torsdag 26 december 2013

"There's a first time for everything" - en milstolpe

Jag sprang inte på julafton som många verkar ha tradition att göra och jag sprang inte heller på juldagen. Hur mycket jag än tycker om att springa så är det så mycket annat trevligt jag vill göra de här dagarna istället för att stressa in träning och ett par dagars uppehåll får mig bara att längta efter löpningen ännu mera och idag avslutade jag julhelgen med en riktig smällkaramell!

Ni känner säkert igen er, första gången ni klarade en distans ni tidigare tyckte var alldeles för lång, en mil, ett halvmarathon, ett maraton. Första gången ni klarade en viss tid eller ett visst pass. En milstolpe i er löpning helt enkelt!

Rubriken syftar i det här specifika fallet på det klassiska intervallpasset 10x1000m, många elitlöpares favoritpass och ett pass som jag aldrig vågat prova. Förrän idag. Jag springer inte "tusingar" så ofta men passet 6x1000m med 1 min vila syns ibland i min träningsdagbok, i alla fall vår-sommar, någon enstaka gång har jag sprungit sju eller kanske t o m åtta repetitioner men aldrig har jag vågat provat hela tio repetitioner. Förrän idag. Skådeplatsen var Enköping och platsen jag kallar "Björkrakan", en alle med björkar och en spikrak, platt cykelväg på väg ut mot Mälarbadet Bredsand.

Började kontrollerat och ganska lugnt precis under 4 min/km av respekt för antalet intervaller. De första kändes ändå rätt så sega och 10 repetitioner kändes i det läget helt omöjligt. Intervaller på förmiddagen har aldrig riktigt fungerat för mig men idag var jag sugen och motiverad! Kom sedan in i löpningen bra även om det kändes lite kantigt och ovant och lyckades hålla något högre fart då benen inte fattade att de skulle springa hela tio repetitioner. Vilade på känsla och inte strikt enligt klockan och vilan blev därför något längre än de tänkta 60 sekunderna, ofta runt 90 sek långsam gåvila. Jag jobbade mig igenom varje sträcka ganska kontrollerat och peppade mig själv, "nästa gång du kommer hit är det vara fyra kvar" t ex. Efter åtta var jag trött men lyckades ändå öka på slutet helt enligt skolboken och avsluta med de två snabbaste intervallerna och det var en mycket trött och nöjd Staffan som joggade hemåt efter serien 3:55, 3:51, 3:47, 3:51, 3:50, 3:47, 3:47, 3:47, 3:42, 3:33'/km. Jag hade varit med en hel serie mellan 3:50-3:55'/km idag och att snittet blev så bra och farten så hög i slutet kändes väldigt roligt! Totalt 15 km löpning.

Efter lunch skulle hela familjen se en julklappsfilm och jag var en hårsmån från att somna i soffan efter mitt pass! Att klara eller åtminstone prova det här intervallpasset har länge länge stått på min att-göra-lista och det var härligt att få göra det på årets kanske sista kvalitetspass!

25 kommentarer:

 1. Grattis! Skosulan har naturligtvis noterat ditt lyckade intervallpass.

  SvaraRadera
 2. Grymt pass, bra sprungit! Detta pass är jag också sugen på att köra framöver! //En som springer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej En som springer! Tack för det och lycka till!!

   Radera
 3. Ah, har faktiskt aldrig tänkt på att man kan använda den allén för intervaller. Minns den som jääääättelång från när jag var liten och skulle till Bresse och bada. Samt att den på sommaren är full av brännässlor man kan cykla ner i om man har otur... Gött pass hur som helst, inget jag skulle våga mig på :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det Malin, du har väl skrivit förut att du är från Enköping!? Rakan var 850 på klockan så jag fick börja lite tidigare på andra sidan den lilla träbron :-) ett perfekt ställe för intervaller så småningom :-)

   Radera
 4. Det spelar ingen roll att vilan blev lite längre än tänkt. Inget att oroa sig för för den hinner du korta ner innan milloppendrar igång :-).

  Mycket bra pass Staffan! Imponerande :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lennart! Ja, jag hade som sagt varit nöjd med att bars genomföra tio i strax under 4min/km.

   Radera
 5. Wow, friskt vågat, hälften vunnet! :-))
  Vad har du för tempo på tusingar när du kör såpass många? Är det 10-km fart eller snabbare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står ju i inlägget Malin :-) snittet blev 10km fart faktiskt!

   Radera
 6. Du borde lägga till "och ett 100 km" i andra stycket eftersom det är den längsta distansen i Svenska Friidrottsförbundets distansbukett ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, såklart Fredric att den kommentaren skulle komma just från dig ;-)

   Radera
 7. Härligt pass Staffan! Jag har aldrig kommit längre än sex 1000 meters intervaller. Tio stycken låter frestande, jag får ha det som mål nästa år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fia! 6x1000 är ett bra pass också, fler repetitioner går bra med lite lägre fart. 8x1000 är ju också ett bra mål "på vägen".

   Radera
 8. Välkommen till "klubben". ;-)
  Och otroligt bra genomfört! (Som alltid. :-) )
  Jag har kört det där passet så många gånger och varit så galet trött att jag har otroligt svårt att motivera mig till att göra det nu för tiden.
  Så kan det också bli. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack ;-)
   Jag kan tänka mig att du kört några sådana här under din långa löpkarriär Ingmarie! Och att det är svårt att motivera sig till det i längden!

   Radera
 9. Härlig avslutning på året Staffan! Gott nytt 2014!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Louise och tack detsamma, ska läsa din årskrönika nu!

   Radera
 10. Snyggt, Staffan! Själv känner jag inte alls för tusingar längre, och har nog egentligen aldrig gjort det heller. Fasans sträcka! Springer man som jag tar ju tusenmeterseländet dessutom minst en minut till att springa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bureborn! Man ska ju springa det man har lust med och just nu tror jag du inte riktigt hinner med löpningen i den omfattning du vill. Så har jag i alla fall tolkat ditt bloggande under hösten. Det är ju det som är så bra med löpning, att det är bra för så mycket, ibland bara för att koppla av, ibland, när man känner för det och orkar, för att pressa sig på tuffare pass. Lustigt nog springer jag inte så ofta just tusingar jag heller, oftare längre intervaller.

   Radera
 11. Gott Nytt 2014! Tack för inspirationen du ger oss läsare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma Johan och tack för de orden!

   Radera
 12. Julafton får vara heligt för mig tycker jag! Träning behöver ibland inte vara allt!

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med dig Andreas, Gott Nytt År! (Jag är redo för tredje frågan:)

   Radera