torsdag 15 september 2016

Träningsdagboken ger svaret!

Igår på lunchrundan runt Brunnsviken i Stockholm passerade jag 2000 löpta kilometer i år. Jag får ganska ofta frågan: "Springer du bara eller tränar du något annat också?" och mitt svar brukar låta ungefär så här: "Det blir mest löpning men jag cyklar lite och kör lite sporadisk styrketräning hemma".

Eftersom jag fört träningsdagbok i snart tio år borde jag använda informationen mer än jag gör. Där finns säkert mycket att analysera och lära, inte minst när träningen går lite i "stå" som jag upplever att den gjort nu ett tag, att jag inte utvecklas och att jag inte känner mig återhämtad mellan passen. Men så är det det där med tiden. Tid jag just nu upplever är begränsad. Tid jag därför hellre lägger på träningen. Tusen små och stora saker som det alltid är vid terminsstart för fyra barn. Jag tittade i alla fall i träningsdagboken för att se hur väl påståendet egentligen stämmer. Tittar jag på antal pass hittils i år, 247st så är 183 löpning. dvs 26 % av min träning består då av annat än löpning.

I tid räknat har jag hittills i år tränat 190 timmar och 22 minuter och bryter jag tiden i de olika träningsformerna framträder en annan bild. De 190 timmarna har fördelats på 160 timmar löpning, 18 timmar cykel och 12 timmar övrig träning (här ryms styrketräning, rörlighet, stretch och lite foamroller), dvs i tid räknat består min träning av 84% löpning.




Sammanfattningen stämmer inte till 100% då jag ganska ofta tränar lite styrka hemma, t ex i form av armhävningar, som inte registreras i dagboken för att det är för lite för att kallas ett träningspass men jag trodde nog att löpningen skulle utgöra en ännu större del av min totala träning och att jag skulle behöva betona ordet lite mera i mitt svar på frågan vad jag tränar mera än löpning men 16% övrig träning tycker jag är en helt rimlig och OK siffra för en medelålders motionär med flera mål där det övergripande målet är att bli en bättre löpare! 

Jag skulle absolut tjäna på mer styrketräning för att bli en starkare löpare. Jag skulle absolut tjäna på mer rörlighet och kanske lite yoga för att vara rörligare och inte så stel och självklart skulle jag tjäna på att springa mer än vad jag gör. Återigen tid. Tid som måste tas någonstans ifrån. Jag har en hygglig balans, i det längre perspektivet, i det kortare perspektivet tippar det ibland över, mellan familj, arbete, träning och återhämtning. men jag tycker att det är svårare och svårare att hålla balansen och då specifikt om att jag nu upplever att min återhämtning mellan träningspass är sämre. Det kan ha att göra med en så enkel sak som sämre sömn under en period. Min sömn registrerar jag inte i träningsdagboken och skulle jag göra det skulle jag i alla fall inte ta mig tid att gå tillbaka och titta :-)

13 kommentarer:

  1. Min löpning utgör nu bara ca 60 % av min totala träning.
    Fast jag tycker ju att styrketräning och yoga är jäkligt kul och skönt! (Löpningen med såklart).
    Men träningsglädjen behålls nog lite extra, just för att jag varierar så mycket som jag gör. Hade jag sprungit 84 % av träningstiden, hade jag nog (?) tröttnat. *gissar* :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är ju olika :) jag försöker variera löpningen mycket istället. Tycker ingen annan träningsform ger mig lika mycket som löpningen och definitivt inte träning inomhus :)

      Radera
  2. Jag hade inbillat mig att jag skulle gå sönder av så mycket löpning... men det är klart - vänjer man sig gradvis så (både mentalt och fysiskt). Imponerande mängder blir det hur som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är ju relativt Anneli. Jag tycker skälv jag springer ganska "lite" jämfört med många andra på min nivå :)

      Radera
    2. Jag kan trösta dig med att jag håller med om att du springer lite Staffan. :-)

      Radera
    3. Som sagt, jag springer nog ungefär så mycket som jag vill springa, och håller väl ändå en hygglig nivå på den mängden :-)

      Radera
  3. Härlig läsning! Mer analys och statistik:)
    //Tuggarn

    SvaraRadera
  4. Det var ju ett spännande inlägg som alltid (ber om ursäkt för få kommentarer, har haft fullt sjå med att få igång löpningen från nästan-ge-upp-0-nivån till lätt normal...). 2000 km är väldigt mycket löpning i mina ögon. På kort tid gick jag från motionär på låg nivå till en 4:e plats på nationellt och seniort mästerskap. Fyra-fem mil per vecka räcker för en guldmedalj på nationell nivå, det vet jag ett exempel på och det är samma slutsats jag själv har dragit. Den som inte behärskar sin helhet kommer dock att fortsätta att söka efter fler och fler km per vecka i utbyte mot ett aningens bättre resultat och ett infinitesimalt erkännande ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fredric och välkommen åter :) tack. Jag får hoppas på ökande ålder, märkte på halvmaran att jag klättrade placeringsmässigt nu i M45 ;) nu fick jag lära mig ett nytt ord också, tack, infinitesimalt :)

      Radera
    2. Jag tror att om någon kan klara den utmaningen så är det du!

      Radera