måndag 1 juli 2013

Måluppfyllelse, halvårsavstämning och formbesked!

Jag drivs av mål i min löpträning, inte alltid men de finns där och blir viktiga i perioder. Jag slog ett mål jag haft länge när jag klarade sub18 på 5km nyligen, i övrigt var det länge sedan jag uppnådde ett viktigt tidsmål. Mitt viktigaste mål är ändå att jag lovat mig själv att springa tre gånger i veckan varje vecka så nu när vi lägger juni till handlingarna är det dags att kontrollera hur ärlig jag är mot mig själv och hur väl jag uppfyllt det här målet i år. Här är första halvåret 2013 summerat.

Antal veckor med
1 pass: -
2 pass: -
3 pass: 13
4 pass: 6
5 pass: 6
6 pass: 1
7 pass: -

Väl godkänt måste det väl bli? Igår efter två dagars helvila körde jag tre varv distans i motionsspåret på riktigt pigga ben, vilken form jag är i! Tänkte springa två varv lugnt och avsluta med ett sista varvet i 4:30-fart vilket brukar vara tufft i det kuperade spåret. Kilometertiderna på det 4 km långa spåret landades på 4:25 och 4:23 min/km på de två första varven och det kändes som ett vanligt distanspass och jag avverkade backarna lätt! På sista varvet höjde jag intensiteten och lyckades springa det under 16 minuter (3:59 min/km) vilket jag aldrig tidigare gjort! Nu blev jag däremot trött, men väldigt nöjd! Varför kan inte Lidingöloppet gå imorgon istället?


Nöjd med formen!

Nu juli och semester om ett par veckor, inte klokt, det var ju mars och -15 grader nyss! Juni blev en riktigt bra träningmånad tack vare "träningslägret" beskrivet i tidigare inlägg, 253 km löpning och nästan 23 timmars träning, rekord i tid men inte distans. Jämfört mot 2011-2012 så har jag sprungit 1073 km första halvåret i år, jämfört med 902 km 2011, en säsong jag inte sprang marathon men ändå var i bra form från vår till höst och 1208 km 2012 när jag sprang flera långpass än i år med sikte på Stockholm marathon.

10 kommentarer:

 1. Bra!
  Häng i nu till LL så är medaljen din som i en liten ask! :-D

  SvaraRadera
 2. Tack! Tips på hur jag får en formtopp att vara i tre hela månader mottages tacksamt :-P Är helt övertygad om att föregående två veckors mängträning följt av två dagars helvila ligger bakom känslan och den låga pulsen och jag tror faktiskt att jag efter semestern tar upp cykelpendlingen igen som ett mera regelbundet inslag i vardagen och träningen, bra för träningsvolymen och tar nästan ingen extra tid.

  SvaraRadera
 3. Jag har två gånger fått formtoppar efter ökad mängd så för mig är det en nyckel och tydligen oxå för dig! Sen som du säger så behöver ju inte allt vara löpning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan få en formtopp av mindre volym och hårda pass också, fungerade bra innan 5000m-loppet för några veckor sedan men för att få den där lätta känslan med låg puls trots bra fart krävs nog långsiktighet och större mängd lugna pass som ger en större motor/fler hästkrafter.

   Radera
 4. Mängdökning bordet jag också satsa på. Jag VET det. (Springer inte jättemycket som det är nu). Lite mer km i benen skulle göra mycket, även om jag inte skulle springa fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker jag får bra effekt av att då och då (ca 2 ggr/år) lägga in en rejäl mängdökning, att hålla hög mängd hela tiden pallar jag/hinner jag/vill jag inte.

   Radera
  2. Ok, det låter intressant. Hur länge (de två gångerna/år) håller du i ökningen ungefär..?

   Radera
  3. Den här gången blev det 14 dagar med en massa cykling också, annars ca 7-10 dagar, brukar ge en formtopp efteråt!

   Radera
 5. Ja nu gäller det att hänga i och hålla formen uppe eller ta fram den igen när det är dags för LL. Kanske lättare att ta fram den igen än att hålla den vid liv till slutet av september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kanske Kenth, en tre månader lång formtopp blir väl svårt att hålla i :)

   Radera