söndag 28 april 2013

Trögstartad idag på kort långpass

Skrev i fredags att det varit lite klent men långpass hittills i år och det stämmer:
 • 3/2 18,8 km lågpuls (5:15 min/km)
 • 3/3 25 km lugnt (5:03 min/km)
 • 7/4 25 km lugnt (5:03 min/km)
 Lägg till tre snabbare pass på 15-16 km varav ett i för en vecka sedan. Det är de enda "längre" pass jag genomfört i år. Till för ett par veckor sedan ångrade jag nästan att jag anmält mig till Kungsholmen. Det var som tänkt som vårens stora mål med en satsning ner mot 1:22 och nytt personbästa  hade bytts ut mot tvivel om att ens vilja eller kunna genomföra med den rådande känslan i benen.

Nu när det verkar ha släpp och med den gångna bra träningsveckan i benen med ganska mycket löpning i högre fart är jag nu mera klart mera positivt inställd. Jag ville ändå få ett långpass till i benen och det fick jag i förmiddags. Rullade runt i korta tights två varv på en trevlig skogsrunda och lyssnade på fåglarnas konsert men med en ganska seg känsla i benen. Blåsigt var det också och fast jag sprang i en cirkel tyckte jag att jag hade motvind hela vägen? Ofta när jag är utvilad och i form går det alldeles för fort i början och jag får bromsa, det behövde jag bara göra lite idag för hela första varvet gick rätt tungt. Först i början på det andra varvet släppte det och efter att ha knutit om skorna vid 16 km tryckte jag på "lap" och påbörjade snabbdistansen som jag ville springa mellan 3:50-3:55 min/km. Gick tungt först på grusvägen och på asfalten sista halvmilen finns flera långa stigningar men jag jobbade mig successivt in i det och sprang 5km med en snittfart på 3:55 min/km på en ganska kuperad sträckning, Trött i slutet absolut men inte tröttare än att jag direkt kunde fortsätta med 2 km nerjogg till hemmet, total 23 km på 1:47 (4:40 min/km) med normal puls, strax under 160 på lättdistansdelen och 180, vilket är 90% för mig, på snabbdistanssdelen.

En klassisk bloggbild, tempo-och pulskurvan från Jogg.se-importen...

Efter passet märktes det att jag är långpassovan just nu då jag var rätt trött. Nöjd med att få in ett långpass och att matcha skissen ändå även om jag upplevde både fart och ansträngning som ganska hög idag. Nu blir det en lite lättare vecka med färre kilometer men med lite fartinslag så hoppas jag på en bra känsla senare i veckan!

Antar att fler än jag har sprungit i vårsolen idag?

12 kommentarer:

 1. Härligt! Kul att du fick till ett längre pass också. 5 kilometer i 3:55-fart tyckte jag var bra! Ska bli kul att se vad du kan göra på KHR nästa helg :-)!

  Men Staffan! Handen på hjärtat, långpass på 23 kilometer? Är inte det att betrakta som en längre distanslöpning i dessa tider så här nära maran :-).

  SvaraRadera
 2. Haha Lennart, inte för mig (ska ju inte springa i år). För mig är alla pass över 20km/90 min långpass, alltid. Ja, jag är nöjd med passet idag, tack!

  SvaraRadera
 3. Bra jobbat Staffan! Speciellt den insprängda snabbdistansen i vacker fart. Finns inget jag tycker är så mentalt jobbigt som att dra upp farten under ett långpass.

  SvaraRadera
 4. Är i samma situation med långpassen, samt känslan av att det kanske är dumt att ens tävla :-)

  Men man får väl göra så gott man kan med de förutsättningar man har antar jag. Bra tempoökning för övrigt.

  Bureborn: Dra upp farten under ett långpass är ju det man längtar efter? :-)
  Fast iofs är jag betydligt snabbare än jag är uthållig och man tenderar att vilja köra det man är bäst på...

  SvaraRadera
 5. Jag tänkte samma som Lennart, är 23 km verkligen ett långpass? Men så kom jag på att det bara är jag som är mentalt "maraträningsskadad" :)
  Lycka till på lördag, jag kanske hinner se dig några sekunder i starten innan du försvinner iväg längs Norr Mälarstrand...

  SvaraRadera
 6. Kan bara instämma i ovanstående kommentarer. Snyggt att spränga in så fin fart mot slutet av ett långpass. Bra jobbat!

  Jag ska inte heller köra mara nu under våren så för mig är också allt över 20km långpass :-) Får väl revidera det mot sommaren när förberedelserna inför LL sätter igång...

  SvaraRadera
 7. Låter som om du är inne i en tung period nu. Följer din blogg. Det kan vara jobbigt att revidera sina mål & målsättningar. Du skall absolut köra KR - ta det som ett kvitto på var du befinner dig just nu och "en biljett" för den fortsatta träningen före LL. KR är en etapp! Bra att du fick till ett LP före KR och med en rivädkigt bra fartökning. Jodå, har sprungit själv idag också - längsta LP före SM på 37km i 4:43-fart med fartökning mellan 10-25 i 4:20-fart. Det kändes bra!

  SvaraRadera
 8. Jag är lite benägen att hålla med Johnny nedan Sofia, en fartökning kan bryta av monotonin i ett långpass och är faktiskt något att se fram emot! Att köra en längre sd som avslut kan vara tungt men t ex 2x3 km eller 3x2km i högre fart mitt i ett långpass brukar vara roligt!

  Johnny, tack Johnny, tävlingar är ju alltid bra som kvitto på var man befinner sig i alla fall. Det blir så kontraproduktivt för oss motionärer att tro att vi alltid är i toppform och sikta på PB i varje tävling!

  Tack Hokke, haha, maraträningsskadad alltså :-) Hoppas vi ses på lördag, jag startar i grupp 1 i alla fall.

  Tack Tobias, Ja LL lär väl kräva lite längre långpass, och i terräng kanske, huva det låter inte lockade i dagsläget... :-)

  Magnus, tack för att du troget läser! Känns ändå som om jag är på väg ur den faktiskt och jag ser fram emot Kungsholmen Runt! 37 km i 4:43-fart och hela 15 km i 4:20 ser ju riktigt bra ut!! Är det 3:10 som är målsättningen?

  SvaraRadera
 9. Gött att fåtill ett långpass och va grymt gjort att öka farten så pass på slutet :)

  SvaraRadera
 10. Ja, det kändes bra även om det var lite seget Sara, det går fort att vänja sig av med långpass när inte maraton ingår i planeringen. Fartökning brukar bryta av monotonin lite även om det kan vara segt också såklart!

  SvaraRadera
 11. Japp, det är definitivt sub 3:10 som är målet. Det blev lite fel i mitt inlägg ovan och det var inte 15km i 4:20 tempo utan 10km mellan 15-25km i 4:20 tempo. Såg f ö i senaste numret av RW ( som kom igår) att du är Löparprofilen. Kul & Grattis!

  SvaraRadera
 12. Hej igen Magnus, en mil i 4:20 är inte kattskit heller :) efter 15km i benen, bra sprunget! Håller tummarna för dig såklart på maran, hoppas kunna komma upp och heja i år igen, det var roligt, och inspirerande att vara åskådare 2011!

  SvaraRadera