onsdag 3 juli 2013

Backe, distans, variation och kort-och långsiktig planering

Sommar och lite stiltje i bloggtrafiken och det är väl som det ska, bra att vi lämnar skärmarna och njuter av sommaren istället! Idag har jag vilat och det har varit skönt då jag känt mig lite sliten i baksida lår. Igår däremot sprang jag backintervaller på lunchen med David, 6x200m ter sig ganska fjuttigt men hej så jobbigt det var! En backe som började lätt sluttande på gräs och som övergick i en allt brantare och teknisk krävande singeltrack med rötter, stenar och branta stenhällar ju högre upp man kom. Efter tre vändor var mina ben sura men vi kämpade oss igenom tre till och det räckte alldeles utmärkt. Totalt 8 km med lite upp-och nerjogg. Imorgon blir det lugn distans igen.

Jag tycker att jag är ganska duktig på att variera min löpträning. Variera min träning är jag usel på eftersom jag inte gör något annat än att springa men nu var det inte det inlägget skulle handla om...

Jag springer distanspass, snabbdistans, intervaller av olika längd och former och långpass ibland. Jag springer på asfalt, på grus och i skogen, jag springer platt och jag springer kuperat. Jag håller också en hyggligt bra kvalité på de ca 40km/v jag just nu springer. Att variera min löpträning handlar inte bara om att det resultatdrivna jaget vill utvecklas och springa fortare. För att långsiktigt springa fortare finns bara en väg och det är att springa mera. Det ger en större motor som skulle ta mig framåt i allt högre hastighet med bibehållen ansträngning. 

Nej, för mig handlar variationen lika mycket om träningsglädjen och den är viktig för mig!  Visst är det underbart att dra ut på ett n lugnt distanspass dessa sommarkvällar men lika mycket om inte mer uppskattar jag passen med snabbare löpning även om de naturligtvis är jobbiga också. Jag älskar att känna farten, löpsteget, känslan av att vara i form och springa kontrollerat och lätt fast det går ganska fort och jag gillar att fundera på vilka typer av träningspass jag ska köra härnäst. Jag gör ofta en ofta en grovskiss för en eller två veckor framåt och tycker det är roligt att experimentera med och flytta runt olika typer av varierade löppass i en sådan kortsiktig plan. 

Jag brukar också ha en mycket längre planering och t ex se till att jag kommer ut på långpass om jag tränar för ett marathon men då är det på en väldigt grov nivå. Nu har jag tränat ganska målmedvetet hela våren och försommaren, tävlat på milen, halvmaran och 5 km. Min längre grövre planering säger nu att det är dags att i sommar fokusera mindre på korta fartpass och mera på uthållighet på kuperade pass, utan att för den skull sluta med fartlöpningen, med siktet inställt på Lidingö till hösten. 

Nu ska jag strax ut och alternativträna då jag hittat en stenplatta på precis fel ställe i trädgården, där vi ska dra in fiberkabel i huset. Styrka coming up alltså, det var inte igår...

2 kommentarer:

  1. Håller med! Det finns njutning i varje pass att finna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det, extra mycket så här års Andreas!

      Radera