lördag 12 juli 2014

Semester

Igår försökte jag genomföra 5 km snabbdistans på en referenssträcka jag har som ett formtest. Efter att mest ha sprungit intervaller ett bra tag var det hög tid för en snabbdistans nu. Det gick inte alls. Visst motvind och femte passet i veckan men jag kan inte blunda för att uthålligheten och formen fortfarande är helt kass. Startade alldeles för snabbt på ca 3:32 min/km och farten sjönk och jag avbröt efter en tredje kilometer på 3:47. Tog ett par minuters ståvila och sprang hem 2km igen i lite lägre intensitet i 3:50-fart.


Är väldigt brydd och finner ingen råd men jag tänker prova mer vila och sluta med kortintervallerna i hög fart och istället köra tröskelpass, lite längre och i lite lägre fart för att igen förhoppningsvis bygga lite uthållighet och få en bra känsla igen för nu är det inte roligt...

Jaja, nu är det semester och dags att sänka kraven på mig själv och det gäller också träningen. Semester. Smaka på ordet. Ett stort ord. Positivt laddat. Så många bilder på näthinnan. Inte sällan av hur det borde vara - hav, solnedgångar, glatt umgänge med många goda vänner. Inte sällan med en viss diskrepans mot hur det ofta sedan är.


Semester betyder ledighet men även om vi lämnar arbetet för några korta semesterveckor så vet jag inte om jag egentligen är så ledig? Långa sovmorgnar, timslånga sessioner med en bok i hängmattan eller på stranden brukar inte rymmas men däremot gott om bad, andra aktiviteter och chans till miljöombyte och att umgås med familjen.


I år har jag i princip hela semestern tillsammans med min fru för ensam hemma med barnen tenderar det ofta till att inte alls kännas som ledighet utan mera som marktjänstgöring på hemmaplan. Det har varit en intensiv vår, jobbmässigt, träningsmässigt, ur familjesynpunkt. Jag har varit tröttare än vanligt och säkert bidrar omställningen med nytt jobb och nya vardagsrutiner. Samtidigt trivs jag på jobbet vilket också gett mig energi.


Vad gäller träningen verkar många tappa motivationen när det är semesterdags, det är för mycket annat, det ska badas, grillas, drickas rosé och träningen får stryka på foten. Inte minst alkoholkonsumtionen verkar öka dramatiskt och sociala medier fylls av roséglas i motljus så här års. Frånvaron av vardagsrutiner och känslan av att man måste få "unna sig" under ledigheten gör att träningen prioriteras ner. Jag själv unnar mig träning under sommaren! Finns det något härligare än att springa en ljummen sommarkväll? Dricker väldigt gärna ett svalt glas rosé eller tar en kall öl, efter löprundan! Nu brukar frånvaron av rutiner göra att det blir lite mindre löpning för mig också när resor och umgänge prioriteras och det är både OK, skönt och nödvändigt att fokusera på annat en period men de pass jag springer brukar vara bra och jag ser till att hinna träna i en omfattning jag vill!


Förvänta er lite lägre frekvens på inläggen. Kommer inte prioritera "skärmtid" så högt! Trevlig sommar!


6 kommentarer:

 1. Trist att 5K-testet inte gav det du ville! Alls. Vissa dagar kan iofs vara riktiga skitdagar löpmässigt, och för en mindre rutinerad löpare än du skulle det nog kunna ha varit svaret. Men du känner ju ditt löparjag väl vid det här laget. Känner du att form och uthållighet saknas så gör det säkert det.
  Hur är det med järndepån? Vila och semester låter som en klok intention!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Järnvärdet är OK Bureborn, kollade det innan semestern, Tror mer på att det är "mental baksmälla" efter maran, fortfarande.

   Radera
 2. Jag känner ofta att jag långt tid efter urladdningar glömmer bort hur tung löpningen är imellanåt. Det är väldigt sällan passen är glitter och glamour, det är snarare en regel att jag vill bryta pass för "det gick ju så jävla lätt på loppet i mycket högre fart!"

  Låt löpningen få bida sin tid. Formen hittar man alltid efter ett tag. Och ibland är det lätt, ofta är det tungt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra reflektion Jonas! Mycket bra!

   Radera
 3. Jag tror du har svaret själv till varför det inte riktigt lossnar...
  "Det har varit en intensiv vår, jobbmässigt, träningsmässigt, ur familjesynpunkt. Jag har varit tröttare än vanligt och säkert bidrar omställningen med nytt jobb och nya vardagsrutiner. Samtidigt trivs jag på jobbet vilket också gett mig energi".
  Lägg där till mycket träning och många bra prestationer i år.
  Inte konstigt det blir lite smygpunka!

  Även roliga saker kan ju ge "stress" för kroppen för är bägaren full så är den full oavsett vad det är man häller i.
  Det funkar ett tag men binjurarana orkar ju liksom inte hur länge som helst.
  Men du är klok så jag tror du kommer ta det exakt så lugnt som du behöver för att vända skutan rätt igen. :-)
  Ha en fin semester! Kanske ses vi! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Också en mycket bra reflektion Ingmarie!

   Radera