onsdag 26 januari 2011

Trött! Letar ljuspunkter och D-vitamin!

Sådan far...sådan son

En vinter som aldrig tycks ta slut och en bebis som fortfarande efter fem månader vaknar varannan eller var tredje timma, kanske inte så konstigt att man är trött!

Jag tycker det är motigt nu, motigt att gå upp på morgonen, motigt att gå till jobbet, motigt att träna också faktiskt och just nu känner jag inte heller att jag blir så mycket piggare av det. Skulle helst vilja gå och lägga mig och vakna en solig morgon med fågelkvitter i april.

Det finns såklart bra stunder, bra träningspass men det krävs ovanligt lite för att putta ner mig och få mig att känna att det mesta är motigt igen. Jag tränar trots allt på men utan större inspiration, jag längtar efter värme, barmark, löpning i t-shirt och snabba pass i tunna skor.

Jag är nog inte ensam om att tycka så här och trots allt så finns det lite positivt att ta vara på. Långsamt återvänder ljuset, ett renoveringsprojekt hemma som vi pratat om i flera år ser äntligen ut att bli av, en resa är bokad i sommar och på jobbet är det återigen lite mer energi. Dessutom kommer jag om planen går i lås att gå på ett halvårs föräldraledighet i slutet av augusti.

Jag försöker hålla jobbet utanför bloggen men i september fick vi beskedet att mitt och mina kollegors jobb på sikt skulle ”centraliseras”, dvs försvinna – Hösten var därefter rätt tung på jobbet med mycke negativ energi. Nu har man insett att det var ett misstag att fatta det beslutet och verkar vara på väg att ändra det vilket jag ser som ett friskhetsttecken - förmågan att ändra ett felaktigt beslut utan prestigeförlust.

Färdiggnällt! Jag kommer låta träningen mala på ungefär som nu ett tag till, försöka variera den utan att köra stenhårda intervaller just nu. Dessutom funderar jag på att börja äta extra D-vitamin, de multivitaminer jag äter under vintern tror jag innehåller alldeles för låg dos. Jag gärna ha tips från D-vitamin-knaprande bloggare på vad man ska köpa, varifrån och hur mycket man ska äta för att det ska vara optimalt. Lite respekt för överdosering av fettlösliga vitaminer har jag trots allt…

Igår kväll blev det löpskolning och styrka med innebandygrabbarna. Tränarna skällde rejält på killarna efteråt för att de inte lyssnade på mig, förvånande eftersom jag tyckte det gick ganska bra!

Idag rullade jag i alla fall runt ute i solen i mina lätta Brooks-dojjor, 11km i 4:34-fart relativt lätt och piggt, life isn't that bad after all...

19 kommentarer:

 1. Att ändra ett felaktigt beslut utan att det ligger någon prestige ivägen - det är bra ledarskap. Skönt. Ibland oroar jag mig för vad som händer med läkemedelsforskningen i Sverige på sikt. Sedan läser man nyheter som den om AZs Lundlokaler och de nya tankarna med att omvandla till ett cancerforskningcenter. Hoppet återvänder.

  D-vitamin. Holistic heter min och är 50 µg (vilket är 500% RDI!). Helt rätt att vara försiktig med dosen. I D-vitaminfallet kan överdosering vara dödlig. Läste en bra artikel om D-vitamin i senaste Nature Reviews Drug Discovery, den handlade mer om prekliniska och kliniska data (i de flesta fall inkonklusiva) för inflammatoriska sjukdomar och vissa cancerformer. När jag läste den drog jag i alla fall lutsatsen att 50 µg nog var OK.

  SvaraRadera
 2. Förstår att du är trött och att det är slitigt. Jag har ju bara hälften så många barn och tycker stundtals att det blir mycket. Iofs försöker vi driva en hudvårdssalong i familjen också... Utöver mitt jobb.

  Jag har ätit 4000IE (2000% RDI) i snart ett år. Kört Holistic och nåt annat billigare märke. Kostdoktorn har skrivit mycket bra om D-vitamin: http://www.kostdoktorn.se/d-vitamin

  Finns också länkar där till nån webshop där jag beställt. Betydligt billigare än i hälsokostbutiken :)

  SvaraRadera
 3. Glömde skriva att alla kända fall av överdosering har rört sig om 30000 IE eller mer. Enligt kostdoktorn ;)

  SvaraRadera
 4. Jag håller helt med gällande det här med istiden och avsaknaden av sol - det är motigt! Speciellt när det finns en tendens att gå hemifrån när det är mörkt och komma hem när det är mörkt. Får väl försöka tänka att det ändå gå mot ljusare tider även om det är lite svårt ibland!

  SvaraRadera
 5. Hej Staffan!
  Hoppas att du får tillbaka energin snart och att tipsen här leder åt rätt håll.

  Själv är jag lite dålig på D-vitamin och generellt kanske lite "gammalmodig" eftersom jag tror att det mesta jag behöver finns i maten jag äter. Dock brukar jag äta en tablett kosttillskott per dag, Mitt Val Sport, månaderna innan maraton när veckomängden ligger på ca 7 mil (eller över det) och långpassen på 30-35 km med fartökningar. Då kan jag känna att det kanske behövs lite extra.

  En dag ledigt, en solig vinterdag, i naturen kanske hjälper.

  SvaraRadera
 6. Jag har kört med 4000IE dagligen i ca 2½ år nu och det tycker jag har funkat bra. Är betydligt piggare vintertid och får färre förkylningar, tar också detta i kombination med 2 kapslar Pikasol Forte omega-3 då jag hört från många håll att kombinationen av omega-3 och d-vitamin ska vara bra mot inflammationer. Nu gäller detta först och främst mot min sjukdom men jag har märkt andra positiva effekter där jag bla blivit av med besvärliga eksem som jag dragits med ett tag.
  Angående d-vitaminet så drar jag ner till 2000IE när jag får sol på sommaren. Köper gör jag över nätet på naturligt.se och det är 2 kapslar av Holistics d-vitamin jag kör med.

  SvaraRadera
 7. Glömde!!!
  Här kommer massor av pepp också!!! Vi går mot ljusare tider och snart har vi fågelkvitter på morgonen. Håll ut Staffan!!!

  SvaraRadera
 8. Trötthet är ingen höjdare, snarare värsta sortens tortyr. Tur att vi snart är inne i februari och faktiskt går emot allt ljusare tider.
  Farten under dina skor idag var imponerande, formen är det onekligen inget fel på! :-)
  Och Cypern, grymt! Nu när ni är 6 st får ni en hel rad för er själva, respekt! ;-)
  Angående D-vitamin så knaprar jag någon tablett E köpt hem från apoteket. "Bara" 150% RDI men bättre än inget. Holistic ska vara riktigt bra har jag hört från flera håll.

  SvaraRadera
 9. Tidigare har jag knaprat apotekets d-vitamin med ganska beskedlig dos, men som många andra har jag gått över till Holistic (läste på ordentligt först om doserna) i år. Men jag äter inget under sommaren eftersom jag är ute mycket och bildar mycket d-vitamin i huden. Det gäller väl alla löpare. Att vi är ute rätt mycket.

  SvaraRadera
 10. Anneli, tack! Jag delar din oro men tror att det som nu händer i Lund kommer att bli väldigt bra! Ska kolla upp Holistic som många nämner, tack!

  Claes, tack för en bra länk!

  Karin, precis, det är ju bättre nu än i november men det går för låååångsamt...

  Lennart, Tack för pepp! Finland har precis höjt sina rekommendationer för D-vitaminer till barn och det finns alltmer publikationer och "bevis" för att vi i Norden får för lite D-vitamin på vintern. Jag äter också Mitt val multivitamin men är inte säker på att så mycket tas upp av kroppen och dessutom verkar toxikologerna ha funderingar på nyttan med multivitaminer.

  Daniel, Holistic även du alltså, tack för pepp och länken till naturligt.se

  Hempa, jodå sakta sakta blir det ljusare. Jovars det gick bra, det går automatiskt 20 sek fortare/km när jag sätter på mig lättviktarna :)

  Johan, jag tror precis som du att behovet finns främst under höst-vinter, tack!

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Jag är som Lennart och tror det mesta finns i maten vi stoppar i oss. Nu tränar jag kanske i de doser du gör men visst "håller jag igång" och då är det viktigt med rätt intag av vitaminer. I matform för mig då rå.

  Här har vi lite mer soltimmar än i Sverige, men har ganska så mycket snö så löpningen blir lite tyngre. Men det är ju kul att springa i nysnö ibland. Speciellt med jycken!

  Hoppas det motiga försvinner snart :D

  Hälsningar från en snörikt Connecticut.
  Taina (har ingen träningsblogg bara en "vanlig"...)

  SvaraRadera
 12. Taina, alltid kul med nya läsare, välkommen hit!! Håller med dig om vikten av rätt kost men just D-vitamin är svårt att få tillräckligt via maten, det krävs solljus! Snölöpning är jobbigt och bra men det bästa är när man känner sig så snabb när snön försvinner :-)

  Tack för pepp!

  SvaraRadera
 13. Ja du vet ju redan vad jag tycker om D-vitamin. Att överdodera går naturligtvis men du får jobba ett bra tag och käka en jämrans massa piller för att "lyckas". ;-)
  Det där att man får i sig allt via maten var nog sant för 50 år sedan men tyvärr är vår mat allt sämre rent näringsmässigt. Den mesta maten har tappat massor av näring när de snabbodlas, fraktas och behandlas.
  D-vitamin finns knappt och det lilla som finns i t.ex ägg är nästan=0.
  Läs på om D-vitamin så kommer du snart att se hur viktigt det är!
  Kolla t.ex här; http://www.vitamindcouncil.org/

  Håller annars med dig att det är lite tungt just nu. jag mår ändå bättre sen jag började med D. ( 2 år nu). Förr var jag verkligen DEPPIG under vintern och kunde gråta för jag var så less. Vi har alla olika behov men jag har ett STORT behov av sol och ljus så för mig räcker det inte att "bara" vara ute om det inte är sol.
  Kämpa på Staffan! Kom ihåg; det vänder alltid!

  SvaraRadera
 14. Ingmarie, tack snälla för pepp och för länken! Lycka till i Barcelona, tippar på att du springer på.... .... 1:28:47

  SvaraRadera
 15. Det är marigt det där med Dvitamin, ifall det hjälper och funkar mot något. Jag har rekat det åt några bekanta sedan 2 år. En fick märkbara förbättringar vad gäller huden, de övriga märkte ingen förbättring på hud eller humör. Alla käkar eller har käkat Holistic (mest D för pengarna, nu är det nog LIFEs Dvitamin som är ännu lite billigare).

  Jag själv har också testat och fortsätter med kosttillskott - men kan inte se nån skillnad vare sig på min vintertorra hy (typ fiskfjäll), min SAD eller något annat i övrigt som D ska göra underverk för. Jag äter dessutom en hel del fet fisk, ägg + annan kost med D. Och snittar runt 100 mikrogram om dagen (rek är 5).

  När det gäller effekten på mig - så har jag inte märkt något, så är jag skeptisk. Men det är bara att testa. Och jag har inte dött än, och mår i alla fall inte sämre.

  SvaraRadera
 16. Jag är så trist att jag kör apotekets D-vitamindroppar(olja)(man har tagit bort A-vitaminet).
  Började i oktober efter en riktigt trist infektion och är (Ta i trä) fortafarande frisk. Har varit konstant förkyld sedan vår son började på förskola för 2,5 år sedan, detta var mitt sista halmstrå.
  Tar 2000 IE. När folk nyser mig i ansiktet eller det skaver i halsen tar jag en dubbel dos till ett par dagar.
  Min granne är infektionsläkare- han avrådde mig. Men det S**t jag i!

  SvaraRadera
 17. Badgear, tack för att du bjuder på dina erfarenheter! Din SAD?? Skönt också att höra att du inte verkar ha tagit skada!

  Katarina, det har jag också gjort, snott av barnens alltså...jag har ju tre barn som varit igenom dagissvängen (och ett fjärde som ska in i den om något år) så jag vet vad du talar om men jag tycker det går bättre och bättre, du bör ha det värsta bakom dig! 2000IE är samma som 50 mikrogram vilket det är i de kapslar jag köpt. Jag kommer köra en om dagen.

  Precis, läkare kan man inte alltid lyssna på!

  SvaraRadera
 18. Ang. ditt tips, In Your Dreams! :-O

  SvaraRadera
 19. Ingmarie, vi får väl se, hur som helst så hoppas jag då får en positiv upplevelse och att det ska funka fint att springa på asfalt. Att du fixar 1:44 känner jag mig helt lugn inför!!

  Lycka till imorgon!

  SvaraRadera