onsdag 28 september 2011

Att springa med vagn

Efter några veckors föräldraledighet börjar jag och lilltjejen som heter Nora så smått komma in i rutinerna i den mån vi har några (mer om det i ett annat inlägg) men veckorna ser ungefär likadana ut med storebror som går på dagis 8:30-13:30 tisdag-torsdag och de två stora barnen i skolan.

Träning dagtid när det bara är jag och lilltjejen hemma genomförs just nu nästan uteslutande med joggingvagn. Kvalitétspass brukar jag köra på en vardagkväll, på helgen och/eller ett kort pass när storasyskonen är hemma och lilltjejen sover eftermiddag. Det har blivit några mil med joggingvagn de här veckorna, senast igår förmiddag blev det drygt 100 minuter ute och 20km i lugn 5:05-fart och lilltjejen sov gott precis hela vägen och slog upp sina ljusblå när vagnen stannat och jag stretchade vid ytterdörren. 


Det går utmärkt att springa med en "vanlig" vagn men om du har små barn och tänker göra löpning med vagn till en vana rekommenderar jag att leta efter en vagn mera lämplig för ändamålet. Det är nämligen stor skillnad, en joggingvagn med större hjul rullar klart bättre och är också mycket mera kursstabil om man släpper handtaget jämfört med en vanlig vagn.Vagnen på bilden av märket Kool Stride köpte jag begagnad för en tusenlapp.

Några saker att tänka på eller som jag upplever blir annorlunda när jag springer med vagn:
  • Även om vagnen rullar bra så är det såklart jobbigare att springa med vagn än utan! Använd rundorna med vagnen som ett sätt att få variation i din träning, låt dessa gå i lugnt tempo utan att försöka forcera för att komma upp i det tempo du vanligtvis håller, alltså spara farten och den högintensivare löpningen till kvalitétspassen.
  • Hållningen blir lite annorlunda, lite mera upprätt och fotisättningen lite mera rullande över hela foten.
  • Armpendlingen blir naturligtvis inte likadan, med säkerhetsrem runt handleden går det att putta vagnen framför sig och pendla med båda armarna men jag tycker det blir jobbigare i längden än att hålla en hand på handtaget, så jag springer oftast med en hand på handtaget och en arm fri. Axlarna tenderar också att lite uppdragna i och med att armpendlingen blir lite högre för att undvika att handen slår i handtaget. Därför är det bra att släppa vagnen ibland och slappna av i axlarna. 
  • Spring riktigt lugnt i början av passet, jag upplever ett större behov av att värma upp och komma in gradvis i löpningen när jag springer med vagn jämfört med när jag springer utan.
  • Det är inte svårt att springa riktigt fort också med vagn eftersom de rullar så pass bra men det kräver full uppmärksamhet på vägen så att man inte kör in i något givetvis och också full uppmärksamhet så att vagnen inte oavsiktiktligt svänger. Det är lätt hänt med en snabbrullande vagn att man kollar på klockan eller vänder sig om för att titta på något och vips så har du med en lätt handrörelse också svängt vagnen! Barnet ska därför givetvis vara fastspänt i selen och jag tycker också att man alltid ska ha en säkerhetsrem rund handleden, så att vagnen inte åker iväg, t ex ut i vägbanan om det värsta skulle hända och du tappar balansen och ramlar. Har vagnen inte någon säkerhetsrem går det naturligtis att tillverka en egen och sätta dit.
  • Vill du genomföra kvalitétspass med vagn går det alldeles utmärkt att parkera vagnen (dra åt bromsen!) där du har uppsikt över den och t ex köra backintervaller upp och ner eller korta intervaller fram och tillbaka på en gräsplan, cykelbana eller löparbana.
  • På lite längre rundor med vagn brukar jag gå i de brantaste och längsta backarna, efter 15-20km löpning med vagn brukar jag vara ganska trött i benen ändå och behöver inte den extra påfrestningen som det ger att att pressa vagnen uppför tuffa backar, det kan jag göra på kvalitétspass istället.
  • Du väcker mycket uppmärksamhet när du springer med vagn och blir uttittad av bilister och andra gångtrafikanter. Var beredd på att tjejer i högstadieålder skrattar högt åt dig och förmodligen tycker du är en supertönt. Bjud dem på på det! Yngre barn och pensionärer på promenad brukar le och vara lite nyfikna och kanske kommer fram och frågar något om du har stannat.
  • Min dotter somnar väldigt lätt och nöjd i vagnen och jag brukar passa på och springa när hon ändå ska sova. Barn är såklart olika och en del gillar säkert att susa fram i vagnen även när de är vakna. Just nu tappar vår lilla tjej tålamodet efter kanske 30-40 minuter om hon är vaken, så då gäller det att vara lite spontan, att inte på förhand ha bestämt hur långt man ska springa, att busa lite med henne under tiden, att kanske ta en paus, t ex på något mysigt ställe i skogen eller liknande för att undvika att joggingrunda bara blir stressig och tråkig för er båda.
Att springa med vagn är ett bra komplement i löpträningen och ett jättebra sätt att komma ut och springa lugn distans vid tillfällen när man annars inte kunnat springa alls. När du sedan springer utan vagn tycker du också plötsligt att det går så lätt!

Jag kör på med mycktet distans med vagn den här veckan men imorgon kväll hoppas jag komma ut på ett pass med tusingar. Jag kommer inte att tokspringa som i fredags utan köra lite lugnare. Och utan vagn!

6 kommentarer:

  1. Jag tycker det ser supermysigt ut!
    Med ett barn i vagnen kan man ju inte använda amerikakorsaren Björns teknik, att putta iväg vagnen växelvis med höger och vänster arm. Det känns annars som ett rätt bekvämt sätt att springa med vagn, ger möjlighet till en friare löprörelse. Men det är ju en sak at skicka iväg en vattendunk, och en annan att putta iväg dottern. :-)

    SvaraRadera
  2. Ja, det är mysigt Bureborn och jo, det går faktiskt även med ett barn i vagnen att putta den framför sig så länge man använder säkerhetsselen men jag tycker det är jobbigare än att hålla en hand på handtaget!

    SvaraRadera
  3. Jag skrev en artikel i RW för några år sedan om just löpning med babyjogger.hade världens expert till hjälp. Han har tävlat massor med gånger med den. (Bl.a en ½maran på runt 1.20!!!) Sonen var tydligen den bästa coachen han någonsin kunde få för gick det för sakta skrek han och sprang någon förbi blev han arg. ;-)
    När du kommer hit får du ha kärran med dig så jag har en chans att orka med!

    SvaraRadera
  4. Haha, underbart, Ingmarie, halvmaran på 1:20 med vagn och direktfeedback från barnet i vagnen :-D

    Ja, vi får ta och boka in det där passet snart!

    SvaraRadera
  5. Inför säsongen 2010 som hittils varit min bästa var jag pappaledig och körde dagligen ett av passen om dagen med löpvagnen, detta i ur och skur. Vår son somnade omgående och sov ända till jag stannade vagnen hemma igen och jag har nog sällan varit så löpstark som då. Det ger en hel del att skjuta vagnen framför sig...

    SvaraRadera
  6. Swyzak, ja känslan är onekligen lätt de gånger man sedan "slipper" vagnen, så jag hoppas det bygger lite extra styrka!

    SvaraRadera