söndag 18 mars 2012

Rejält långpass med fartökning som avstämning

Jag valde bort fyrahundringarna till förmån för långpass idag. Jag valde också att tuffa till det genom att göra en fartökning ner till marafart, det första långpasset i år av den typen. Till sist så valde jag också att se dagens långpass som en avstämning av formen efter vinterns träning nu när jag ska fokusera lite mera på fart med ca tolv veckors träning kvar till maran.

Med avstämning menar jag inte att jag ställde några krav på mig själv att hålla en viss snittfart (förutom under fartdelen som jag skulle springa i 4:15 min/km) utan jag ville mera stämma av känslan! Känslan av att springa långt och också ganska snabbt. Hur kändes det och hur långt ifrån känslan jag vill ha när jag ställer mig på Lidingövägen den andra juni var jag idag?

Precis klar efter 34 löpning!
Den första milen kändes ganska seg men som vanligt infann sig flytet efter ca 40-45 minuter. Efter 16km i 4:42-tempo tryckte jag på lap och drog igång fartökningen. Jag hade under "uppjoggen" bestämt mig för att tuffa till den och springa hela 16km i marafart vilket jag inte gjort tidigare på träning och under de två-tre första kilometrarna var det ren löpglädje och skönt att sträcka ut! Det kändes stabilt men halvvägs genom fartökningen fick jag börja jobba lite. Flåsmässigt var det absolut inga problem idag men benen började kännas sega. Jag kunde ändå räkna ner kilometrarna ganska snabbt mot slutet och tvivlade aldrig på att jag skulle orka genomföra hela fartökningen men jag var rejält trött efter fartdelen och 32km löpning, när jag igen tryckte på lap utanför en ICA-affär och raglade in för att köpa dricka. Jag hade nämligen, fullt medvetet, inte med mig någon energi idag utan sprang två timmar efter en rejäl frukost. Hade jag fyllt på med energi längs vägen hade det säkert känts ännu bättre än det gjorde! Tonårstjejerna i entrén gjorde stora ögon inför den svettiga tönten som i deras ögon joggat några kilometer, ruschat 50m, tryckt på sin klocka och nu klippte en läsk och en Gainomax på stående fot och sedan joggade vidare väldigt långsamt :-D. 

Jag avslutade med två km nerjogg @ 5:12 min/km och det var en riktigt trött men otroligt nöjd Staffan som klev innanför dörren hos svärföräldrarna efter drygt 2,5 timmar. Totalt 34km @ 4:31 min/km varav 16km @ 4:14 min/km med 170 i snittpuls (179 under fartdelen). 

2010 sprang jag 36km i 4:37-fart tror jag men jag värdesätter nog dagens pass högre och därmed som det bästa långpass jag någonsin genomfört! Även om jag ska springa 26km längre i den här farten andra juni hade jag en bra känsla idag och fortsätter vårens träning gå bra kan jag nog se fram med tillförsikt mot marastarten!

23 kommentarer:

 1. U-N-D-E-R-B-A-R-T!!! :-)
  Och att folk glor när man handlar saker svettig - låt dem glo! ;-)

  SvaraRadera
 2. Oj, oj, oj! Det där lovar verkligen gott. Supergott! Ännu godare än den där läsken smakade.

  SvaraRadera
 3. Jäklar vilket pass du brände av! Förstår att du är nöjd, det lovar gott inför maran :) KUL!

  SvaraRadera
 4. Grym fart Staffan!
  Där har jag ingen chans!

  Jag försökte provtrycka lite idag på mitt pass och det gick lite sådär. När jag kom hem och tittade i träningsdagboken så visade det sig att jag hade 91 km denna vecka :-). Kanske inte så konstigt att kroppen känner av...

  SvaraRadera
 5. Yey!!! Grymt pass där och detta ser riktigt bra ut! Heja dig!

  SvaraRadera
 6. Låter som mina pass. :-) Bra jobbat!Dina ben kommer att vänja sig och den andra juni flyger du!Säger som Daniel, heja dig!!!!!

  SvaraRadera
 7. Ca 12 veckor är nog mer 10 veckor och "en vila sig i form"-vecka. Jag har koll eftersom jag har panik :-)

  Imponerande jobbat där! Och inte visste jag att du bryr dig om vad tonårstjejer tycker ;-)

  SvaraRadera
 8. Tack löparkrille!

  Eva, ja det var ett formbesked. Jag lät tonårstjejerna glo men det var lite kul att jag nästan kunde läsa deras tankar :-)

  Tack Simon,

  Tack Bureborn, passerade nästan dina trakter (Österleden via rondellen till Gånstastudan, två gånger t o m).

  Tack Sara!

  SvaraRadera
 9. Lennart, ja, du är nog ganska nedtränad nu, gäller att våga vila lite i slutet!

  Tack Daniel och Ingmarie, hoppas ni har rätt!

  SvaraRadera
 10. Lugn Anneli, du hinner komma i OK form! Det var mest kul faktiskt att de stirrade på joggartönten så ohämmat :-)

  SvaraRadera
 11. Ruggigt bra, imponerande! Förstår att det måste kännas riktigt skönt att kunna ösa på sådär.

  SvaraRadera
 12. Kan bara instämma i de uppmuntrande ropen - bra jobbat! Både rejäl längd och bra fart andra halvan. Det här bådar gott inför juni. Tänk också på att det är långt kvar till juni.

  Idag snöar det i Sthlm - jag var själv ute och körde på fm och började passet i hagel och riktigt blåsigt väder. Hoppas det är anledningen till att det kändes så segt. Ska bli skoj att springa i sommar :-)

  SvaraRadera
 13. Tackar Andreas, jag fungerar ju så att jag uppskattar den lite snabbare löpningen och även om jag blev trött så blev det en bra omväxling på långpasset att kunna byta tempo!

  Jo, det var ett riktigt bra pass Tobias och jag är inte heller speciellt sliten nu dagen efter! Ja, idag är det grymt blåsigt! Bra kört, som vanligt! Vi får ta och bestämma detaljer och tävlingsupplägg senare, vi har ju lite tid på oss :)

  SvaraRadera
 14. Skönt att du inte är alltför sliten. Jag känner mig fortfarande seg i benen och jag misstänker att det är fredagens tusingar som sitter kvar i ben (och huvud...). Ska trots det bli så skoj med tävling på söndag - då känns det som säsongen börjar på allvar.

  Jäpp - vi planerar maran senare, ser fram emot det!

  SvaraRadera
 15. Ruskigt imponerad av att du lyckas hålla 42kp så länge. Det blir sub3, inget snack. mvh, Magnus

  SvaraRadera
 16. Ja tuffa tusingar kan sitta kvar några dagar. Eventuellt kör jag fyrahundringar redan imorgon igen men då med lite lägre fart&reps än förra veckan (ska försöka orka med joggvilan).

  Magnus, tack och tack för pepp!! Som sagt, det är lååångt att springa i den farten men hoppas vänja mig gradvis nu under april-maj. Springer du också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Ja, springer själv sedan 1 och ett halvt år tillbaka. Satsar på sub 3h20min till CPH Marathon i maj. Gillar din blogg skarpt. Välskriven och analytisk och med mycket värme. Ett givet inslag i vardagen. :-)

   Radera
 17. Tack Magnus för berömmet, nu rodnar jag :) Det är inte så svårt att motivera sig till att skriva när man får sånt beröm!

  Det är flera läsare som siktar just på Köpenhamnsmaran, håll utkik här om några veckor för en mini-intervju med en av dem!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir spännande att läsa intervjun. Jag väntar... :-)

   Radera
  2. Kommer att lägga ut den när det är ca en månad kvar men så mycket kan jag säga dig att det är med en namne till dig :-)

   Radera
 18. Tack för det anonym!/Staffan

  SvaraRadera