torsdag 26 maj 2011

Jag tar mig friheten att gissa marathon-tider


Det har känts rejält senaste veckan att jag inte är bjuden på kalaset på Stockholms gator på lördag och jag hade inte förväntat mig något annat så här dags heller. Visst hade jag kunnat göra en Sofie och tagit ett fikalopp men det hade också krävt några fler långpass än jag sprungit i vinter och sannolikt blivit en rätt jobbig långfika så det känns ändå rätt att ha skippat maraträningen under den långa vintern med en nyfödd bebbe hemma. Någon nämnde dessutom att risken är överhängande att Stockholm marathon återkommer 2012 också om suget efter maran återkommer.

Jag misstänker dock att årets Finisher T-shirt kommer att vara äckligt snygg och det är ju halva grejen med maran, att få glassa omkring i den veckan efteråt och känna sig sådär oproportionerligt duktig och speciell.

Här roar jag mig med att gissa vad några bloggkollegor kommer att prestera på Stockholms gator på lördag. Jag har begränsat mina gissningar till några läsare som jag träffat IRL och som har hängt med riktigt länge här på bloggen men önskar givetvis alla läsare ett stort lycka till och jag hoppas träffa på flera av er på lördag! 

Ingmarie sprang en halvmara i Barcelona i vintras på 1:29 utan att ta ut sig alltför hårt vill jag minnas och som alla vet är hon en riktig evighetsmaskin. Om bara fötterna tillåter henne att festa på Stockholms gator i sina Newtons kommer hon att springa på…hm…3:08:14

Lennart missade 3:30 i New York med en hårsmån i höstas men har sedan dess radat upp träningskilometer och långpass likt ett Schweiziskt urverk och skriver själv att han är bättre förberedd än någonsin tidigare. Det blir ett fint PB på lördag och sub 3:30 med tiden…hm…3:23:21.

Hempa med den makalösa utvecklingen sedan förra året som med hjälp av stor träningsflit sprungit intervaller och långpass trots att det senare inte riktigt är hans cup of tea. Kungsholmen Runt nyligen på finfina 1:25 och målsättningen på 3:20 verkar för lågt satt. Dock oprövad på distansen med bara en mara i CV´t. Kommer att öppna något snabbare än målfart och få jobba en del på slutet men klara sitt mål med marginal. Tiden blir...hm…3:16:15.

Anneli har kontinuitet i träningen och är snabbare än hon tror och kan hon bara hitta ett par skor som funkar så finns alla förutsättningar för ännu ett fint Stockholm Marathon…Hon kommer att ha sällskap med Lennart en stund i starten och springa nära sitt pers på 3:27:46.

Om jag klarar av att vara hyggligt snabb på begränsad träning så är Morgan Mästarnas Mästare på detta. Vårens ytterst begränsade löpträning för hans del kommer att göra att han får se Stockholm Marathon i år som ett långpass utan ambitioner på personbästa vilket han själv skriver. Jag tror ändå att han fixar maran på hyggliga...3:47:56.

Tomas är bättre förberedd än de flesta vad gäller antalet kilometer i träningsdagboken men har fått kämpa lite med motivationen på sistone. Får han bara till det och orkar kämpa hela vägen vilket jag tror han gör så blir det pers för honom. Tiden?...hm…3:12:11.

Sofie har själv uttryckt att hon ska fika sig runt Stockholms gator, en något udda fika blir det ju med sportdryck, buljong, saltgurka, banan och slutligen avslagen cola vid stadshuset och Dextrosol på Torsgatan men man får ta vad som finns på menyn och hon har mera kapacitet i sig än hon tror och kommer att fika sig runt på...hm...3:51:35.

Lars är en svårknäckt nöt efter 1:37 på Kungsholmen Runt samtidigt som han fick en del av den tidigare maraträningen påverkad av skador och fick cross-traina istället i våras. Tippar på en tid runt...3:45:41.

Just nu lutar det åt att jag dyker upp på IP på lördag förmiddag ihop med äldsta sonen, hoppas på att fynda lite på mässan för att sedan träffa på några av er och till sist kolla in loppet från åskådarplats ett tag. Jag är så vågad att jag lägger ut mitt mobilnummer här  - 0730 - 71 50 44 - Träffas bloggare någonstans så vill jag såklart hänga på, slå en signal innan ni lämnar in prylarna!

Lycka till och hoppas ni får ett fint lopp på lördag allihopa!

21 kommentarer:

 1. Äntligen! Det här inlägget har jag längtat efter att få läsa och behållningen överträffade mina förväntningar! :-)

  Bockar och bugar för den positiva beskrivningen av mig!

  Vågar mig inte på att bedöma dina gissningar...

  Hoppas vi kan få ihop en bloggarträff efter loppet, tänkte att någon annan skulle ta initiativet men snart får jag göra det själv. Har du någon idé om lämplig plats på ÖIP?

  SvaraRadera
 2. Väldigt intressant blogginlägg Staffan! Blir nästan lite sugen att gissa sluttider själv :) Min sluttid kan nog vara en bra gissning tror jag. Hoppas väl någonstans att jag ska kunna gå under 3,10... men 3,12 skulle jag vara nöjd med. En som jag däremot tror kan överraska oss alla är Lennart.. jag sticker ut hakan och tror han gör 3,15 :) Hempa hmm han är svårgissad.. stark men verkar som sagt inte gilla långpass. Det blir spännande det här :)

  hmm kan fortfarande inte logga in på mitt google-konto men det är alltså Tomas som skrivit detta...

  SvaraRadera
 3. Tror du har bra gissningar - men med lite mer rutin för Hempa så borde han kunna komma under 3h i sin nuvarande form och utvecklingskurva.

  Samtidigt är det knappast klokt av honom om han skulle starta i ett sub3-tempo och sabba chansen att ändå göra ett riktigt fint pers på maran. Risk att gå in i väggen och få ett mentalt spöke.

  Men med en bra rygg tror jag som sagt att han teoretiskt skulle kunna klara sub3.

  Blir kul att läsa alla race-reports efteråt. Får se om det blir så kul att till och med jag satsar på en maradebut nästa år.. :-)

  Inte heller jag kan skicka från mitt konto i google... suck.

  Roger

  SvaraRadera
 4. Thomas, härligt att kunna svara upp mot dina förväntningar :-) Jag kommer som sagt inte att vara kvar för att träffas efter loppet och någon given bra plats på IP har jag inte heller tips på, uppe till höger nära Lidingövägen finns lite träd till IF Linnea håller till, annars kanske vid läktaren som du skrev.

  Tack Tomas, och ja, det verkar som om Blogger strular igen tyvärr!

  Roger, tack! Maran är något helt annat än dubbla halvmaradistansen när glykogendepåerna är tvärslut och benen inte vill något annat än att stanna där vid 32km. Jag har gissat så gott jag kunnat utifrån kompisarnas kapacitet och känslor efter långpass. De flesta motionärer som inte är idealiskt tränade för maran får räkna med att lägga till 10-15 minuter på dubbla halvmaratiden.

  SvaraRadera
 5. STAFFAN! Jag tar mig friheten och gissar din tid (om vi föreställer oss att du springer imorgon)
  2.59:50
  Rimligt? ;-)

  SvaraRadera
 6. Intressant inlägg. Känns skönt att slippa förväntningarna från en rutinerad löpare som du :)

  SvaraRadera
 7. Tack för det förtroendet Staffan. Hoppas att du har rätt och att jag hamnar på rätt sida om 4-timmars gränsen.

  Skickade detta vidare till några bloggare: Skulle vara roligt att se dig också!
  "Det finns en ljusgul stuga uppe på backen (till höger när man går in till starten) bredvid en liten bouleplan. Har ni lust med träff innan starten; typ omkring 10 eller ännu tidigare? Sprid gärna vidare och hoppas att vi ses!"

  SvaraRadera
 8. Johan, tack för det! Det vore inte rimligt i år om jag skulle låna en nummerlapp (totalt två långpass tre långpass >20km tror jag) men kanske nästa år om jag springer och om jag lyckas bra på halvmaran i år.

  Mikael, ha ha. Så rutinerad är jag ändå inte men något har jag väl lärt mig på mina tre maror hittills.

  Sofie, varsågod! Och tack för infon, jag kommer gärna, räknar med att vara på IP runt tiotiden!

  SvaraRadera
 9. Haha! Vilket fantastiskt bra inlägg Staffan! Ett riktigt STORT LYCKA TILL får du även från mig :)

  SvaraRadera
 10. John, fattar inte vad som är så kul :-) Jag ska ju heller inte springa...? :-) Trevlig helg på dig!

  SvaraRadera
 11. Du står där 2012. Suget kommer att bli för stort för dig. :-)
  och tack för gissningen! Hoppas den stämmer för då blir det inte mitt sämsta någonsin! :-D

  SvaraRadera
 12. Det här ska bli spännande att se. Kommer väl ett uppföljningsinlägg med resultatet. Dvs hur bra du gissade Staffan!

  SvaraRadera
 13. Skrev just en kommentar som inte tog... Jag har inte varit ett dugg taggad, men nu bara måste jag ju visa dig! Under 3.27.46 ska jag. Även om det bara rör sig om sekunder.

  Och inte tycks det synnas at det är anneliten som skriver heller...

  SvaraRadera
 14. Bara för det syntes det att det var jag. Blogger...

  SvaraRadera
 15. Ingmarie, mycket talar för att du har rätt, det har ju varit galet mycket fokus på maran de här veckorna och tråkigt att inte vara med i festen. Gör du mig sällskap då mot sub3 timmar i så fall?

  Mathias, det lär det väl bli i konsekvensens namn.

  Anneliten, ja, Blogger strular med kommentarslämnandet just nu tyvärr! Härligt om jag kan få dig att tagga till :-) Hoppas att det varit positiva saker på ditt jobb som upptagit dit fokus men tyvärr är det väl negativa saker istället. Lycka till imorgon!

  Staffan

  SvaraRadera
 16. Tack Staffan! Jag känner att jag just nu inte hade klarat att få en tuff tid att försöka överträffa. Men drygt 28 minuter över mitt knappt 7 månader gamla PB och drygt 23 minuter över förra året... Jag skulle gärna göra bättre än så. Men samtidigt är jag nog glad om jag gör din gissade tid utan att jag samtidigt gör mig illa.

  SvaraRadera
 17. Härligt inlägg håller alla tummarna för er som springer i år. Kommer inte vara på plats men sparar gärna ditt nummer för kommande träffar =)

  Peace Love och Löparskor

  SvaraRadera
 18. Morgan, kul att det gick så mycket bättre för dig än jag gissat!

  Jeppe, sprang ju inte heller i pr men kommer med all säkerhet att stå på startlinjen igen 2012

  SvaraRadera
 19. Det var en dålig gissning. ;-)
  Men inte lika dålig som den jag gjorde i början av året när jag trodde att jag kanske skulle kunna kvalificera mig till Boston Marathon...

  SvaraRadera
 20. Visst var det en dålig gissning med facit i hand. Å andra sidan kan man vända på det och påstå att du överpresterat och springer så fort med ett träningsgenomsnitt på vadå, 1 mil i veckan och högst 2-3 långpass? Det är sanslöst bra!

  SvaraRadera