strax under 4 min/km med OK känsla men inte mer, lugn transportlöpning och distans med några riktigt snabba trehundringar med joggvila igår. Hoppas på bättring med känslan i halsen och löpning lördag och söndag så ska det nog bli en bra träningsvecka av detta också till slut. 

13 kommentarer:

 1. Hej

  Köpte mig ett par Salming race förra året. Sprang en del intervaller och ett 10 km lopp i dom, Musikmilen i Växjö. Riktigt sköna när det ska gå lite snabbare, tunna och följsamma, känns som man är barfota. Men springer man på grusvägar så kan det ibland slå igenom.
  Däremot har jag haft svårt med Salming distance, tycker dom känns klumpiga och stumma på något sätt.
  Ett annat favoritpar på intervaller och snabbare distans är, Asics ds racer. Väldigt lätta och följsamma, även dom i tunnaste laget, om det finns lite grövre grus.
  Det är något speciellt med att springa i tunnare skor, men det är svårt när fötterna inte riktigt tål det, det är stora påfrestningar, i alla fall för mig. Så nu blir det endast på intervaller och tävlingar för min del.

  Köpte mig också ett par Salming Trail, men har endast gått i dom hittills, sulan känns väldigt stum, så får se hur det känns ute på skogsstigarna nästa vecka när det blir premiär för dom skorna.
  Har aldrig innan intresserat mig av skor, men när fot och hälbekymmer kommit sista åren så har det blivit många par.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja,mjau kan tänka mig att sulan slits rätt så fort på grus Nisse! Ja, lätta skor är härligt men det gäller att variera, bara lätta skor blir för slitsamt tycker även jag. Trailskon påminner en del del om deras Distance tycker jag.

   Radera
 2. Noterar att du saknas i startlistan på tis!! Annars ser skorna ut att vara goda för 17:30 på 5000m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammalt alias ovanstående var det Jens som skrev ;)

   Radera
  2. Stämmer Jens, jag är inte anmäld. Har velat lite men är inte riktigt där jag vill vara formmässigt och har dessutom haft en förkylningskänning ett tag nu så 5000m på max får vänta lite :-)

   Radera
 3. Hej Staffan!
  Så kul att du också ska springa i NY. Jo, jag ska springa i Stockholm också. Jag och mannen åker på torsdagen och sen hem igen på måndagen. 4 nätter själva! Underbart. Hoppas vi ses och kan heja på varandra i Stockholm eller NY. Just nu vill jag mest bara springa hela tiden men vågar inte eller rättare sagt mannen håller i för att jag inte ska skada mig. Fy fasiken med NY maran alltså. Stor dröm som ska få gå i uppfyllelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna! Ja, vad kul med NYC! I Stockholm hoppas jag på att vara publik, hoppas jag får heja fram dig då! Vi har inte varit i NYC innan så vi stannar lite längre när vi väl kommit dit :) kul att du är igång med löpningen och bloggandet igen, även om många slutat blogga så tycker jag fortfarande det är roligt!

   Radera
 4. Underbart med ett inlägg som börjar med mitt namn :-).

  Jag ska också köpa en Salming sko snart. Funderar faktiskt på Distance för jag tror att Race är lite tunn för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar Distance men det är rätt tunn den också, Mikael här nedan gillade den inte.

   Radera
 5. Tyckte Distance satt riktigt illa på min fot. A2 däremot var en helt annan femma. Oj, vilken skillnad i passform.
  Nu har jag inte sprungit i skorna utan bara provat dom i butik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. A2 som i Saucony A2? Det är ju en ren racersko mera lik Race i så fall.

   Radera
 6. Nej, Salming Distance A2
  http://store.salming.com/shoes/salming-distance-a2-shoe-men

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, såklart, de har ju en bokstav i modellbeteckningen också. Jag har inte provat version nr. 2.

   Radera