fredag 21 januari 2011

Veckans andra kvalitétspass - trist formbesked eller är det underlaget som fortfarande ställer till det?

Tidig start på arbetsdagen, nästan inga möten och lite lugnare på jobbet för tillfället möjliggjorde ett längre lunchlöp idag. Att sedan duscha och kasta i mig lunchlådan på fem sekunder gör mig inget så länge jag kan springa på luncherna ett par gånger i veckan.

Snygga pulskurvan från 8x200 och 4x400m i onsdags

Korta intervaller i onsdags där jag inte riktigt kunde matcha planen och idag ett längre distanspass med tröskelinslag som gick ganska tungt. Tanken var ett rejälare distanspass i lite högre fart men jag hamnade ganska omgående på tröskelpuls efter 1-2km så jag körde på. Det tog ett tag att inse att jag stängt av "autolap" på min Garmin på intervallpasset i onsdag vilket jag vanligtvis har inställt på 1km. Hur jag än sprang på så gick det inte mycket fortare än strax under 4:30-fart i drygt 7km men eftersom sprang i femfart i början så gick det givetvis klart fortare i slutet och kurvan visar också att jag faktiskt kom ner på ganska bra fart ungefär där jag tror att min tröskelfart ligger omkring 4:05 min/km.

Hastighet i grönt och pulskurva i rött

Jag kan Södertäljes topografi bra efter mina lunchlöp och avslutade den snabbare löpningen efter drygt 7km med att försöka ge gärnet i en ganska tuff backe. Eftersom jag redan låg på 192 i puls (ca 95% för mig) innan backen så tänkte jag se om jag kunde få fram en ny maxpuls men jag tror inte det är idealiskt att först springa så långt som drygt 7km innan ett sådant test. Lite is omöjliggjorde också maxfart uppför men jag tog ändå i så att jag var fullständigt slut vid krönet och pulsen jobbade sig upp i 197 bpm. Någon minuts pusta ut innan jag fortsatte ytterligare 8km i lugnare 4:57-tempo innan jag avslutade snabbt i ännu en brant backe.

Ansträngningsgraden idag var relativt hög, visst fläckvis halka med tjuvsläpp ger lite lägre hastighet och lite högre ansträngning. Jag har tagit en rejäl paus från knaprandet av mina järntabletter så mitt Hb-värde kanske ligger aningen lägre än det ska men kanske att jag tappat lite av den fina form jag hade under förra säsongen. I och för sig inte hela värden just nu i januari men ändå lite trist om det är så.

Totalt 15,3km @ 4:43 min/km och 177 i snittpuls. En titt i träningsdagboken och jag hittade några pass från september-oktober som jag kallat för "medelhård distans" där snittpulsen var ungefär som idag eller något lägre men där farten låg ca 20 sek/snabbare per kilometer....suck...men också faktiskt pass från november-december 2010 med sämre väglag som var ganska lika dagens pass så det är kanske inte så illa trots allt. Vi säger det, det är väglaget och inget annat!

Önskar alla en trevlig helg!

6 kommentarer:

 1. Klart det är väglaget! Trevlig helg du mä :)

  SvaraRadera
 2. Finns så många faktorer som kan påverkar dagsformen i allmänhet och pulsen i synnerhet. Det krävs nog lite fler pass för att dra slutsatsen att du har mycket sämre form nu än i höstas?

  SvaraRadera
 3. Jag tror på väglaget, jag har skyllt på det hela vintern i alla fall. Det ska bli intressant i vår hur man egentligen ligger till.

  SvaraRadera
 4. Väglaget. Såklart :-)
  Imorgon bitti står det långpass på schemat....
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Hej Staffan!
  Jag tror också att du kan ha "glömt bort" hur jobbigt och slisamt det är att springa fort (hur det känns helt enkelt). Det mentala är viktigt men efter att ha genomfört ett par pass kommer både formen och den mentala biten och då kommer det att kännas lätt igen :-).

  MVH

  SvaraRadera
 6. Claes, visst är det så!

  Olov, jo, jag har nog haft de här tankarna VARJE vårvinter, det går klart fortare när barmarken är tillbaka!!

  Thomas, ja väglaget, därmed är det bestämt! Börjar längta efter vår nu!

  Lennart, det kan ligga en del i det också!

  SvaraRadera