tisdag 31 december 2013

Gott Nytt År

Vilken spännande och originell rubrik på dagens inlägg...

Mellandagarna - vilka jag uppskattar nästan mer än julhelgen i sig, det är då man hinner "landa" och umgås, spela spel, träna och mycket mycket annat som man inte hinner under den korta och intensiva julhelgen - har präglats av en lättare förkylning sedan jag sprang tusingarna på annandagen jag skrev om i förra inlägget.

Ett hemmagjort cirkelpass komponerat av hustrun, sex stationer med olika övningar med kort vila, följdes av en kort pannlampajogg på 5 km i fredags men känslan var inget vidare och jag vilade i lördags och söndags förutom en 2km kort jogg med sonen. Passade också på att stretcha lite extra då jag varit rätt stel och också köra ett pass med Foamrollern vilket var ett tag sedan. Tyvärr har jag haft lite ont på det enda stället jag har lite ont på p g a träningen, på insidan av höger knä, där det stramar och svider lite ibland. Inte under löpningen men efter och ibland före. Jag har inte samma rörlighet i höger knäled som i vänster och kan t ex omöjligt sitta på huk med hälarna i rumpan då det gör för ont i höger knä. Jag hade problem länge med detta efter Stockholm marathon i kylan 2012 men nu har det varit bra ganska länge för att nu göra lite ont igen. När jag lyckades komma åt området med hjälp av foamrollern, vilket krävde viss akrobatik... gjorde det ont på en speciellt punkt. Jag tror inte det är en triggerpunkt utan snarare något som är inflammerat eller i alla fall irriterat, en sena, senfäste eller muskelfäste kanske, saknar kompetens för att exakt kunna bedöma det. Har provat lite antiinflammatoriska också och efter den extra stretchen och foamrullandet har det känts bättre igen.

Gissa årstiden...sprang ner till badet på årets sista pass, inget dopp men inte så mycket december-eller nyårskänsla heller...

Igår 15 km lugn distans i pratfart ihop med David på förmiddagen, värmande solsken i december är man inte direkt bortskämd med eller hur? Ett mycket skönt pass, 5:12 min/km utan någon förkylningskänning eller något gnäll från knät. Idag på nyårsafton har jag som tradition att springa en sväng. I vanliga fall brukar jag springa 10 km men jag vore inte jag om jag inte såg till att avsluta årets löpträning med att få ett jämnt och fint kilometerantal i träningsdagboken! Därför blev det bara 8 km fartlek idag i en trött decembersol som med nöd och näppe orkade gäspade sig över horisonten. En blandad fartlek med lite backe och korta och längre fartökningar varvat med lätt jogg.

Dagens fartlek sammanfattad...en riktigt fin liten kurva...

Därmed avslutade jag 2013 ur träningssynpunkt efter 196 timmars träning och totalt 2280 km löpning. På andra sidan nyår väntar en Podcast på er med undertecknad bakom mikrofonen, lite spännande även för mig då jag inte kommer ihåg allt vad jag pladdrade om, förhoppningsvis är det inte alltför osammanhängande. Det är Marcus Åberg som intervjuat mig för Podcasten Möt Löparen.

Tills dess ska det ätas lite gott och skålas in ett nytt år så hörs vi 2014!

Gott Nytt år!

10 kommentarer:

 1. Gott Nytt År Staffan!

  Hoppas smärtan i knät försvinner och att du får ett ett smärtfritt 2014. Dessutom ska det bli spännande att höra podcasten. En röst till bilden liksom. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Nytt År Martina! Det hoppas jag också, Podcasten kommer läggas ut nästa fredag, om en dryg vecka!

   Radera
 2. Härlig årsmängd! Mitt toppår (2011) landade på 2340 km löpning, så nästa år fattas dig bara ett 6-timmars så är du i fatt ;-) Hur som helst önskar jag ett Gott Nytt År och hoppas och tror att du får ett 2014 fyllt med stenhårda marathons, blixtrande halvmaror, svindlande snabba milar och femmor med veritabel fart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Fredric! Det där låter som härliga målsättningar :-)

   Radera
 3. Gott Nytt och God Fortsättning Staffan!
  Vilket år du har haft. 2*sub3 på maran är respekt :-)! Ha det fint :-)!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma Lennart, ja, det har varit bra, framförallt i slutet med Lidingö och Vintermarathon, hoppas vi ses i vår på något lopp!

   Radera
 4. Gott nytt löparår! Jag håller tummarna för att knät tiger still framöver. Utsidan av knät brukar ju var och varannan löpare gny över, men insidan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Det håller jag tummarna för också! Ja, löparknä är det inte, ett tag trodde jag, och Malin Ewerlöf att det var en stram och kort skräddarsmuskel (M Sartorius) som drog i knäet men det är förmodligen något annat som är irriterat, en sena, eller senfäste.

   Radera
 5. "Jag vore inte jag om jag inte såg till..." - haha, så typiskt dig Staffan! Fint avslut på fint löparår. Hoppas sen-irritationen ger med sig. Och podden ser jag fram emot att lyssna på! Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du känner mig Sofie :-) Gott Nytt År!

   Radera