onsdag 2 juli 2014

DNS...

...kommer det stå efter mitt namn i en resultatlista ikväll. Ett av årets mål är att springa 10 km på 36 minuter och ett tillfälle att göra det var ikväll på Enhörna Challenge 10000m. Jag har velat fram och tillbaka i flera dagar och nu vilat ett par dagar i förhoppning om att den sega känslan jag har skulle släppa men landat i att jag helt enkelt inte är tillräckligt pigg, sugen eller motiverad och en mil på bana kräver en hel del motivation för ett bra resultat!

 • Formen och farten för att sikta på sub37 finns inte där just nu. Att åka dit och springa på höga 37 intresserar mig inte alls!
 • För två år sedan klev jag av samma lopp med 2,8 km eller sju varv kvar och risken är mer än överhängande att kvällens lopp skulle sluta likadant och då avstår jag hellre.
 • Jag har de senaste dagarna försökt tänka bort tid och målsättning och att jag istället ska springa loppet som ett hårt träningspass och struntar i klockan men nej, jag är inte tillräckligt pigg, motiverad eller sugen och det är inte jag. Jag är för fokuserad på tider och resultat och det riskerar att enbart blir en tråkig upplevelse. 

Jag vet att jag kommer ångra mig när starten går och när jag läser resultatlistan efteråt, det erbjuds mängder av duktiga löpare att få draghjälp av men nej, jag vill inte bryta ett lopp till p g a låg motivation. Jag har ett par till millopp inplanerade senare i sommar och jag gör mig själv en tjänst genom att ställa om och fokusera på att få en piggare känsla i kroppen först och sedan träna mot dem istället. Jag är väldigt osugen på att åka in till Södertälje och underprestera ikväll!

2011 slutade det med personbästa...

2012 slutade det med DNF och 2014 gör jag hellre en
DNS än upprepar det!

8 kommentarer:

 1. Vettigt att stå över när du har den känslan. Kommer fler lopp! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, idag har jag dessutom haft ont i halsen och känt mig förkyld så det var helt helt rätt att avstå!!

   Radera
 2. Motivation är ju rätt viktigt. Vare sig det är för att persa eller bara springa igenom som träningspass. Jag tror man gör sig själv en otjänst om man tvingar sig till saker som inte känns rätt och som riskerar att ge en negativ eftersmak. Å andra sidan händer det ju att det gått bra när det känts dåligt innan :-) Svårt val det där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så Anneli och jag har svårt att springa lopp halvdant, jag är för tidsfokuserad för det! Jag kan komma på flera tävlingar där det gått sådär men känts bra innan men bara någon enstaka där det gått bra men känts dåligt innan - mitt PB på halvmarathon sept 2011 var dock ett sådant när jag kände mig risig samma morgon som loppet!

   Radera
 3. Hej Staffan! Klokt beslut men jag tror ändå att du med hänsyn till de resultat du gjort på sistone skulle klara av sub-37 på bana även en dålig dag. Ditt pers är mycket nära och den utveckling du haft under det senaste året har att döma av ditt marathonresultat varit mycket kraftig. Du klarar det säkert på något lopp senare under säsongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Klas! Tack för pepp! Det stämmer att utvecklingen på marathon har varit bra jämfört med för några år sedan och även på halvmarathon är jag rätt stabil på hygglig nivå men utveckling på kortare distanser som 10 km imponerar inte lika mycket, från 38:46 på första milloppet hösten 2010 till 37:15 i vår på ett kuperat lopp på grus. Jag var i ruskigt bra form i våras, t ex i april och då hade jag sannolikt fixat en bit under 37 på bana, just nu känns det som det fattas en del men jag hoppas vara tillbaka snart igen!

   Radera
 4. Motivation är kluriga prylar. Och form. Visst har du tidigare år fått en formtopp efter maran? Någon aning om vad som är annorlunda i år?
  En DNS när kroppen och sinnet itne är på banan är klokt. Du fixar sub 37 senare på säsongen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer Bureborn, att jag tidigare år upplevt en formtopp. Jag tror att skillnaden i år beror på att jag kom lite närmare min maxkapacitet på maran och såklart sprang snabbare. Det beror säkert också på att jag i februari bytte jobb och har fått en helt ny vardag och även om jag trivs på jobbet så har jag blivit trött av alla nya intryck och nya rutiner. Därför längtar jag lite extra efter semester i år. Ungefär så tror jag det är. Ja, det var rätt beslut att inte tävla eftersom jag som grädde på moset också blev förkyld. Hoppas på ett par chanser till i sommar på milen!

   Radera