söndag 18 november 2012

Skoparken

I brist på löpträning att skriva om - har inte sprungit sedan i torsdags då jag har otroligt ont i halsen - kommer här ett skoinlägg. Det är först när man inte kan träna som man inser hur viktig träningen är!

Då min skopark nu består av sju par löparskor och nog kommer krympa framöver passar jag på att föreviga dem. Vissa modeller närmar sig pension och jag har inget behov av att ersätta alla gamla skor med nya modeller. Här är vad jag springer i.


Översta raden, skor närmast pensionering. Från vänster: 

Brooks ST4 Racer: Mina första "lättviktare" (250g) och tävlingsskor 2010-2011. Minns fortfarande känslan första gången jag använde dem. De här skorna sprang jag Stockholm marathon med 2010 (3:09) och flera "drömgränser" har uppnåtts med dem, bland dem milen sub 40 och halvmaran sub90. inköpta redan december 2009 och egentligen helt slut efter drygt 130 mil men även om de är stumma på asfalt är de fortfarande sköna att springa i och används ibland trots att pronationskilen i dem är i kraftigaste laget för mig nu.

Asics DS Trainer 15. DS Trainer har jag sprungit många mil i och jag tycker fortfarande det är en bra sko även om den blivit lite tyngre de senaste åren och jag nu föredrar lite lättare modeller. Ca 290g och 10-11mm drop. Dessa är köpta sommaren 2010 och har tjänstgjort som distansskor. Jag har aldrig tävlat i dem och nu är de också på väg mot pensionering efter drygt 160 mil. Tjänstgjorde som dubbade vinterskor förra vinter och kommer göra det i år igen så får vi se hur länge de hänger med!

Mittenraden från vänster: 

Saucony Kinvara. Mitt förstaval numera på distanspassen, flexibel, mjuk och lätt med mycket dämpning men vissa frågetecken vad gäller sulans hållbarhet. Det kommer nog ändå bli ett nytt par då dessa pensioneras då jag verkligen gillar modellen! Hoppas dock de håller ett tag till eftersom jag bara sprungit knappt 60 mil i dem. Ca 220g i strl 44 och 4 mm drop

Asics Tarther. Ett spontanköp på mässan på Stockholm marathon 2011 som kommit att bli min absoluta favorit! Otroligt allround, ca 200g, 9 mm drop och mitt förstaval på halvmara och uppåt.  De satt också på mina fötter när jag sprang Stockholm marathon under tre timmar i år. Ganska svåra att få tag på i Sverige och numera ersatt av nästa generation Tarther, en version som vissa säger har förlorat lite i race-känsla medans andra säger att den fortfarande är grym. Samma vikt som Adios men lite mer ombonad överdel. Mina gröna favoriter hoppas jag håller länge än då jag använder dem sparsamt och har bara sprungit 33 mil i dem! Har ni storlek 42,5 går de fortfarande att köpa billigt på Löplabbet Race i Stockholm!

Nedre raden från vänster:

Adidas Adizero Hagio. Mycket lätt, flexibel, tunn tävlingssko, ca 180g, 6mm drop. Tight passform över foten men rymlig tåbox. Blev intresserad av skon när jag läste en väldigt positiv recension hos Runblogger och utseendemässigt tycker jag skon är en fullträff! Köpte dem av en bekant som köpt fel storlek och de har kommit att bli en favorit på miltävlingar, på halvmaran har jag ännu inte vågat använda dem men kanske gör jag det nästa säsong. De lär väl inte hålla så länge men jag har bara sprungit 13 mil i mina så förhoppningsvis får jag tävla och ibland träna i dem ganska länge till.

Adidas Adizero Adios. Egentligen ett felköp då de är lite för trånga men nu, insprungna sedan länge är de OK upp till pass på 12-15km. Lätta med mycket löpkänsla, aningen mer racekänsla än Asics Tarther men jag föredrar ändå Asics variant. Denna version av Adios har ersatts av en ny version som väger lite mer och som är lite mera ombonad och saknaden efter den gamla versionen är stor i löparvärlden men kommer inte vara lika stor hos mig den dag jag pensionerar mitt par vilket nog kommer dröja rätt länge då de fortfarande är fräscha efter 50 mils löpning.

Inov-8 Xtalon 190. Senaste tillskottet. Lätt (190g) terrängsko med tight passform och tunn sula med kraftiga plastdubbar under för bra fäste i skogen. Mycket löpglad och trevlig sko som jag hittills bara sprungit två pass med.

Ni kanske undrar hur jag kan veta hur långt jag sprungit med varje sko? Det är helt enkelt en av många funktioner på jogg.se, där man kan regga vilka skor man sprungit passet med och sedan få löpmängden för skorna summerad. Jag trivs bra med alla modellerna, var och en har sina fördelar och samtliga passar mig bra, läs förresten det här bra blogginlägget hos Runblogger om hur man vet att sko är rätt.

Hur många löparskor har du, vilken är din favorit och varför?

14 kommentarer:

  1. En ganska bra blandning du har i skoparken, med en tilt mot lättviktare och röda skor :) . Från att (liksom du Staffan har jag för mig) varit Asics trogen i många år, gick jag för ett par år sedan till Adidas. Har Adios, Aegis men de som jag verkligen fastnat för är Boston. Gillar dem för att de sitter på foten som mockasiner. Likadant som DS-trainers kändes förr i världen. Ojoj, nu måste jag gå och inspektera min skopark.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns bra att det är en blandning av märken och modeller men som du säger åt lättviktarhållet och åt lättare modeller. Färg på skor är också kul :)

      Radera
  2. Favorit på asfalt: Adidas Adios
    Favorit i terräng: Inov-8 X-talon 190
    Sen har jag några skor till, but that's another story ;-)

    SvaraRadera
  3. Du har byggt upp en liten skosamling.

    Själv har jag bara ett par, men lär väl utökas inom ett par månader skulle jag tro.

    Jag springer med Adidas Supernova Sequence 4, rekommenderade av en säljare på Stadium inför mitt första köp av löparskor. Är supernöjd och helt klart en stor anledning till att jag har gjort fina tider under säsongen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade ett par Sequence tidigare faktiskt, ett reafynd jag aldrig riktigt trivdes i då jag upplevde hälen som för hög och pronationskilen som för kraftig. De blev ganska omgående en allmän fixarsko hemma att klippa gräsmattan etc med och nu har jag dem inte kvar längre.

      Radera
  4. Jag blir nyfiken på terrängskon. Själv har jag använt icebugs i terräng nu i höst - och det funkar utmärkt. Annars är jag nykär i Brooks pure connect.

    SvaraRadera
  5. Inov-skon är väldigt lätt och trevlig men det är en utpräglad terrängsko då de kraftiga plastdubbarna känns igenom den tunna sulan vid asfaltslöpning

    SvaraRadera
  6. Hej Staffan!
    Kul sida med rolig läsning!
    Skriver egentligen inte för att kommentera utan för att fråga.
    Har varit och nosat både på Saucony Kinvara och Asics Tarther i min jakt på nya "löpar-kompisar" och har i princip bestämt mig för att köpa bägge inom kort. Tänkte bara om du kunde kommentera storlek och dämnpning på dessa skor (har för långt till butik där jag kan känna och klämma). Har i princip alltid använt asics och saucony (använder idag mestadels Asics GEL-EXCEL33 och Saucony Triumph) och vill gå mot lite lättare skor. Vågar man beställa samma storlek som man har på nuvarande skor eller upplever du dessa skor större eller mindre i storlek?

    SvaraRadera
  7. Tack Mikael! Det är alltid roligt om jag kan inspirera! Som du redan läst så använder jag båda modellerna och de är lite olika men jag uppskattar dem båda. Tarther är mera fast med mera race-känsla utan att för den skull upplevas som hård i dämpningen. Ovandelen är ombonad och ger en skön känsla. Känslan att sätta foten i Kinvara är som en mjuk mockasin, ovandelen är tunn och väldigt följsam och flexibel och det är gott om dämpning trots den låga vikten. Kinvaran är överlag lite bredare i framförallt framfoten och ger överlag en lite mera frihetskänsla i foten jämfört med den lite tightare Tarthern.

    Många Asics finns ju bara i 42,5 och 43,5 och för att ge dig mycket detaljer så har jag använt Asics DS Trainer i flera år först i 43,5 som jag tyckte var lite väl rymliga och nu senast i 42,5 som först var lite trånga men som nu när det är väl insprungna är helt OK. Jag valde ändå 43,5 på Tarther då den sitter lite tightare på foten än DS Trainer. Då jag beställt två par skor på nätet som varit på gränsen till för trånga tog jag till lite extra och beställde storlek 44 på Kinvaran och den sitter bra med gott om utrymme för foten utan att glappa eller kännas för stor, kanske skulle jag kunnat ha 43,5 men nu kommer jag inte ihåg om det finns/fanns när jag beställde. I vanliga skor har jag så gott som alltid storlek 43.

    Hoppas jag kunnat hjälpa dig med mitt svar? Annars får du fråga igen! Lycka till med skoköpen, det är två riktigt fina löparskor så hoppas du kommer trivas i dem!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fick precis SMS från posten. Nu ligger det ett par Tarther 2 på ICA och väntar. Dessvärre dras jag med lite smärta i högerfoten så det blir antagligen ingen test-runda på ett par dagar. (Har dock övervägt ett 2 km testpass ikväll trots allt ;o)

      Radera
  8. Härlig känsla med nya skor Mikael, hoppas fotsmärtan gett med sig och att du blir nöjd med skorna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. De var för små (tur för foten)... gick med vändande post. Väntar och hoppas på ett nytt sms från posten imorgon

      Radera
  9. Äsch trist, hoppas inte det var mina råd om storlek som vilseledde dig :(

    SvaraRadera