måndag 20 augusti 2012

Copy Paste (Edit) - Finfint pass för självplågare!

En av många anledningar till att jag läser löparbloggar är att jag får många bra tips!

Efter Bureborns mustiga beskrivning av sin intervallstege blev jag lite intresserad. Inte av att köra så totalt slut på mig men eftersom jag gillar långa intervaller såg upplägget 12-10-8-6-4 minuter riktigt lockande ut och är det något jag gillar så är det fallande intervallstegar i ökande fart. Men, jag sprang trots allt i lördags också, distans i hygglig fart och både stegringslopp och löpskolning. Så för att förhindra att det skulle bli alltför hårt, mina fallande intervallstegar tenderar att bli rätt hårda pass, så gjorde jag som både Bureborn och hennes coach tipsade om i kommentarerna, jag vände helt sonika på stegen igår kväll och sprang 2-4-6-8-10-12 minuter i tröskelfart med 1 min gå-/ståvila. Jag menar, man rusar inte direkt iväg om man vet att intervallsträckan på passet kommer att bli längre och längre!


Det blev ett finfint pass, verkligen! Tvåminutaren lade jag till själv för att snygga till siffrorna lite vilket Edit i rubriken syftar på. Hyggligt trött redan efter åttaminutaren och då återstod 22 minuter i hög fart...Farten var jämn och fin hela vägen även om mitt fokus var att hitta känslan och hålla en jämn ansträngning snarare än en viss fart. Pulsen hann inte sjunka speciellt mycket under den korta gåvilan. Då åttaminutaren var ganska lättsprungen blev det på den avslutande tolvminutaren ett antal höjdmeter på hemvägen och mot slutet var jag inte direkt kaxig och den gick också något långsammare än övriga trots att pulsen klivit över tröskeln för länge sedan. Nästan 11km med puls omkring eller strax över 90% av max. Det var en härlig kväll att vara ute och springa när det började skymma men jag var ganska nöjd när jag fick trycka på "lap" en sista gång, stanna klockan och hämta andan innan jag joggade hem på stumma ben!

Jag klarade att duscha stående men hade sedan inga som helst problem att somna efter passet!  Tack igen för tipset Bureborn!

"-Ska du hänga med nästa gång?"
"-Skulle aldrig falla mig in, och förresten, vilka konstiga tassar du har..."

16 kommentarer:

 1. Herrejesses! Blir bara av att läsa :-P Grymt!

  SvaraRadera
 2. Grymt pass! Kanske blir en "copy and paste" för mig också vid tillfälle.

  SvaraRadera
 3. Aha! jag trodde vända på stegen i Bureborns blogg betydde att först springa fallande och sedan ökande :-) Men jag inser att det hade blivit väl grymt när jag läser "22 min kvar" - det är en lång stege det där...

  SvaraRadera
 4. Heja Staffan! Och kul att jag kunde inspirera!
  Otroligt starkt att springa "baklänges". vet själv hur mycket pannben det kräver eftersom jag testat tidiagre i sommar. Klart mentalt lättare att springa fallande för då har man ju gjort haöva passet efter "bara" två intervaller.

  SvaraRadera
 5. Låter som ett kul upplägg. Får testa det när jag väl kommer igång igen med fartlöpning. Än så länge sliter jag med att vila, det är jobbigt nog det när man inte vill nåt annat än ut och springa :)

  SvaraRadera
 6. Jag kollade först lite för snabbt på ditt pass och tyckte först inte att det såg så besvärligt ut... Men sen kollade jag lite noggrannare och det är ju helt klart ett jättepass som verkar rejält tufft. Respekt! Att ligga så länge på över 90 % puls! Sen också den omvända ordningen! Även jag blir inspirerad att testa. Kan nog vara bra genomkörare inför Hälsoloppet.

  SvaraRadera
 7. Hehe Eva, tack! Det var ett riktigt bra pass!!

  Ja, prova vetja, det lär ju ta riktigt bra på mjölksyratröskeln/uthålligheten!!

  Att köra en vändande stege betyder ju att vända upp eller ner på den längsta sträckan Anneli men att dubbla det här passet blir för tufft för någon på vår nivå!

  Ja, det var toppen(jobbigt) Sofia! Kommer köra det igen vid tillfälle, roligt att ha en arsenal av pass att laborera med!

  Vila är svårt Johan men efter en mara är det nog det klokaste man kan ägna sig åt under en period, jag var sliten fysiskt och mentalt ganska länge efter Stockholm marathon i år!!

  Ja, i alla fall en bra genomkörare för halvmaran tror jag Tobias, utmaningen blir ju att behålla samma ansträngningsgrad/fart genom hela passet när intervallerna blir längre och längre!

  SvaraRadera
 8. Härligt jobbat. En av orsakerna till att jag läser löparbloggar är att jag kan läsa om självplågarpass utan att genomföra dem själv :)

  SvaraRadera
 9. Tack Suzan,

  Haha, Sofie, en bra anledning att ta till ibland :)

  SvaraRadera
 10. Åh läste också om det passet, kul! Bra kämpat! Men just nu får jag försöka med att springa öht, snarare än intervaller :P

  SvaraRadera
 11. Jaså varför det Jonna? Äh, jag får väl besöka din blogg och klura ut varför ;)

  SvaraRadera
 12. Magnus Engström ( Magnus E)23 augusti 2012 21:42

  Blev sugen på att testa passet efter att ha läst din blogg. Just den omvända stegen kändes kul att prova. Sagt & gjort; idag avverkades passet, och det var verkligen tufft – jag utelämnade dock din inledande ”knorr” på 2 minuter. Passet avverkades i tröskelfart och jag hade samma upplevelse som du att vid 8:an så började det kännas lite jobbigt. Psykiskt utmanande att veta att det då är två intervaller kvar som bara blir längre. Väldigt bra för mig att behöva kriga lite :-). Kunde hålla samma fart på 10:an & 12:an vilket jag är väldigt nöjd med men nådde dock inte samma nivå som du pulsmässigt utan maxade på 88 % istället, vilket jag är nöjd med.
  Något beskedligare tider än dina tider visserligen; 4:an på 3:58, 6:an på 3:57, 8:an på 4:02, 10:an på 4:04 och slutligen 12:an på 4:04. Jag känner mig rätt ok efter passet och jag tror definitivt att jag kommer köra det här igen – bra förberedelse inför halvmaran i Stockholm. Tack för inspiration :-)

  SvaraRadera
 13. Roligt att kunna inspirera Magnus och riktigt bra att du kunde behålla samma fart igenom passet, det klarade inte jag riktigt men långa intervaller blir ju onekligen olika kuperade om man inte springer dem på bana så bättre kanske att gå på ansträngningsgrad än fart. Jag tror också det är ett bra halvmarapass och ska försöka köra det igen och ett långpass till (har bara blivit ett sedan maran) innan det är dags!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Magnus Engström24 augusti 2012 10:09

   Det har inte blivit så många långpass för egen del heller sedan maran - 3st närmare bestämt. Sedan har jag ju LL också... Nåväl, efter vintern och vårens långpass är det skönt att inte köra LP på sommaren

   Radera
 14. Skönt att läsa att fler tar det lugnare med långpassen efter maran. Kom gärna fram och hälsa före eller efter halvmaran, jag har nr 365, grön överdragsjacka, tävlingskläder vet jag inte än men det blir Adizero Hagio eller Asics Tarther på fötterna!

  SvaraRadera