torsdag 10 juli 2014

Snabba bastuintervaller

Av alla träningspass tycker jag fallande intervallstegar i ökande fart är de roligaste passen och även de går att variera i det oändliga. Igår på lunchen körde jag ett sådant pass på bana. Idiotiskt kanske på årets varmaste dag och nästan vindstilla men genom att slita av mig linnet och springa i bar överkropp och tunna splitshorts och ha en flaska kallt vatten som jag kylde keps, hår och nacke med gick det bra fast värmen var ganska obarmhärtig och kändes som en bastu på Bergshamra IP.Det gick tungt till en början och kändes fullt rimligt att avbryta passet på de inledande åttahundringarna men efterhand blev känslan allt bättre. Körde 1 min gåvila och 2 min serievila mellan sträckbytena. Planen var 6x800 m först men det blev för tufft så jag ändrade till fyra av varje sträcka istället! När jag var klar vilade jag lite extra och hade krafter kvar så då körde jag en serie till som skulle gå mera i flytfart utan att trycka på det där lilla extra och konstigt nog gick sträckorna då fortast på hela passet! Det blev till slut ett riktigt bra pass, 4x600-400-200 m+800-400-200 m 1'v 2'sv, med totalt sju kilometer i farter mellan 3:38-2:45 min/km. Vad jag behöver nu är lite piggare ben som inte surnar så snabbt vilket semestern med lite fler vilodagar kommer ge och några snabbdistanser där jag förhoppningsvis får en boost av att klara att hålla fart en lite längre sträcka. Då borde förutsättningarna finnas för sub 37 på 10 km senare i sommar!

Ikväll blir det nog ett kvällsdopp igen. Så här dags på året öppnar jag alla sinnen på vid gavel och spelar allting i HD-kvalité på min mentala hårddisk. Ljuden av vinden i träden, ljuset, värmen från solen mot huden och det svala vattnet i badet! Sedan kan jag plocka fram inspelningen vid valfritt ögonblick i november eller februari när det inte är fullt lika ljuvligt... 

Älska sommarlöpning!

8 kommentarer:

 1. Hej
  Imponerande i denna värmen, jag har väldigt svårt för intervaller om det kryper över 25, men kan tänka mig att det blir en riktigt rejäl mental kick efter att klarat av dessa intervaller.
  Sprang du på bana?
  Vet att du har en lite nyare Garmin 620?.
  Själv har jag en Garmin305 från 2010, har varit med ett tag, men funkar okej fortfarande, men på bana är den inte så bra, där kan 1000 meter bli allt ifrån 1000 till 1060 meter. Aldrig under.
  Är det likadant med din lite nyare klocka?
  Kör mest 1000 meters intervaller, men dessa du kör ska jag prova, nästa gång. Kan tänka mig att dom är bra för 10km. Men blir nog inte så många som du kör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nisse, ja detta var ett banpass. Tufft i värmen men roligt också.

   Jag kör aldrig efter GPS'en på bana eftersom avståndet där är så exakt ändå och eftersom 50% av löpningen är kurva mäter GPS'en fel oberoende av vilken klocka det är. Jag hade GF 305 innan också. Jag trycker lap manuellt istället när intervallen är slut och när jag börjar nästa igen.

   Radera
 2. Se där! Nu vänder det! :-)
  jag ÄLSKAR det här vädret. Njuter så jag har ont i hjärtat av lycka. :-)
  Tyvärr funkar inte Salming på mina fötter. På tok för smala. :-(
  Men men. Man kan inte få allt här i livet. ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle önska det Ingmarie men jag provade 5 km snabbdistans idag och det gick inte alls :( snabbheten har jag men absolut noll uthållighet just nu. Förstår inte, men tänker försöker köra lite lägre intensitet/tröskel och se om det händer något...Jag gillar Salmingskorna men just Speed ger mig skav på hälkappan ibland tyvärr. Ja, älska värmen :)

   Radera
  2. Knepigt det där... Och jag antar du har koll på t.ex dina järnvärden? Å andra sidan skulle du inte klara de där racerintervallerna om det var kassa.
   Det är bara att vänta in.
   Du har haft en fantastisk säsong så här långt!

   Radera
  3. Ja Järnvärdet är OK. 135, kollade för ett par veckor sedan. Ungefär där det brukar ligga hos mig.

   Radera
 3. Du - och Ingmarie - är ju spritt språngaen galna! :-)
  Bara tanken på intervaller i värme gör mkg alldels vimmelkantig.

  SvaraRadera