torsdag 13 maj 2010

Årets jobbigaste pass?

Satellitbild över Oxvreten! Jag rekommenderar det här passet till alla som vill prova på tuff kuperad löpning!

Det är fascinerande vilket skillnad det är att löpa i kuperad terräng jämfört med plan asfalt! Dagens pass var mycket mer ansträngande än lördags halvmara trots att farten var nästan halvminuten långsammare per kilometer.

Jag är nämligen precis hemma efter årets jobbigaste pass - Backpass i vårt lokala motionsspår Oxvreten i Nykvarn, 4,5km som inlandsisen inte orkade platta till!!! På varje varv finns sex både branta och långa uppförsbackar blandat med några kortare motlut och endast korta flacka partier däremellan. Jag springer ganska sällan där eftersom jag intalar mig att jag inte gillar det mjuka underlaget men den riktiga anledningen är nog att det är så otroligt jobbigt!! Ett riktigt roligt spår att åka längdskidor i är det om man känner sig någorlunda komfortabel med att det ibland går riktigt fort!

Höjdprofil från Garmin Connect

Totalt 3 varv 13,5km @4:39 min/km och alltså 18 backar (hade satt upp som mål att hålla marafart vilket visade sig utmanande) med bitvis riktigt slitsam känsla, på varv ett och två tvingades jag till kort gångpaus vid klubbstugan där det är som mest kuperat när pulsen gick över 190. På tredje varvet rabblade jag Snabb-Stark-Lätt i just den backen och besegrade den!

Efter terränglöpningen blev det löpskolning (låg/hög skipping, indianhopp, hälkick, tå-och hälgång, mångsteg, sidosteg) följt av 10x70m stegringslopp (fart ca 3:20-4:00 min/km) och nerjogg.

Totalt: 15,1km @4:39 min/km @174 bpm. Lite förvånande ändå att inte snittpulsen hamnade högre...

17 kommentarer:

 1. Bra styrkebesked i terrängen och på halvmaran, grattis!!

  Löpare nummer 532 anmäler sitt intresse för en gemensam pratstund på maran.

  SvaraRadera
 2. Åhhh, blir trött bara av att läsa om passet. Måste vila lite nu :-)

  SvaraRadera
 3. Bra gjort,
  Har själv backträning inplanerat idag. Har lite huvudvärk idag så jag är inte kommit ut ännu. Hoppas på lite senare idag.

  MVH

  SvaraRadera
 4. Backar is the shit liksom! :) Grymt jobbat! (Det ser sjukt jobbigt ut!)

  SvaraRadera
 5. Wow! Det där är galet bra träning! Måste genast kolla upp hur jag hittar dit! Det finns förstås en hel del goebackar i Nackareservatet med...:-)

  SvaraRadera
 6. Löpardagbok tackar, lägger ut detaljer om bloggträffen när vi bestämt plats!

  Ellinor har du hämtat dig nu? :-)

  Lennart, hoppas huvudvärken gav med sig så att du kom ut en runda?

  Andreá, absolut men jobbigt är det med backträning och det blir inte så ofta för min del tyvärr!

  Ingmarie, om du verkligen vill komma ut till Nykvarn, tar väl 40 minuter från dig kanske så ställer jag givetvis mer än gärna upp och guidar dig!! Spåret är ju som sagt bara 4,5km långt men man kan ju löpa två varm (eller tre som idag) alternativt förlänga runt lite andra trevliga stigar här ute. Det är bara att säga till!

  SvaraRadera
 7. Härligt pass Staffan!
  Perfekt motionsspår för backträning tycks det. Men jag kan inte låta bli att fundera: motionsspår - borde inte de vara byggda för motionärer? Och då menar jag "vanliga" motionärer som joggar ett par kilometrar då och då. Stackarna, de ger sig intet ont anande ut i ett motionsspår och blir avskräckta för tid och evighet. Samma visa i mitt motionsspår i Lillkyrka (om än med något färre backar.)

  SvaraRadera
 8. Tack Bureborn och det ligger en hel del i det du skriver!! Visst är det så att många av våra motionsspår från 60-70-talen är alldeles för tuffa egentligen. Jag föreställer mig en skäggig farbror i orange Helly-Hansen och traskade omkring i skogen i sina Tretornstövlar och hummade och tyckte att här vore det väl lämpligt med en kuperad slinga för skidåkning...

  SvaraRadera
 9. Bureborn, glömde för övrigt att tillägga att även jag räknar mig själv som vanlig motionär och spåret är ju tufft och en anledning till att jag inte springer det så ofta!

  SvaraRadera
 10. Det där ser riktigt tufft ut. Vet att jag sprang milspåret vid Gamliavallen i Umeå när jag bodde där i tron att det var ett löparspår. Insåg för sent att det var ett skid-SM-spår... Det blir så tufft när pulsen inte får chansen att gå ner innan nästa backe kommer. Dessvärre har vi inte mycket till sådana spår här nere.

  SvaraRadera
 11. Visst är de däringa 70-talselljusspåren fostrande? ;-) Grattis till ett kanonpass!

  SvaraRadera
 12. Tack!!!!!!:-)Måste bara få lite mer fart i benen så du slipper GÅ jämte!Kanske dagen efter maran. ;-)

  SvaraRadera
 13. Ingmarie, vi behöver ju inte kuta fort. Dagen efter maran, sure, tar du med skottkärran så jag kan ligga i den då när du springer? ;)

  SvaraRadera
 14. Joel, precis sådär är det ju! Kalmar är ju platt men kompenserar det genom att det går att springa i vackra omgivningar. Jag minns några härliga vårkvällar i löparskor på Stensö och på strandängarna under Ölandsbron 1992 när jag bodde i Kalmar!

  Tack Petra, fostrande är ett bra ord :-)

  SvaraRadera
 15. Vilket pass Staffan! Även om det är jobbigt i terrängen brukar jag tycka att det är lättare för huvudet när det hela tiden händer något.

  Funderar du på att springa Lidingö till hösten? Du har ju grymmaste slingan att träna på ;)

  SvaraRadera
 16. Ah ser att det finns fler fostrande rundor i det vackra sörmland inte bara kring Malmköping. Det är i och för sig inte så långt mellan våra orter.

  Apropå fostrande så är ditt mantra 'Snabb, stark, lätt' utmärkt att ta till när det blir just fostrande i terrängen. Har dock en tendens att vända på ordföljden 'Lätt, stark, snabb' =) Men det har med mina närmaste mål att göra. Bra jobbat Staffan !!!

  SvaraRadera
 17. Daniel tack! Bra tänkt där när det är jobbigt.

  Någon gång ska jag springa Lidingö för att kunna göra jämförelsen med maran, men inte i år, i höst blir det förhoppningsvis ytterligare en halvmara med fokus att gå gå sub 1:28 då.

  Jesper, jag har ju inte patent på det där mantrat så varsågod att modifiera så att det passar dig bäst :-)

  SvaraRadera