fredag 20 maj 2011

Fredagsmys: 6x1000m på bana och löpskolning barfota i gräset

Så här tomt var det inte på IP idag
Efter avklarad deadline på jobbet med nöjda uppdragsgivare var det dags att dämpa suget efter intervaller på Södertälje IP idag på lunchen. Som vanligt var det idrottsdag där - årskurs 6 sprang 60m, hoppade höjd, längd och kastade kula men jag fick hållas på tartanen även om jag fick kryssa lite mellan banorna och inte kunde hålla till på innersta banan hela tiden. Lite snorig näsa så känslan fick avgöra upplägg, i tankarna fanns både tusingar, "Olgor" eller fyrahundringar i tröskelfart om det inte skulle kännas bra efter första test-tusingen.

Första tusingen på 3:37 kändes bra trots lite motvind på bortre långsida så det blev 6x1000m med 200m långsam gåvila tillbaka till startlinjen. Kilometertiderna 3:37-3:30-3:34-3:33-3:33-3:31 ger 3:33 min/km i snitt med en medelpuls på 185 bpm - förvånansvärt bra! Minns inte när jag sprang så snabba tusingar senast även om vilan idag var ganska lång, närmare 2 minuter. Längden på intervallerna varierade mellan 986-1010m p g a kryssandet mellan barnen som förresten var roliga och peppade med kommentarer som "vad snabb du är", "du borde vara med i OS".

Bra känsla hela vägen och jag återhämtade mig fint under vilan men var trött i benen inför de två sista. Jag lekte med tanken att köra två till men då hade nog tiderna försämrats. Istället några minuters löpskolning barfota i gräset innan grabbarna i åk 6 ville ha med mig på 60m och vem kan tacka nej till det? "Gubben" var såklart tvungen att visa dem var skåpet skulle stå trots 15 varv i benen. Jag var långsam i starten och fick ta i men var sedan klart först över mållinjen och fick en skämtsam fråga om jag dopat mig :-)

Totalt ca 9,8km löpning med upp-och nerjogg och jag känner mig riktigt fräsch i benen efteråt trots den höga farten! På söndag morgon blir det återbesök i skogen, denna gång med löparsällskap och med Garmin på armen så jag hoppas slippa springa vilse nu!

Trevlig helg och ett stort lycka till till er läsare som springer Varvet imorgon, hoppas att det inte är för många "goa gubbar" ivägen för er!

14 kommentarer:

 1. Vilken fin serie - underbart!
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
 2. Oj vad jämn du är, trots den höga farten!

  Även om du är snabb så är 3:30 ganska långt under din tröskelfart, eller hur? Hur mycket mjölksyra drog du på dig och hur kändes intervallerna nr 4-6 i benen?

  Sprang själv 8*500m igår kväll och klarade 4 av dem i för mig mycket snabba ca 3:45/km men sedan föll det ihop...

  För mig känns träning i överfart lite som ett lotteri. Går inte att förutsäga riktigt när eller hur man tar slut även om man kört samma pass flera gånger. Ibland är det flåset som begränsar (med hög puls som resultat) och i bland är det mjölksyran som får benen att stumna.

  Det enda som är säkert är att det gör ont dagen efter!

  SvaraRadera
 3. Sådärja!! Vilket kanonpass, frågan om du dopat är berättigad :-)
  Hur står sig detta pass jämfört med liknande innan telge och hässelby i höstas?

  SvaraRadera
 4. Odds, tackar!

  Eva, tack, du med!

  Roger, tack och visst är det snabbare än tröskel, min tröskelfart ligger nog strax över 4 min/km. Det kändes inte som om jag drog på mig så mycket syra, benen var lite trötta innan intervallerna 5 och 6 men under själva löpningen gick det ok, men visst sista varvet gick segt! Känner iden det där du skriver, kan ha den där "lotterikänslan" på tvåhundringqr som riktigt snabbt!

  Thomas, det ska ha varit på kaffe då :-) Hittade faktiskt inte så många pass med rena tusingar från i höstas men ungefär 10-15 sek snabbare, sprang ett handlade i februari och då var sista på 3:30 supertung, detta sporrar mig (också) till mera fartträning nu eftersom det här nog var mina bästa tusingar någonsin!!!

  SvaraRadera
 5. Ha ha, roligt med stavningskontrollen på IPaden, bandpass blev "handlade" :-)

  SvaraRadera
 6. 10-15 sek snabbare är en rejäl höjning av kapacitet! Och det utan större inslag av fartträning... Förstår verkligen att du är sporrad att slipa formen lite mer och sedan maxa på tävling! :-)

  SvaraRadera
 7. Grym serie och fantastiska tider! Jag har också en friidrottsbana här i närheten men har varit ensam där varje gång. Tänkte på det igår, att fredagkvällar är en trevlig träningstid, då får man ofta ha gymmet/skidspåret etc för sig själv :) Fast ditt sällskap igår verkade ju enbart kul!

  SvaraRadera
 8. Thomas, jag har i och för sig kört intervaller mer regelbundet i vår än tidigare men fortsättningen får visa om kapacitetshöjningen är sann eller om det var en engångsföretelse.

  Ingmarie, tack! Inte vet jag, jag bara kutar...

  Jonna, tackar och välkommen till bloggen! Fredagskvällar kan jag tänka mig att det inte är någon trängsel! Nej, det var ganska roligt med barnen som hejade även om jag fick kryssa lite ibland.

  SvaraRadera
 9. Härligt pass och fina tider! Jag tycker du gör helt rätt som slutar på topp - du hade nog bara slitit på kroppen om du kört två till.

  Jag längtar efter barfota-löpskolning, det är en speciell känsla med gräset mellan tårna. Ska bara se till att bli bra i min jäkla fot.

  SvaraRadera
 10. Riktigt bra fart på dina tusingar där!

  Sprang inte Göteborgsvarvet eftersom jag ska springa maran.
  Men jag håller med dig, enligt inlägg hos Hempa, att varvet vuxit sig alldeles för stort.
  Har även skrivit om det i ett inlägg.

  SvaraRadera
 11. Jag tror du har helt rätt Sara och jag håller med om hur härligt det är att teknikträna barfota. Det finns en konstgräsplan 1km hemifrån där jag håller till ibland, synd bara att det ofta är en massa fotbollsmatcher ivägen ;)

  SvaraRadera
 12. Mikael, tack! Jo, det känns som Varvet har prioriterat att bli störst och det sker på bekostnad av "löpbarheten".

  SvaraRadera