lördag 1 september 2012

Race Report Hälsoloppet 10km 38:00 (plats 34 av 168)

Tid: 38:00
Placering: 34:a (av 168 herrar i 10km)
km-tider egen klocka:
1: varvet: 3:38, 3:37, 3:47, 3:48, 3:50, (1:a varvet)
2: varvet: 3:49, 3:47, 3:47, 3:56, 3:48, 3:07 min/km (de sista extra 50m klockan registrerade)
5km-splits: 18:49, 19:11
Puls snitt/max: 190/198 eller 94/98% av HRMax.

Ok nu har jag surat klart även om jag med några dagars distans fortfarande är besviken på min insats på Hälsoloppet och av kilometertiderna ovan blir det väldigt tydligt att det var på andra varvet jag inte orkade hålla farten även om det inte kändes så tydligt under loppet! Visst 38:00 på milen är OK, t o m en riktigt bra tid men det går inte att komma ifrån att jag gjorde 18:06 på 5km tävling för bara ett par veckor sedan vilket borde betyda en snabbare miltid än så här även om diverse tabeller och kalkylatorer säger att 18:06 på halvmilen motsvarar ca 37:40 på dubbla sträckan.

En tid mellan 37:00 och 37:30 kändes på förhand helt rimlig och att jag skulle klara mitt pers på 37:43 som är från bana kände jag mig rätt säker på. Det var dumt... Det blev precis som på Hässelby förra året nämligen när jag efter fina Stockholm halvmarathon kom till dit full av självförtroende och så hände ingenting när jag väl sprang. Men men...till race rapporten då.

Frampå eftermiddagen innan loppet blev jag lite nervös. Laddade med kaffe och Schwarzwaldtårta då det var avtackning av några kollegor och fick ont i magen på kuppen! Väl på plats i Huddinge var det en toppenfin sommarkväll och jag träffade omgående flera bekanta, Lennart och Tobias och extra roligt var att jag också träffade Sofia med coach, tycker fortfarande det är lustigt det där hur jag tycker jag känner en person så väl fast vi aldrig träffats...

Tre km uppjogg, lite löpskolning och några stegringar ihop med Tobias och allt kändes bara bra. Starten gick, vi kom iväg utan trängsel och Tobias drog iväg framför mig. Snabbare än 3:30 min/km i början och jag valde snart att slå av lite på farten trots att det kändes väldigt lätt, rädd att gå ut för hårt trots att det var otroligt lättsprunget de första kilometrarna. Kanske begick jag ett misstag redan här och skulle istället ha hängt med Tobias m fl när det var så lättsprunget men jag vågade helt enkelt inte köra hårt från början då jag klev av min förra miltävling och absolut inte ville upprepa det igen!

Dags för start! Uhrbom, Kingstedt, Sydow, Calle Wistedt, Niclas Sjögren, Anna Rahm m fl.Det kändes väldigt bekvämt inledningsvis strax under 3:40-fart i utförslöporna. Hade följe med en Studentenlöpare som svarade att han siktade på 38 minuter när jag frågade. Väl nere på platten efter halva varvet gick jag förbi honom och hamnade själv och redan på den tredje och fjärde kilometern  började jag tappa fart fast jag tyckte jag sprang OK. Den sista kilometern på 5km-varvet var inte så rolig, först en kort uppförslöpa, tvär sväng och sedan ett ganska segt motlut på ca 200m innan den väldigt långa upploppsrakan och jag noterade 3:50-fart även på den kilometern. Sprang nu helt själv och fick bra pepp av publiken och speakern vid varvning på 18:49, långsammare än planerat men fortfarande med hopp om att fixa 37:30 som ju är 18:45 halvvägs.

Ut igen på det lättsprungna varvet men inte alls med samma fart som på första varvet utan 10 sekunder långsammare/km tydligen. Hade en löpare från Fredrikshof framför mig och en tjej från Hässelby längre fram. Jag närmade mig och identiferade snart den ganska slitna Hofvet-löparen som Daniel Förberg. Han tävlar flitigt och vann Enhörna Challenge förra året där jag satte mitt PB. Passerade honom och hörde hur han försökte hänga på men jag ökade luckan (och var faktiskt 54s före honom i mål). Nästan lika långsamt på sjunde kilometern, 3:47 och återigen 10 sek långsammare än på första varvet och jag tappade såklart hela tiden på mitt mål trots att det var så lättsprunget. Tyckte också jag sprang spänt med dålig hållning och släppte inte efter tillräckligt men kanske är det en efterhandskonstruktion? I mitten på varvet igen och platt eller lätt uppför och en åttonde km på 3:47 var åtminstone inte sämre än på första varvet. Här någonstans blev jag passerade av Studentenlöparen jag hängt av i början, vi sprang också om långsammare löpare som antingen var ute på sitt första 10km varv eller 5km-löpare. I vilket fall var det kul att de hejade på oss snabbare löpare!

Vi närmade oss Hässelbytjejen Cecilia Fager (trea i mål bland damerna) som verkade ha det tungt. I slutet av den nionde kilometern som blev den klart långsammaste (3:56, 8 sek sämre än på första varvet) vid den korta backen kom jag förbi och jag stretade sedan på i det där sega motlutet. In på det evighetslånga upploppet och jag avslutade faktiskt bra även om sista kilometern bara gick på 3:48. Genomförde en riktig långspurt på den långa långa målrakan, passerade Studentenlöparen igen och minns att han ropade "bra" och ett helt gäng långsammare förstavarvslöpare och kämpade ändå in över mållinjen. Klockan visade 3:07 min/km på de extra 50m som den registrerade, stängde av klockan några meter efter mållinjen och den visade 38:00 och jag tänkte att jag i alla fall klarat sub38 med någon sekunds marginal vilket jag alltså inte gjorde enligt resultatlistan. Tiden togs från startskottet så visst var jag någon sekund snabbare men det är helt ointressant när jag ville vara åtminstone halvminuten snabbare.


Minns inte men jag tror jag var rejält trött i mål ändå där jag träffade en mycket glad Tobias som gjorde supertiden 36.45 och en inte fullt lika nöjd Lennart och Sofia samt pratade med min trevliga namne Staffan W från Tyresö (36:43). Hälsade också efteråt på Robert som gjorde finfina 36.20 och Calle som kom på tredje plats med grymma  tiden 32:51 samt Louise som kom fram och hälsade och berömde bloggen vilket jag uppskattade mycket! Precis som Lennart skrev igår så är de här mötena mycket värda och tillför en ny dimension till tävlandet och löpningen!

Staffan W som var sex sekunder före mig på Telge Stadslopp var nu hela 1:17 före mig i mål! Självklart bidrog det till min besvikelse att Tobias och Staffan, löpare jag anser mig vara ganska jämn med nu var så enormt långt före mig i mål, över minuten är ju en evighet på milen. Vi pratade en hel del i mål och Staffan tyckte det var konstigt då jag borde vara god för 37 minuter på milen, han tyckte också jag borde köra mer kortintervaller i hög fart med så kort vila som 30s samt köra en del knäböj med skivstång på gym för att stärka upp rumpa och baksida lår och få en bättre kick i steget. Kanske har han rätt, kanske inte, jag vet faktiskt inte.

Sofia skrev att hon inte fick något gensvar från benen på uppvärmningen, jag kan aldrig uttala mig om hur det kommer gå på loppet utifrån uppvärmningen. Jag har varit sliten i baksida ben, höft och knän efter maran men det känns mest som en bekväm anledning att skylla på. Samtidigt känns det som om jag varit i form på sistone och att farten har funnits där. Som ni förstår har jag svårt att peka ut varför jag inte sprang snabbare och kanske är det så enkelt att det bara handlar om den berömda "dagsformen". Det kanske inte infann sig i onsdags. Jag grämer mig att jag inte hängde på Tobias och sedan "bara" bet ihop men som andra varvet artade sig var det ju tur att jag inte gjorde det! Som vanligt på milen känns det som det fattas ett ton "jävlaranamma" men när jag tittar på pulsen så kan jag inte kämpa mycket hårdare och pulsen ligger helt i linje med Milspåret från i våras då jag gjorde 37:49 på en mera kuperad bana.

Kanske hade jag kunnat springa bättre tekniskt och behålla farten bättre i uppförsbackarna där jag tappade mycket och jag tycker egentligen inte jag sprang bra någonstans. Jag vet bara att milen börjar bli min svagaste distans och jag har otroligt mycket att båda lära och vinna! Kanske borde jag prova att gå ut hårdare på något lopp men då med risken att jag inte orkar fullfölja men det är lätt att en DNF blir till flera, att det blir en vana och där vill jag verkligen inte hamna! Trots allt hade jag aldrig några DNF-tankar i onsdags utan var vid relativt gott mod fortfarande vid varvning. På den sista tredjedelen började jag känna mig uppgiven vilket såklart inte bidrog till att jag kämpade ännu hårdare för att klara mitt pers. 

Lika mycket som jag gillar att träffa bloggläsare och bekanta i samband med löpartävlingar numera lika mycket ogillar jag känslan av att åka hem missnöjd och komma hem med negativ energi. Då är det härligt att jag har så kloka barn "pappa du förstår att det kan inte gå bra jämnt, ibland måste det gå dåligt också" (sagt av tolvåriga dottern) "wow, vad bra du är pappa" (sagt av sexåringen).

Visst 38:00 på milen är inte dåligt, långt därifrån och jag citerar en kille på väg till pendeltåget: "Att vara missnöjd med den tiden, dit har man ju en bit..." Igen visar jag att jag är stabil på 38 minuter på milen och jag gör min sjunde raka miltävling sub40 sedan oktober 2010 då jag klarade drömgränsen första gången men jag kan inte komma ifrån känslan av att många omkring mig utvecklas medan jag står stilla vad gäller snabbheten och visst hade jag hoppats på att nu sätta ett nytt PB på milen nu!

Nästa tävling är Stockholm halvmarathon vilket kanske är mitt absoluta favoritlopp. Ett lopp jag var och fortfarande är, otroligt nöjd med sedan jag sprang på 1:23 2011. Jag har ingen lust att ännu en gång i år åka hem missnöjd så därför tänker jag inte formulera någon målsättning för halvmaran. Sådärja, nu har jag vridit och vänt på detta tillräckligt! Tack för pepp och trevliga möten i onsdags!!

16 kommentarer:

 1. Hej Staffan!
  Jag tycker det var ett gemytligt lopp där start, mål, nummerlappsutdelning och allt annat fanns på väldigt liten yta och de gav möjlighet till alla roliga möten :-).

  Du är god för sub 37:30 på milen, det bara är så. Inför nästa lopp tror jag att du bör ställa in dig på att få slita ordentligt för att klara 37:30. Det kräven en maximal urladdning och det gäller att få till det.

  Nu har du vridit och vänt på det här tillräckligt.... :-).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om loppet Lennart. Jag tror också jag är god för 37:30 eller snabbare och jag håller med om att jag kan slita mer mentalt men fysiskt kan jag inte gärna så mycket hårdare, tänker på min pulsnivå nu. Jag fick helt enkelt inte ut farten och formen som fanns där i onsdags. Det vore skoj att också springa Hässelby men det känns krångligt att ta sig dit...

   Radera
 2. Kul med en bra och läsvärd tävlingsrapport. Jag känner verkligen igen den där känslan av att man borde ha varit bättre men att man ändå någonstans i mörkret måste försöka tänka att man ändå springer ganska fort för att vara missnöjd. Det är ju ändå inte så många som gör 38 på milen och tycker man har varit värdelös.

  Att tävla på milen börjar jag också ogilla mer och mer, det är ett väldigt slit helt enkelt och huvudet måste verkligen vara med hela tiden. Tappar man fokus så gå tiden väldigt fort helt plötsligt. Man ska ju nästan springa lika fort som på 5 km men dubbelt så långt. Ett slitgöra helt enkelt. Då är det bättre med 3 och 5km som är klart snabbt eller maraton där man inte behöver springa lika fort :)

  Du ska se att det går bättre framöver igen, dåliga tävlingar gör man då och då även om formen är bra.

  SvaraRadera
 3. Äntligen! Började bli en aning orolig över att du behövde så lång tid för att slicka såren. De läker så dåligt när man pillar på dem. :-)
  Ibland är det inte lätt att bli klok på varför inte kroppen levererar det man förväntar sig. Och ibland är det fakiskt inte alls kroppen som ställer till det utan skallen. MIn skalle har då en förbaskad förmåga att slänga in käppar i hjulet, kanske är det så för dig med?

  SvaraRadera
 4. Tack för en bra rapport. Känner igen ALLA funderingar. Till syvende och sist är det väl det som gör löpningen så rolig. Man kan vrida och vända på taktik och utförande trots att det egentligen bara handlar om höger vänster höger vänster. Kör hårt och formtoppa till sthlm halvmarathon. Vrid ut det sista så kan du gå i "mängd-ide" och komma utvilad till en ny säsong 2013.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Jag tror tyvärr att det ligger mycket i det du säger om dagsformen. Man kan vara hur bra tränad som helst och ha gjort allting rätt och ändå blir inte utfallet som man tänkt sig. Kanske är det bekvämt att ha en dagsform att skylla på, annars blir det ju väldigt svårt att förklara varför inte loppen blir precis som man tänkt sig. Bra rapport med många funderingar.
  Jag gillar det småskaliga i Hälsoloppet och jag gillar tävlingar som går på vardagskvällar eftersom det blir lite mer oprententiöst och kanske lite mindre förväntan. Dock grämer jag mig förstås att missa mitt PB med 2 nesliga sekunder, men det går fler lopp...! :-) Det var kul att ses i onsdags!

  SvaraRadera
 6. Du är en människa - inte en maskin. Och när det gäller utveckling så hamnar man ju så småningom på en platå om man tränar med ett visst upplägg. Din platå är imponerande snabb! Men kanske ligger det något i det där med styrketräningen om du vill att platån ska ligga någon halvminut snabbare?

  SvaraRadera
 7. Hej Staffan,
  jag har försökt ta bort blogglistor från min blogg, men lyckas inte. googlade och läste att du skrev att du har tagit bort blogglistor. Hur gör man? jag väljer Utforma/Layout. när jag ser länkarna i blogglistan, väljer jag redigera för varje länk och sedan Ta bort. Sedan stänger jag fönstret och klickar på Spara inställningar, men när jag sedan tittar på min blogg, så finns alla länkar i blogglistan kvar.
  Tacksam för hjälp!
  Märit Karls

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror du ska klicka på Ta bort direkt under Uforma/Layout istället för att klicka pålänkarna till de enskilda bloggarna. Då borde hela widgeten tqs bort och inte bara en enskild blogg.

   Radera
 8. Väldigt utförlig race report som vanligt - men kanske lite mer navelskådande än vanligt ;-)? Förstå mig rätt - jag läser alltid dina race reports med stor behållning men den här gången känns det som ett försök till ett större analyserande än vad du normalt brukar ägna dig åt... Kanske naturligt när man är missnöjd... Ligger en del i vad anneliten säger om platåer, och jag tror att styrketräning kan vara en väg och även kompletterat med mer backintervaller - både långa & korta för att träna styrka, explosivitet och uthållighet

  SvaraRadera
 9. Ja det blev många råd efter loppet. *skratt* Man pratar ju på ganska mycket då adrenalinet är igång, efter ett lopp.
  Dock tror jag mycket på att ösa på med fyrahundringar med kort vila när det gäller milslopp.
  Kommer att köra flera milslopp i år. Gör det du med så ska du se att tiderna kommer att förbättras.
  Det blir Sicklaloppet på lördag för mig.
  /Staffan W

  SvaraRadera
 10. Tack Robert, visst är jag och inte minst du ganska snabba och det gäller att komma ihåg det ibland! Själv blir jag ganska revanchsugen vad gäller milen men det nog millopp igen först nästa säsong!

  Jag blir inte klok på min skalle Sofia men jag "skyller" nog lika mycket på benen som inte var samarbetsvilliga den här gången! Jag har straffat med två ganska hårda pass därför :)

  Magnus, tack! Ser fram emot halvmaran för att sedan springa bara för att det är skönt och roligt men något "mängdide" blir nog inte, vill inte och hinner inte träna mer än jag gör just nu så jag får fortsätta träna smartare istället.

  SvaraRadera
 11. Vi sparar det där PB't till nästa gång Louise, jag gillar också lopp på kvällar då lopp på helgerna ofta gör att man inte hinner med så mycket annat. Jag återvänder gärna till Hälsoloppet nästa år då jag gillade arrangemanget! Det är nog så att den där dagsformen är viktigare än vi tror!!

  Visst är det så Anneli, ser inte mig själv stå och lyfta skivstång bara...

  SvaraRadera
 12. Tack Magnus E, jag brukar uppleva mig själv som en ganska stark backlöpare jämfört med andra men inte just nu så kanske det är en väg fram, visst var det extra mycket navelskåderi i den här rapporten, blir så när jag vill hitta en orsak till en prestation jag inte är nöjd med.

  Va', Staffan, tar du tillbaka dina råd om skivstång på gymmet nu, vad skönt då slipper jag det va' ;) Blir det något mer lopp på milen i år blir det nog Hässelby om jag bara kan hitta någon att åka med, att åka kommunalt dit från Nykvarn tar lika lång tid som att åka till Oslo...

  SvaraRadera
 13. Jag tyckte du gjorde ett bra lopp Staffan!!!!!

  SvaraRadera
 14. Nja, Daniel, tack men med några dagars distans är det OK men bra var det inte, du vet hur det är när man tror man är i toppform och så är man inte alls det...förvåning och lite besvikelse.

  SvaraRadera