måndag 6 maj 2013

Race Report Kungsholmen Runt 2013

Precis henma efter en väldigt lugn och skön återhämtningsjogg i motionsspåret. Lite stelt i höger lår men annars helt OK i kroppen.

Mina race rapporter har på sistone innehållit långa analyser över varför det inte gick så bra som jag hoppats. Det kan jag hoppa över den här gången eftersom det gick bra! Jag sprang bra eller t o m väldigt bra i 15km efter hur jag känt mig på sistone. Sedan krampade nästan benen och blev väldigt tunga och jag tappade fart några kilometer. Med få längre pass och bristande styrka/känsla i benen  under våren är det inte konstigt! Flåsmässigt kändes lördagens halvmara däremot bra i princip hela vägen. Färdiganalyserat alltså: Bristande benstyrka och för få längre pass gjorde att jag tappade lite i slutet, men jag är ändå väldigt nöjd med Kungsholmen Runt!

Anlände i god tid och joggade lugnt banan bort 2 km till Rålambshovsparken i solen, hämtade nummerlapp och träffade omgående Ann-Sofie och Karin som var på plats för milloppet. Hälsade på trevliga Anders Grahl från Enhörna, som sedan vann halvmaran i helt överlägsen stil. I kön till den blå enrummaren träffade jag den person jag hoppades få göra sällskap med under loppet nämligen Tove. Träffade många fler bekanta och joggade sedan upp en lugn kilometer med Tobias inkl några stegringslopp innan vi klev ut i solen i startfållan.

Lite frågande här till mitt ansiktsuttryck då bilden är tagen
efter bara någon kilometer...bild från sprangdu.se

Gott om plats längst fram i grupp 1 bakom de seedade löparna när Studenternas Lorenzo Nesi räknade ner. Startskotten small och i medvinden mot stadshuset på Norrmälarstrand kändes det så lätt så lätt! Det tyckte alla andra också med tanke på hur bråttom alla hade! Jag stressade inte alls utan bromsade snarare eftersom det gick för fort i början. Det blev rätt trångt när banan vek vänster efter Stadshuset men det gjorde ingenting då jag låg precis där jag ville fartmässigt och jag fick lite vindskydd när det nu blåste mot. Jag såg Tove springa med ett lätt steg en bit längre fram men stressade inte ikapp. Vid första backen vid Hornsbergs strand ett par kilometer senare var jag ikapp och det var väldigt trevligt att sedan springa resten av första varvet ihop i ett perfekt, jämnt tempo, något under 4 min/km! Då Tove låg tvåa fick hon massor av pepp av familj, vänner och bekanta vilket även gav mig energi, mycket trevligt! Långa Lindhagensgatan i medvind gick lätt, skönt att slippa backen upp till Kristineberg där banan gick förra gången jag sprang 2010. Backen upp till bron över Drottningsholmsvägen där även Stockholm halvmarathon går är alltid seg men gick helt OK. Efter den backen började jag dock känna att jag fick jobba väl hårt för att hålla jämna steg med Tove så jag sade åt henne att sticka och och släppte vilket nog var rätt beslut då det fortfarande var tidigt i loppet! Jag ser också på tiderna att den här kilometern gick på 3:52 och den lilla farthöjningen räckte för att det skulle gå tyngre. Jag hade sedan Tove inom synhåll i princip hela vägen förutom i slutet så så mycket tappade jag inte!


Snart varvning. Foto: Björn Zetterlund.
Det var peppande med all publik och hejarop från kända och okända människor i Rålis men extrarundan vi stack ut på var rätt tung då de flesta av banans backar fanns här i slutet. Extrarundan började också med en lång backe, där Youtube-klippet längst ner i inlägget är filmat! Efter den följe ett par kortare, brantare backar innan vi var tillbaka i parken för varvning.

Passerade 10km precis under 40 minuter på egen klockan då min klocka som vanligt pep lite innan km-skyltarna och på 40:00 enligt tidtagningen och såg förvånat att Tobias nu stod vid sidan av banan och hejade istället för att springa. Han hade öppnat på 37:40 på 10 km men sedan inte förmått fortsätta. På Norrmälarstrand kände jag mig stark igen även om tempot nu snarare låg någon sekund över 4 min/km. Tog första vätskan och som vanligt hamnade det mesta på kläderna. Betydligt glesare bland löparna nu. Ibland blev jag omsprungen ibland sprang jag om någon men jag höll ungefär min plats vilket också bekräftas av resultatlistan där jag avancerade från plats 102 vid 10 km till plats 96 i mål. Förbi 15 km och det kändes fortfarande OK men precis när jag sprungit under E4 på Lindhagensgatan drog plötsligt vänster lår ihop sig och jag var rädd att jag skulle få kramp. Det gick fort över men benen blev allt tyngre nu. Kilometertiderna 4:07-4:10-4:10 på km 15-17 visar det också objektivt. Tog en mugg sportdryck här för att få i mig lite energi men utan någon märkbar effekt.

Efter backen upp till bron över Drottningsholmsvägen ner mot målområdet fick jag en bättre känsla men nästa kilometer, nr 19,  med de där elaka stigningarna blev loppets långsammaste med 4:21. Här gav jag väl upp lite och sprang jag kontrollerat snarare än att ge allt då de föregående kilometrarna gått allt långsammre trots bibehållen eller ökande ansträning och någon långspurt kunde jag inte förmå benen till alls!

På de sista två kilometrarna kom jag dock igen på ett bra sätt, jag hade en längre stund sprungit med tre grabbar utspridda framför mig. När jag blev omsprungen av en löpare utan att orka följa höjde jag också farten och passerade två av de tre jag haft sällskap med. På den sista kilometern var det tungt att passera så nära målet men jag siktade på den sista kvarvarande löparen inom rimligt avstånd framför och passerade honom precis efter högersvängen som visade vägen mot mål. Inte många hundra meter kvar utan bara att stå på allt jag kunde vilket jag gjorde. sista kilometern på 3:48 (3:37'/km från 20km till mål enl resultatlistan) och de sista 200m som klockan registrerade i ett tempo på 3:07 min/km när jag tryckte till på den korta upploppsrakan.

Plågad min (och mycket trött, krokig hållning) i början av upploppet, Foto: Marcus Nilsson

Den rödklädda löparen på bilderna nedan minns jag överhuvudtaget inte...Foto: Björn Zetterlund.Kollade inte på klockan men hörde speakern nämna de sista löparna som klarade att snitta under 4 min/km och då hade jag ett par hundra meter kvar. Jag hade min tid från i höstas 1:24:52 i bakhuvudet men kollade inte klockan utan sprang allt jag kunde över mållinjen. Direkt efter efter målgång var jag ganska yr och såg till att fylla på med vätska och energi och repade mig fort igen. Gratulerade Tove till en jättefin prestation (tvåa på 1:23:51) och därefter kom alltfler bekanta i mål och det blev mycket trevligt post-race prat i parken innan det var dags för nerjogg till tåget och hemfärd en timma senare!

postrace-prat med Petra Månström och Kent som satte ett nytt PB!
Glada, och snabba, pojkar!
Jag tycker att banan var ganska lurig. De första 5 km på varje varv helt platta men den ganska kuperad avslutningen med åtminstone fyra ganska tuffa backar innan och i Rålambshovsparken gör att jag tycker att banorna för Kungsholmen Runt och Stockholm halvmarathon är ganska lika, då Stockholm halvmarathon också har många höjdmeter sista 5 km. Jag skulle inte kalla någon av banorna supersnabba även om båda är något snällare än Göteborgsvarvet.

Avslutar med ett Youtubeklipp som visar täten vid 6,6 km 8,2 km samt 18,2 km. Jag passerar 8,2 km 7:53 in i filmen nedan samt 18,2 km 48:23 in i klippet. Uppenbarligen var jag inte tröttare än att jag orkade hälsa på Anders som filmade. Notera hur överlägsen Enhörnas sympatiska löpare Anders Grahl var som sololöpte i 20km och kunde slå av lite på takten och ändå vinna halvmaran på 1:12 i frånvaro av den yttersta eliten.För bara några veckor sedan ångrade jag att jag anmält mig det här loppet och var nästan övertygad om att det skulle gå tungt och långsamt och att jag skulle kliva av besviken. Så blev det inte alls! Jag sprang helt i nivå med höstens 1:24:52 och t o m bättre än så även om jag tappade lite mer på slutet nu än jag gjorde då. Jag hade en positiv upplevelse och en bra känsla och är tillbaka där jag vill vara resultatmässigt. Det ihop med en massa trevliga möten med andra löpare, en bra arrangemang och en toppenfin dag har gett en rejäl dos med löparpepp!

21 kommentarer:

 1. Härlig läsning!
  Mycket bra sprunget och din analys av att det blev tungt på slutet håller jag med om så sett ur det perspektivet så är det ju ännu bättre! Å sen för att bli snygg på tävlingsfoton hjälper det inte ens att ha en kjol på sig ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Eva! Jo, det var inte så svåranalyserat den här gången faktiskt! Nä, det var värst vad jag grinar illa på alla bilderna :-)

   Radera
 2. Skönt Staffan att det gick så bra. Det trodde man väl inte riktigt för några veckor sedan.
  Antar att motivationen också har höjts några steg efter det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt Olov, jag är nöjd över att jag spände bågen och sprang offensivt och ändå höll ihop det hyggligt fast det tog emot i slutet! Med tanke på känslan för några veckor sedan så blev det väldigt bra och ja, motivationen fick en push nu, helt klart!

   Radera
 3. Så där ja - då var spöket skrämt på flykten. Härligt!

  SvaraRadera
 4. Du ser så grym ut på korten! Heja staffan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack Alexandra, förstår inte varför jag grinar så illa, definitivt inte på bilden som är från början av loppet :-)

   Radera
 5. Som vanligt väldigt trevlig läsning! Grattis till ett bra lopp och ett bra kvitto till dig! Det var kul att hälsa efteråt & snacka lite. Själv sprang jag m en negativ split (1:a 10 4:10 & 2:a halvan 4.06) som kanske var för stor, men fick ett nytt PB på 1:27 iaf. Inte speciellt trött eller sliten efteråt. Nu väntar maran med sub 3:10 som huvudmål, och om jag har en bra dag så kanske kanske... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus och roligt att (äntligen) träffa dig efter målgång!! Mycket bra sprunget av dig! Som en jämförelse klarade jag sub90 första gången på Kungsholmen Runt 2010 (1:28:08, dvs långsammare än du sprang nu). Fyra veckor senare sprang jag Stockholm på 3:09:46 så det ser bra ut!

   Radera
 6. Grym bild den som är tagen i sista kurvan in mot mål :-). Att du fick problem efter 15 km tycker inte jag är så konstigt. Det saknas ju lite längra pass i hög fart. Lite såna pass och du närmar dig 1:20 på Sthlm halvmarathon i höst :-).

  SvaraRadera
 7. Ja, den är ett skolexempel på hur hållningen INTE ska se ut Lennart :-) men på upploppet är allt tillåtet! Visst är det som du skriver! 1:20 känns väl långt borta i dagsläget men kan jag komma tillbaka till formen jag hade när jag gjorde 1:23:11 och helst komma ner på 1:22 till att börja med skulle jag vara överlycklig. Få se om jag kan få in både SthM och LL30 till hösten...

  SvaraRadera
 8. Snyggt jobbat och stort grattis!!!!!

  SvaraRadera
 9. Grattis igen Staffan! Och vilken bra rapport! Imponerad av att du kan minnas allt så bra. När jag springer lopp verkar jag komma in i ett komatillstånd och har rätt svårt att minnas hur det var med saker och ting i efterhand. Hur som helst så var det verkligen en fantastisk dag att kuta på! Och jag är så glad att vi höll ihop en bra bit, det var både trevligt och bra för tempot. Vi satte det liksom där tillsammans. Synd att du inte ska springa Stockholm Marathon!

  SvaraRadera
 10. Härlig läsning och jag blev ganska taggad av att själv springa lopp framöver. Grattis till bra lopp och framförallt en bra känsla!

  SvaraRadera
 11. Tack igen Ingmarie!!

  Tack Tove, som jag skrev i en annan kommentar, jag är ganska fokuserad när jag springer lopp, hur jag känner mig och vad som händer och det gör att jag också minns saker då jag går igenom loppet i efterhand, kanske "skriver" jag blogginlägget redan under loppet :-) borde lägga energi på att springa fortare istället ;-p

  Det var gott att springa ihop och vi satte ett fint tempo tillsammans, önskar jag hade vågat fortsätta längre med dig men då jag blev trött ändå hade det nog ändå inte hållit. I år står jag över Stockholm marathon och det känns bra, kanske springer jag nästa år igen, hoppas vi får tillfälle att springa ihop igen. Förra året sprang jag Milspåret en dryg vecka före maran, ett vackert lopp på Djurgården och jag tror det gav riktigt bra effekt med en snabb mil nära maran, kanske kan var något?

  Kul, Kenth! Du sprang ju för en god sak i lördags och har väl en del lopp inplanerade, t ex Stockholm marathon till att börja med?

  SvaraRadera
 12. Låter som en kanondag.
  Grattis till ett bra lopp!

  SvaraRadera
 13. Harliga bilder Staffan!! Roligt att lasa att loppet gick bra!

  SvaraRadera
 14. Det var det verkligen Malin, tack!

  Tack Petra, det är ju inte jag som tagit bilderna :) Ja, jag är nöjd med halvmaran!

  SvaraRadera