onsdag 2 mars 2016

Kilometerstolpe!

En milstolpe i mitt löparliv, eller snarare en kilometerstolpe uppnåddes idag på platsen på bilden vilket föreställer ena hörnet på jobbgymmet. Ett nytt löpband har nyligen köpts in och det går upp till 20 km/h vilket det gamla skrället till löpband som lät som en hel mekanisk, fabrik inte orkade.Ett första testpass förra veckan med tusingar gick oväntat bra inkl 2x1000m i 3:20-fart (18 km/h). Det går ju att misstänka att det nya bandets fabriksinställningar är helt åt fanders men det gick inte orimligt lätt utan bara lite mer kontrollerat än tidigare. Det går därför lika bra att misstänka att min form är god.

Hursomhelst, till saken. Jag har länge varit sugen på att ”maxa” 1000m, en gång har jag sprungit på 3:08 utomhus som del av ett kortare intervallpass och ett drömmål är ju att någon gång fixa en kilometer under tre minuter med någotsånär bibehållen värdighet. Ett utmanade mål för mig! 

Därför provade jag idag på bandet, efter att först ha provat ett par km i 4:00-fart och en km i 3:30-fart och döm om min förvåning när jag märkte att 20 km/h eller 3 min/km inte var så farligt! Visst var det jobbigt, visst blev jag trött, visst kom jag upp i 198 i puls, min egenuppmätta maxpuls (länge sedan) är 203 men det var inte kämpa-för-livet-för-att-hålla-mig-kvar-arrghh-bara liiite-till-inte-ramla-av-nu-helt okontrollerat sluggande-flåsa-så-jag-dör-jobbigt! Tvärtom. Nu vet jag att jag klarar det på ett bra sätt.

Återstår bara den lilla detaljen att också klara det ”på riktigt” ute. Är det fler än jag som upplever löpning på löpband vs ute som helt olika grenar ibland? Det finns inte på kartan att jag idag skulle klara 1 km ute på tre minuter. I vår med shorts och linne ökar chansen men jag skulle fortfarande vara en liten bit ifrån, tror jag. Det finns naturligtvis bara en sak att göra och det är att prova så småningom så här har ni mitt löfte på att det testet kommer i vår!

Med hustru och de yngre barnen iväg på lite minisportlov tänker jag faktiskt springa en gång till idag och det i form av ett långpass ikväll! Är det sportlov så är det! Pizza ihop med tonåringarna och en öl till mig och det låter som en bra kväll! 

Snabb löpning kräver snabba skor! 

6 kommentarer:

 1. Alltid roligt med löparband! Vem är kunglig hovleverantör på dem? Sedan tycker jag att de liksom lyfter fram en jättemycket, mina stabila 5:25 min/km blir helt plötsligt 2:45 min/km på lyckobandet... men annarsk kanske de inte säljer några band eller något. Hursom så borde du med det bandet kunnat fixa 1:30 på km:en, annars är du en sopa. Dina 4 min/km blir lol allså i 6 minutas på riktigt. Tror inte att pizzA hjälpr något. Då snackar vi alltså om typ 6:30 per km i verkliga verkligheten!

  SvaraRadera
 2. Hur många öl har du druckit och vad är det för band du springer på som omvandlar 5:25 min/km till 2:45 min/km :) ?

  SvaraRadera
 3. Heja Staffan! Jag gissar att det kommer att dammas av en drös snabba kilometer på det där löpbandet. Nog tycker även jag att det går lättare att springa på löpbandet än utomhus, men de bra banden brukar ändå vara någorlunda välkalibrerade. Vilken lutning ställer du bandet på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite olika, den här gången, på 15 km/h körde jag med först 2% och sedan 1%, i högre farter än så hade jag ingen lutning. Jag kör faktiskt oftast intervaller utan lutning. Ja, det känns skönt att ha tillgång till löpband för intervaller så här års, strecken på mattan är ju en markering som används för kalibrering så nog borde det vara välinställt som nytt band, får jag hoppas :)

   Radera
 4. Märkligt att de flesta tycker det är lättare på bandet!! alla de gånger jag testat iof inte jättemycket, men kanske tiotalet gånger upplever jag 6 fart på bandet som typ 5 fart!! Mycket svårare att springa på bandet än ute i verkligheten för mig i alla fall :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner igen det också Kim, till viss del är det nog en vanesak. På sistone har jag upplevt fartlöpning som lättare på band än ute, långsammare löpning på band är ju svårt också för att det är så mördande tråkigt :)

   Radera