onsdag 12 januari 2011

Intervaller och löpskolning - en rolig dag!

Igår en träningsdag helt i min smak!

Först ett lite lättare intervallpass på band på lunchen, 10x2 minuter i fyra-fart eller 15km/h med en minuts pausjogg i 6 min/km. Eftersom jag blir törstig som jagad Gnu under torrperioden i Serengeti när jag springer på band så lade jag in serievila med drickapaus efter fem intervaller så det blev 2x5x2 min. Avslutade med 3x200m i 3:20-fart eller 18km/h utan några problem, de kändes faktiskt riktigt lätta. Totalt 11km i 4:37-fart.

Att bedriva tröskelträning på band i farter mellan 14-15km/h börjar kännas riktigt bra för mig som inte brukar gilla att springa på band men kvalitétspass ute just nu är svårt utan skridskor…

Flåset var inget problem men benen kändes sega och hållningen inget vidare som vanligt när jag springer på den bakåtrullande gummimattan. Jag tror nu att jag kommit på varför jag upplever bandlöpning i en given hastighet som mera ansträngande än löpning i samma hastighet ute, tvärtom hur många andra verkar uppleva det. Förutom att det är varmt och ofta dåligt ventilerat så upplever jag att det krävs mera energi av mig att upprätthålla den lätt framåtlutade hållningen med hög höft på bandet än när jag springer ute. Jag hamnar gärna lite ”efter” med kroppen på bandet och får därmed ett sämre steg.

På kvällen 20 min löpskolning/fysträning med 25 grabbar i nioårsåldern (sonens innebandylag). Det gick det förvånansvärt bra att hålla ihop gruppen även om de löprelaterade övningarna gick klart bättre än de mera balansinriktade som krävde mera instruktion. Vi körde utfallssteg, indianhopp, hälkick, höga knälyft, tålöpning på raka ben (en benövning som säkert heter något annat), mångsteg och avslut med jogg med lagkompis på ryggen. Grabbarna blev både varma och ganska trötta och det var en del skratt i hallen och sonen upplevde det inte som alltför pinsamt heller.

Nästa tisdag kör vi igen. Undrar om de fixar plankan i 30 sekunder utan att fuska?

7 kommentarer:

 1. Verkligen en bra träningsdag Staffan! :)
  Känner igen dina tankar kring löpbandet, det ÄR jobbigare och man får verkligen anstränga sig för att hålla upp tekniken. Tror dock det är riktigt bra träning hursom ;)

  SvaraRadera
 2. Snyggt pass, det där intervallpasset på löpband kopierar jag med stolthet om inte snön väljer att försvinna snart.

  Tycker också det är jobbigare i hög fart på löpband, jag upplever att jag aldrig får den naturliga (omedvetna) vilopausen när tempot är konstant.

  SvaraRadera
 3. Tack Daniel, det känns skönt att jag kommit exakt VAD jag tycker är jobbigt - då kan man göra något åt det!

  Thomas, gör det, steel with pride som vi säger på mitt jobb. På bandet får man inget gratis! Just nu kutar du väl runt på Bosön, lite avis är jag...nej mycket förresten.

  SvaraRadera
 4. Bosön var kanon, trevligt och ett riktigt bra träningspass. Kan trösta dig med tidsåtgången. Åkte hemifrån 16:45 för att precis hinna fram i tid, hemma lagom till 21:30. Du hade nog behövt ca 7 timmar, kanske i mastigaste laget som fyrbarnsfar och heltidsarbetande? ;-)
  Nästa gång blir det Sätrahallen.

  SvaraRadera
 5. Du kör väl löpskolningsövningarna du med? Sätrahallen nästa gång? Då vill jag vara med och leka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-)

  SvaraRadera
 6. Thomas, precis som jag trodde, jag räknade med 16:00-22:00 vilket stämde väldigt bra då och det var lite det som det föll på tillsammans med att lilltjejen fortsätter vara rätt så missnöjd på kvällarna så det är inte riktigt läge att "vara ute och roa sig" hela kvällarna...Sätrahallen vore något annat.

  Ingmarie, Jajamen, jag var intruktör åt grabbarna i tisdags, blir det spring ihop i Sätrahallen kommer jag absolut och då kan vi löpskola lite, fast du är säkert MINST lika duktig som jag på det!!

  SvaraRadera
 7. Hej Staffan!
  Tenderar faktiskt att hålla med dig gällande löpband. Det är jobbigare på grund av att det är så kvavt, svettigt, enformigt och mitt löpsteget blir också sämre.

  jag upplever löpband tungt.

  MVH

  SvaraRadera