söndag 7 april 2013

Dubbelpass, tacksamhet och ett försök att förklara känslan i benen

Tio ganska kuperade och hyggligt snabba (4:29'/km i snitt) och progressiva kilometer på lunchpasset i fredags. Igår ensam hemma med barnen hela dagen så jag kopplade av helt från löpningen, rensade altanen som sett ut som ett skrotupplag hela vintern och åkte till återvinningen med en fullpackad bil, gick en promenad med barnen (och katten...) i skogen och jag blev riktigt sugen på att springa där trots snön och isen. Lovar gott! Det var ganska sträv och mjuk is och inte speciellt halt så snart är det nog springbart även där!

Snöläget alldeles i början av min springnära skog 6/4
Igår fick jag också joggpost som gjorde mig glad. Jag är inte van vid att det tar emot i löpningen, att motivationen inte riktigt finns där och att resultaten inte går min väg utan tvärtom van vid att det fungerar och att jag presterar. Nu när så inte är fallet riktigt blev jag påmind om att min lilla blogg är ganska stor vid det här laget och det är många många som följer mig och många som bryr sig och engagerar sig och som dessutom inspireras av mig! Jag är såklart väldigt väldigt tacksam för det, så tack Mikael, Eva, Magnus, Marcus, Karin och många många fler därute! Marcus bloggpost i helgen kändes också som om den var personligt riktad till mig och den hjälpte mig få lite perspektiv!

Fick en fråga från David om 30km i lugnt tempo i morse. Jag behöver ett par långpass i benen innan Kungsholmen Runt men jag behöver också vara rädd om mina ben som fortfarande spökar. Jag gissar att mina besvär är muskulära. Trots att jag har lagt in lite mer vila mellan passen nu så känns de av mest hela tiden i övre delen av låren, både fram och baksida, det pirrar och småvärker, även när jag ligger och vilar och känns som om de är svullna eller t o m inflammerade och de blir trötta fort. Det är väldigt konstigt alltihop och jag har ingen bra förklaring eller plan för hur jag ska komma tillrätta med det. Jag hoppas slippa tjata om det mera men det påverkar min löpning starkt för tillfället och får därmed en del utrymme här. Funderar på om en sjukgymnast skulle kunna hjälpa mig med vad problemet kan vara?

Några 30 km var jag inte riktigt redo för idag men två varv på en lantlig och trevlig ny 12 km-runda blev i alla fall. När David drog iväg på ett tredje (!) varv så höjde jag farten lite till ca 4:20-fart sista dryga kilometern och kunde nöjd summera 25 km i lugn pratfart, 5:03 min/km med låg puls, 154 bpm, ca 75%, Soligt och fint och mycket trevligt på alla sätt! Nu råkade det också bli dubbelpass idag då dottern skulle springa och äldsta sonen ville testa sina nya löparskor (Adizero Ace, ja, pappa är lite "skyldig" till valet) så det blev 3km återhämtningjogg några timmar senare med ett par stegringar och lite löpskolning på sonens initiativ, mycket trevligt även det!

Och vet ni vad? Benen är tysta och klagar inte ikväll! Jag fattar ingenting men är glad ändå!

4 kommentarer:

 1. Skönt att det funkade så bra för dig idag.

  Vad mycket snö ni har kvar, här är det i stort sett borta. Däremot är skogsstigarna väldigt isiga fortfarande.

  SvaraRadera
 2. Ja, mycket skönt! Bilden är tagen i ett skuggigt norrläge Olov så den är väl inte helt representativ men visst har vi en del snö kvar, framförallt i skogen, vägar och gångvägar är i princip isfria nu!

  SvaraRadera
 3. Men Staffan, den där stigen är absolut löpbar! När snön ligger lårdjup kan man möjligen stå över skogslöpningen. :-) (Och fler glada gubbar för säkerhets skull. Jag vet att det inte är alla som liksom jag gillar att traggla omkring i skogen oberoende av väglag. Går för övrigt absolut inte att likna vid ngt som heter löpning.)
  Så skönt att benen teg still efter långpasset! Jag hoppas de fortsätter hålla sig tysta. Men om de inte gör det... ta ett snack med expertisen! Jag upplevde ngt liknande - att benen inte återhämtade sig som de skulle - i höstas. Första tecknet på en otrevlig överträning i mitt fall.

  SvaraRadera
 4. Visst är den det Sofia och jag ska snart ut och undersöka hur läget är längre in i skogen men jag tar en riktigt lugn vecka nu så det får vänta lite! Det blir dock sällan några skogsrundor under vintern för mig, lite för försiktig av mig kanske...

  Tack för en nyttig påminnelse, jag ger noga akt på benen nu, just idag pirrar de lite igen tyvärr. Kanske har det varit lite mycket på lite för många plan ett tag nu bara...

  SvaraRadera