söndag 15 december 2013

Ytterligare en bra träningsvecka in på kontot och Vikten av Variation!

Jag ser tillbaka på ännu en riktigt bra träningsvecka! Efter dagens långpass på 27 km (lugn pratfart hela vägen, 4:56 min/km i snitt) kan jag summera fem löppass för andra veckan i rad och totalt 68 km i veckan. Det är inte så ofta jag ligger på en sådan veckomängd eftersom jag inte springer långpass varje helg. Löpning fyra dagar på raken bekommer mig inte då jag blivit mycket bättre på att variera intensiteten och jag känner mig inte alls sliten idag efter långpasset!

V.50 i sammanfattning. Ett intervallpass, två backpass, ett lugnt distanspass och ett långpass.

Jag ser det som att jag nu lägger en riktigt bra grund för 2014. Jag hoppas därför kunna börja 2014 i bra form och med bra blodvärde till skillnad från förra året. Ni ser i bilden ovan att det också varit en kvalitativt riktigt bra vecka. Ett snabbt fartleks-/intervallpass i tisdags där varannan kilometer gick fortare (3:50 min/km), varannan lite långsammare (4:40 min/km) utan att vara ren vila. Sedan har terrängskorna fått tjänstgöra tre gånger, en gång på ett lugnt pannlampepass i djupa skogen vilket var roligt och på två backpass där torsdagens fyra repetitioner i Södertäljes korta men branta slalombacke syrade upp benen totalt! Då jag också räknar långpass som kvalitétspass så har fyra av passen i veckan haft inslag av kvalité!

Jag har skrivit om det förut och jag tror jag kommer prata om det i den podcast som kommer i januari, detta med variation i träningen. Hur viktig den är för mig. Om jag ska sammanfatta min löpning i bara några få ord skulle variation vara ett av dem. Kontinuitet ett annat. För någon som inte springer regelbundet är det svårt att förstå hur mycket det går att variera denna otroligt ensidiga syssla vi håller på med, att sätta ena foten framför den andra med en kort flygtur mellan!

Jag tycker väldigt mycket om att variera min träningsmix med terräng, asfalt, backe, bana, tröskel, långa intervaller, korta intervaller, distanspass och långpass och att grovplanera min träning några veckor framåt i tiden är nästan halva nöjet! Att bara springa t ex vanliga distanspass skulle jag tröttna på ganska snart även om det fyller sin funktion och är skönt t ex när resten av tillvaron är stressig. Variation ger motivation och motivation ger variation då jag utvecklas av att variera min träning. Variation ger också träningsglädje vilket ger kontinuitet och kontinuiteten behöver variation. It works both ways. I alla fall för mig!Ragnhildsborgsbacken, skådeplatsen för torsdagens backrepetitioner. Ser kanske inte så mycket ut för världen i vidvinkel men liftbanan till vänster i bild avslöjar hur brant det är. Har aldrig orkat mer än fyra repetitioner och de går INTE fort!
Medan jag sprang långpass idag bakade familjen ungefär en
triljon pepparkakor. Sedan tjuvstartade julen med att
också ta in granen och klä den!

5 kommentarer:

 1. Härlig mix av varierade löppass. Har själv blivit lite bekväm (och även lite småskadad) och kört min senaste löpning inomhus, men det här inlägget inspirerade mig att ta mig ut igen även fast det är grått och kallt.

  SvaraRadera
 2. Du kommer att flyga in i 2014 med den här fina grunden! Och jag hållet helt med dig i resonemanget om variation, även om jag själv är väldigt dålig på att leva upp till det. Mycket distans blir det... ;-)

  SvaraRadera
 3. Tack Henrik! Inomhus bjuder till hög fart och du har ju tränat på lite nytt sätt men också ett sätt som är lite mera riskfyllt än lugnare distansträning utomhus! Ännu så länge njuter jag faktiskt av att det inte är så kallt!

  Tack Louise, det är ju vad jag hoppas på, sedan får vi se hur det ser ut med jobb och träningsmöjligheter 2014, därför detaljplanerar jag inte i dagsläget! Jag gillar ju fartpassen och blir lätt lite uttråkad av ren distanslöpning även om det blir en hel del av den varan nu då den här årstiden bjuder in till just det!

  SvaraRadera
 4. Mycket bra vecka som vanligt! Alltid kul att fortsätta inspireras av en mängdlöpare som du.

  Jag har en grej som jag vill fråga dig om. Kan du maila mig på runandreasrun (snabel-a) gmail.com ?

  SvaraRadera
 5. Tack Andreas! Mängdlöpare :) Haha, ja allt är väl relativt! Det är inte direkt en etikett jag skulle sätta i pannan på mig själv men OK, jag springer kanske mer än dig :) (och långsammare).

  SvaraRadera