måndag 10 januari 2011

Längdskidor vs löpning och en liten liten seger

Lördagen bjöd på drygt tre varv eller 14km längdskidor i det lokala kuperade motionsspåret ihop med David (som körde fem varv). Fjorton km löpning i 5:13-tempo fixar jag nog de flesta av veckans dagar utan att bli alltför sliten men efter skidåkningen var jag TRÖTT!!

Längdskidor innefattar som bekant även överkropp där armarna förmodligen får jobba alltför mycket då tekniken brister! Efter bara tre pass i vinter så går det bättre och bättre även om det går löjligt långsamt i uppförsbackarna då mina skidor är lite för styva i spannet trots utprovning (2007) och jag därför brukar ha bakhalt. Får väl åka med rygga alternativt äta lite mera vispgrädde…Desto roligare är det att krypa ihop och susa nedför! En rolig och bra träningsform!

Och så igår en liten liten seger, ni vet säkert hur det kan vara; löpning är inplanerad men i takt med att timmarna går fyllda med aktiviteter minskar lusten att ge sig ut i mörkret. Dessutom hade det töat under dagen för att sedan frysa till isgata. MEN jag gav mig ändå ut! Bättre att korta ner rundan än att ställa in och den bästa träningen är den som blir av...bla bla hurtigt klämkäck!

Passet i sig absolut inget att skriva hem om, 8 extremt försiktiga kilometrar i lugn 5:14-fart på såphala nödtorftigt sandade cykelvägar men jag genomförde det! Jag tror mycket på de här kortsiktiga lätt uppnåbara målen för bibehållen kontinuerlig motivation. Ett mål behöver inte alltid vara en avlägsen drömtid på loppet med stort L vid en tidpunkt långt borta!

Dessutom var passet ett bra tillfälle att träna kort steg med landning under kroppen.

7 kommentarer:

 1. Jaja, skyll på skidorna :) . Fast styva skidor ger väl ett bättre glid? Du kanske bara kunde äta upp dig lite så borde väl fästet bli bättre.

  Att ta sig ut trots att det inte är allt för lockande är en seger. Sällan man ångrar ett pass. Typ aldrig.

  SvaraRadera
 2. De små segrarna är viktiga, blir i längden många pass som tappas om man känner efter och för lätt ger efter för bekvämligheten (eller som i mitt fall, latheten).

  Tror dock ändå att jag ställer in idag, har lite högre tröskel om jag tränade dagen innan.

  SvaraRadera
 3. Sofie, det gjorde jag väl inte, skrev jag inte något om bristande teknik :) Helt rätt också om att det faktiskt glider bättre. Nej, jag kan ju inte äta upp mig, har sett i princip likadan ut i över 20 år nu. Precis, aldrig att man ångrar ett pass!!

  Roger, helt rätt, blir det många inställda pass på raken så är uppförsbacken att komma igång igen mycket brantare, det gäller att hålla latmasken borta!

  SvaraRadera
 4. Har också provat lite skidåkning i vinter som alternativ träning. Kan hålla med om att det blir riktigt jobbigt när tekniken tryter.

  SvaraRadera
 5. Kul att du åker skidor. Pröva att köra lite utan stavar så får du bra teknikträning:)

  SvaraRadera
 6. 5.14 fart på isiga, moddiga vägar är verkligen INTE dåligt!

  SvaraRadera
 7. Odda, riktigt det kan bara bli bättre!

  Johan, bra tips, jag har sett åkare göra det, blir otroligt imponerad när jag ser dem göra det i motlut, förstår inte hur det går till så bakhalt som jag brukar ha måste jag använda överkroppen mycket.

  Ingmarie, kanske inte det, tog det väldigt lugnt med låg puls och det kändes bra!

  SvaraRadera