fredag 16 november 2012

Säsongen 2013 - de första tankarna kring målsättningar och tävlingar

Med långt till tävlingssäsongen både formmässigt och motivationsmässigt kommer ett första inlägg om säsongen 2013. Det blir inga stora förändringar utan jag fortsätter på min inslagna väg och hoppas på fortsatt utveckling.

Motivationen har sviktat lite på sistone men det brukar kunna vara så den här tiden på året men mörker och nästa hela vintern framför mig. Anneli skrev i en kommentar efter min DNF på Enhörna Challenge i juni att jag kanske kommer vara nöjd nu, kanske för resten av livet när jag klarade att springa maran under tre timmar. En kommentar som skrämde mig då men nu har det känts så i korta stunder. Just nu tycker jag mest det är skönt och roligt att springa i skogen och dra på när jag känner för det men jag vet att när vårsolen tittar fram igen kommer längtan igen efter kvalitétspassen och den lite tuffare träningen tillbaka.

Jag har mitt volymmål kvar i år och det är tillräckligt för att motivera mig att hålla igång. Kring nyår/i början av januari kommer det bli lite säsongsvila med lite mindre löpning och förhoppningsvis lite mer styrka. Hur lång och sträng vintern blir påverkar löpmängden men jag kommer inte göra något långt löpuppehåll och inte låta löpvolymen understiga 10 mil i månaden. Jag vill ha kontinuitet och märker redan nu i november hur mycket piggare benen är med lite mera vila och jag får gå tillbaka till oktober 2008 för att hitta en månad när jag sprang mindre än tio mil senast.

Under 2013 kommer jag tävla på samma i princip distanser som vanligt och nästan uteslutande på stadslopp/asfalt trots min nyfunna glädje att springa i skogen. På milen och 5km lyckades jag inte med målsättningarna i år, sub18 (bara på träning, inte på tävling) resp sub 37:30 därför är de målen oförändrade. Det långsiktiga målet på milen är att gå under 37 men just nu känns det för långt borta varför jag först fokuserar på 37:30.

Nära nära ett av årets mål, sub 18 på Telge Stadslopp, 18:06 stannade klockan på.

På halvmaran siktar jag högre och sätter årets huvudmål till 1:22:XX med förhoppningen om att springa minst två halvmarathon 2013. Jag var i fantastiskt fin form innan maran i våras och likaså under sommar och tidig höst förra säsongen innan Stockholm halvmarathon och min förhoppning är att vara tilbaka i den formen när våren kommer

En fräck bild! I ensamt majestät halvvägs på Stockholm halvmarathon, dock en bit från fjolårets form!

Det nya för 2013 är att jag vill göra premiär på Lidingöloppet! Det har hittills inte lockat mig så mycket men det är ett klassiskt lopp och jag har tänkt om. Det självklara målet blir silvermedalj, 2:15 (4:30-fart i snitt över 30km) vilket är både ett realistiskt mål med min kapacitet och ett utmanade mål som debutant. De prioriterade tävlingarna 2013 kommer vara halvmarorna Kungsholmen Runt i maj och Stockholm halvmarathon i september och Lidingöloppet samt att definitivt vill sätta ett nytt PB på milen 2013, det är helt enkelt dags!!

Här är en lista på lopp i min närhet jag sprungit tidigare. Som vanligt kommer jag inte starta i samtliga utan det är mer en lista på möjliga lopp.

5km: Telge Stadslopp (aug), Enhörna Challenge (bana, juli/aug), annat lopp
10km: Premiärmilen (mars/april), Påsksmällen (april), Milspåret (maj) Enhörna Challenge (bana, juni), Hälsoloppet (aug), Hässelbyloppet (okt).
21,1km: Vällingby halvmarathon, Kungsholmen Runt (maj), Stockholm halvmarathon (sep)
30km Lidingöloppet (sep).

Hur planerar ni inför nästa säsong?

10 kommentarer:

 1. Hej Staffan!
  Jag tycker det är väldigt kul att träna nu, men jag har inte hunnit tänka så långt. jga tror dock att jag kommer att satsa på distanser upp till halvmarathon i första hand. Kungsholmen runt och Stockholm halvmarathon vill jag springa.

  5 km lopp och 10 km lopp finns det massor av så jag vet ännu inte. Vi får se hur det blir :-). Dock kommer jag självklart springa de tävlingar som min klubb ordnar.

  Vi ses nog :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi kommer säkert att ses Lennart, med dina fina träning ser det riktigt bra ut inför nästa säsong!!

   Radera
 2. Nästa säsong? Har fullt upp med denna. Vintersäsongen, du vet. Mysträning. Och kanske lite skidor. :-)
  Jättekul att du satsar på Lidingö! Kommer att gå strålande! Med din nyvunna terrängkärlek i bagaget får du automatiskt lite mer styrka. Och backträning. Sånt behövs nog om Lidingö ska bli en trevlig resa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Såklart Sofia, men jag tänker nog säsong som i tävlingssäsong mars-okt ungefär. Jag har min plan med långa intervaller i det kuperade motionsspåret i sommar för Lidingöstyrka!

   Radera
 3. Mängdmål. Bra idé där för ett sådant har jag aldrig haft.

  Lidingö. Visst tror jag du grejar silvret men det loppet är tuffare än man tror. Jag har ju siktat på 2.30 ett tag (som bäst 2.34 nånting) för det låter lätt att springa tre mil i fem-tempo när man klarar maran 15s snabbare per km. Men backarna suger. Mycket backträning rekommenderar jag (också nerför) - men det fattar du redan, det är jag säker på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mängdmål är bra för kontinuiteten Anneli,

   Ja, Lidingö ska bli intressant. Min löparkompis körde fyra varv som intervaller i vårt kuperade motionspår, dvs 4x4km @ 4:30 min/km i sommar. Enligt honom är det betydligt tuffare än vad Lidingö är sedan. Tyvärr däckades han av en förkylning när det blev tävlingsdags...

   Radera
 4. 2.15 ska inte vara några problem för dig i normal form. Jag klarade det utan att ha sprungit många km terräng eller backträning för den delen heller.

  De övriga målen fixar du också så sub 37 min på 10 km och 17.45 hoppas jag få se från dig nästa år :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du har rätt ang Lidingö Mikael, de övriga känns klart tuffare!

   Radera
 5. Ja du Staffan, mina tankar inför 2013 är fortfarande ganska röriga. 2012 har för min den inneburit 4 maror, 2 ultralopp och lite annat smått och gott. Jätteroligt år, men 2013 borde innebära lite mindre mängd och förhoppningsvis en aning ökad hastighet. Familjen tycker att löpningen tar väl mycket tid och det håller jag nästan med om. Men konstigt nog så är de enda lopp jag hittills är anmäld till under 2012 TEC50miles och Stockholm Marathon.... Motsägelsefullt. Dessutom vill jag jättegärna springa SUM som jag missade i år på grund av sjukdom. Så jag vet inte riktigt hur jag ska klämma in kvaliteten och öka hastigheten... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Louise, jag tycker fart är roligare än längd och fokuserar därför främst på fart, jag tror dina anmälningar talar om för dig vad du tycker är roligast och vad du ska fokusera på!

   Radera