onsdag 19 januari 2011

Korta intervaller - copy but not paste

Klicka för förstoring...

Jag fortsätter med två fartpass i veckan varav ett intervallpass. Detta är ett mål för året och jag vet, jag har inte skrivit något om årets mål här men det kommer.

Idag var tanken att planka blogg-grabbarnas pass på Bosön förra veckan som jag tyvärr inte kunde vara med på. Jag lyfter på löparkepsen och erkänner att jag inte riktigt kunde matcha deras tider idag. Sega ben och ganska hög puls redan på uppjoggen. Antingen p g a gårdagens löpskolning/styrka med sonens innebandylag eller på att jag i morse kände en antydan till raspighet i halsen.

Jag beslutade mig ändå för att köra och här kommer kanske anledning nr 2 till att jag upplevde att passet inte gick så bra. Dåligt påläst så började jag med 8x200m istället för 4x400m och tvåhundringarna med snittlängd på 203m avverkades med ett snitt på höga 36 (ca 3:00 min/km) vilket var mitt riktmärke fartmässigt även om det är överfart. Vilan var en minuts gåvila. De två sista var definitivt en pina!

Redan här kan man säga att fläskfiléerna var både möra, hängda och syrade…

Två minuters serievila och sedan igång med 4x400m med 2 min gåvila, snitt på 1:22 (3:25 min/km) och det var ingen vacker syn mina vänner! De två sista gick snabbast men ingen så snabbt som jag tänkt och alla fyra sprangs avstannande på stolpiga ben då jag var rejält trött!

Den avslutade långa intervallen på 1600m ville benen inte alls medverka i och då jag inte kunde övertala dem varken med hot eller muta att pinna på fortare än 4:15-fart så gav jag upp försöket och påbörjade nerjoggen istället. För att tala om för benen att de inte ska få styra och ställa hur som helst över min träning så höll jag hygglig fart, 4,6km i 4:38-tempo som avslutning.

Ett bra pass ändå och på pluskontot noterar jag löpning i solsken och i princip snö-och isfria cykelbanor!

13 kommentarer:

 1. Skötn med snö och isfria gator! Även här i göteborg börjar inlandsisen lätta men det är en bit kvar :)

  SvaraRadera
 2. Hujedamig vad snabbt - bra jobbat!
  Längtar efter 220-ingar på fotbollsplanerna nedanför vårt hus (brukar ibland köra 20X220) - men det kommer ta ett tag innan all snö och is smält undan därifrån...

  SvaraRadera
 3. Auch vilket pass. Det är alltså sådant som är hemligheten bakom din snabbhet?! Jag blir mör bara av att läsa. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 4. Hej Staffan!
  Dina tvåhundringar och fyrahundringar gick lite snabbare än mina. Jag gjorde tvåhundringarna på 40 sek i snitt och fyrahundringarna på 1:24 i snitt.

  Tror också att det skulle gå och kännas bättre inomhus på bana som vi var. Vi sporrades också av varandra.

  Det är bara att ta tag i det och prova igen.

  SvaraRadera
 5. Snyggt jobbat! Att du dessutom gjorde det utomhus är riktigt bra. Lennart är värsta träningsuppläggsmakarn, riktigt bra pass han knåpade ihop tycker jag.

  Ser fram emot att få ta del av dina mål, blir spännande att se hur du balanserar löpningen med livet som fyrbarnsförälder.

  När är Påsksmällen förresten? Sitter och skruvar ihop tävlingsprogrammet för april och maj.

  SvaraRadera
 6. Karin, härligt! Våren närmar sig sakta men säkert!

  Eva, tack! 20 repetitioner är tufft, då måste farten sänkas och det tycker jag är ganska svårt på korta intervaller.

  Sofie, sådana här tuffa pass har jag inte kört så ofta, ska försöka köra lite oftare med fart i år för att kompensera för lite mindre volym så får vi se om det fungerar att behålla nivån.

  Lennart, det är nog som du skriver lättare att köra den här typen av pass tillsammans.

  Thomas, tack! Jag har skrivit lite ny text och mål under fliken mål 2010/2011 som summerar hur jag tänker just nu. Det enda tidsmål jag kommer att ha som det känns nu är 1:25 på halvmaran.

  Påsksmällen ja, det finns ännu ingen info på Enhörnas hemsida men den brukar alltid gå annandag påsk vilket innebär att det blir knappt två veckor före Kungsholmen Runt.

  SvaraRadera
 7. Annandag påsk 2011 = 25 april, passar ju bra in i tävlingskalendern.

  Kul att läsa om dina mål 2011! Med "enbart" tre pass per vecka kan du ha hög intensitet och kvalitet på nästan varje pass, lite som Janne Holméns (om jag inte blandar ihop honom med någon annan..) träningsfilosofi. Du verkar inte behöva så mycket mängd, grund och vikt mm sitter ju redan på plats så att säga. Övertygad om att du kommer fortsätta att utvecklas som löpare genom tre bra pass per vecka. Å andra sidan tycker inte jag du ska känna någon press (vilket jag inte tror du gör heller), på att sätta nya PB. Bara att hålla nivån från 2010 är en prestation utifrån dina förutsättningar under 2011.

  SvaraRadera
 8. Bra jobbat Staffan! Tycker inte du skall vara något annat än nöjd! Riktigt gott att det är lite mindre snö ute. Vore kanon med en tidig vår ;).

  SvaraRadera
 9. Thomas, jo precis, det borde bli 25/4, jag kommer att bevaka deras hemsida. Det som är kul med Påsksmällen är att det brukar vara ett väldigt bra startfält. Tre pass är minimigränsen, hoppas på flera veckor med fyra pass också lite längre fram i år men visst vill jag köra lite som du skriver, balanserat med att försöka lyssna på vad kroppen vill. Det är ju också en balans att tycka det är skönt och kul och där fyller de lugna passen en funktion. Nej, jag känner väl egentligen ingen press att förbättra mig men samtidigt vore det kul...

  John, tack! Håller med men det är väl lite tidigt än, men asfalt fri från snö och is duger fint så länge!

  SvaraRadera
 10. Bra kämpat! Jag tycker själv så här korta snabba intervaller är hur jobbigt som helst. Men det ger förhoppningsvis en hel del!

  SvaraRadera
 11. Snabba-fötter, tack! Jag tror faktiskt det, bättre löpsteg och lite bättre slagvolym. Om inte annat så tror jag det är bra att "chocka" kroppen emellanåt eftersom den vänjer sig vid den vanliga belastningen.

  SvaraRadera
 12. För att vara trött och seg är du förbenat snabb! Tänker inte ens fundera på att hänga med dig på såna pass! Uj uj uj! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 13. Det är möjligt Ingmarie, men jag hyser ingen som helst tvekan om att du, om du hängde med på ett sådant pass, skulle flyga fram lätt och ledigt bredvid mig. Vem var det som fixade 20x2min i veckan, inte jag i alla fall :)

  SvaraRadera