måndag 17 januari 2011

Man har inte roligare än man gör sig

Söndag eftermiddag; en dryg timmas löpning planerad under dotterns innebandyträning. Väglag; glashal blöt blankis blandat med lite grus. Jag försökte hålla blicken långt fram och springa med korta avslappnade steg men det gick inte, spände mig, tappade fästet och tvingades stanna hela tiden! Farten var löjligt låg, över sex minuter per kilometer och pulsen i nivå med en söndagspromenad. Skrattade i samförstånd med de andra löpare jag mötte för vi var flera ute och halkade runt!

Gav upp de patetiska försöken efter tre kilometer och försökte bara ta mig en annan väg med bättre fäste tillbaka till bilen och där plötsligt, då man minst anar det, var den, ASFALTEN! Hyggligt ren från is och snö, visserligen på bilvägen men what the heck - man kan inte få allt här i världen! Då det sprungits tvåhundringar lite varstans förra veckan så körde jag fyra stycken i farter mellan 3:42 min/km ner till 3:13 min/km med gå-/ståvila då jag släppte förbi lite bilar :-)

Vilken känsla, vilket underbart underlag!! Jag vågade inte alls trycka på max eftersom det ändå var lite is kvar och strängen med asfalt var smal men ändå, jag hade glömt känslan av att springa fort med bra fäste! Härligt, precis den kick jag behövde nu för att orka med löparförutsättningarna ett tag till.

Det blev bara knappt 5km totalt men från att ha tänkt avbryta passet till ett kort pass med lite spontana intervaller. Man har inte roligare än man gör sig.

Lite tidigt att hoppas på vår men nu när snösmältningen börjat kan det få fortsätta. Funderar på att lämna bilen igång på tomgång senare i veckan för att påskynda detta med global warming - tycker den debatten har glömts bort lite på sistone...

16 kommentarer:

 1. Inga dubbar? De funkar fin-fint på is nämligen. Is är ett bättre vinterunderlag än undanglidande snö tycker jag.

  SvaraRadera
 2. Måste bara berätta att jag fick "slante" som ordkontroll - litet sammanträffande till ett halt inlägg ;-)

  SvaraRadera
 3. Visst har debatten om den globala uppvärmningen tystnat men.....

  Sett ur ett globalt perspektiv tror jag att 2010 var det varmaste sen de började mäta (även fast det har varit kallt i Sverige) så visst kan jag tycka att diskussionen borde finnas.....

  SvaraRadera
 4. Shit vad du är modig!Även om det hade varit synlig asfalt hade jag inte vågat köra ens på halvfart med det där underlaget. Lurigt som attan! Men bra jobbat!

  SvaraRadera
 5. Du borde verkligen testa någon form av halkskydd.

  Jag sprang en runda ikväll och trots mycket asfalt framme är det en skön försäkring med dubbarna. Man törs slappna av i steget och får ned lite mer kraft i marken. Skillnaden är enorm.

  Normalt brukar jag också få lite svagt ont i ryggen när jag springer på halt underlag för att jag spänner mig. Nu känns det ingenting trots 6km på för mig relativt snabba 29:20.

  I det här läget skiljer det lätt 1 min/km i tempo för mig med respektive utan dubbarna. Och jag tror att det innebär stor skillnad i hur effektiv träningen är.

  SvaraRadera
 6. Ren asfalt är verkligen lycka nu efter all denna snö! Kul att du fick smaka på lite och det verkar dessutom komma mer och mer av denna varan. Nästan som att det börjar lukta vår! ;)

  SvaraRadera
 7. Älskar verkligen asfalt. Det är nu när den kommer fram igen som verkligen inser hur mycket man saknat den.

  SvaraRadera
 8. Ha ha väldigt roligt att läsa ditt inlägg Staffan. Jagandet på asfalt som slutar i några tvåhundringar i ren glädje... tänk vad lite asfalt kan betyda för oss löpare :)

  SvaraRadera
 9. Anneli, Nej jag har varken dubbar, broddar eller Icebugs, har hittills aldrig tyckt det varit nödvändigt de få dagar per år som väglaget är så här men just snösmältningen är knepig när mycket snö ska bort. Snö kan jag hantera bättre även om det jobbigt att springa i så kan jag slappna av på ett annat sätt då. Kul sammanträffande med ”slante” :)

  Lennart, visst är det så, det är jag väl medveten om, det var mest menat som ett litet skämt på slutet…

  Ingmarie, modig, jag? Nja det vet jag inte, det var verkligen ren blöt asfalt men bara en smal strimma med is runtom. Snart snart blir det mera fri asfalt att kuta snabbt på!

  Roger, kanske men som jag skrev till Anneli så har jag hittills tyckt att det varit så få dagar per år att jag inte ansett det värt att investera i. Icebugs känns väldigt dyra för de fåtal dagar jag behöver dem, dessutom klumpiga, nej då lägger jag hellre pengar på annat. Lösa broddar med diverse remmar runt skorna lockar inte riktigt heller…som sagt det är inte många dagar per år det är så extremt väglag som i söndags.

  Daniel, idag är det mycket bättre väglag efter ett par dagars mildväder men nu ska det bli kallt igen häruppe tyvärr. Men snart har vi barmark igen!

  Odda, precis, man har vant sig sedan november att halka runt i låg fart med hög ansträngning!

  Tomas, tack! Ja det är tur att jogg.se och bloggar finns för glädjen över lite asfalt med fotfäste kan omöjligt förklaras för icke-löpande närstående...

  SvaraRadera
 10. Själv känner jag mig ambivalent. Löparjaget vill gärna ha mer blidväder, skidarjaget gråter.
  Tycker helt klart du ska testa "diverse remmar runt skorna". Billiga halkskydd, som gör löparlivet lättare. Eller varför inte skruva lite i ett par begagnade dojjor? Du lär väl ha några par i garderoben?
  http://www.competitiverunner.com/screwshoes.html

  SvaraRadera
 11. Hej Staffan!
  jag förstod det :-). Jag menade heller inget dumt.... Så det kan bli när man skriver :-). Saker kan uppfattas på helt andra sätt än vad man avser.

  Sköt om dig

  MVH

  SvaraRadera
 12. Bureborn, jodå mina tjockskor ligger i riskzonen för att få sulan perforerad av lite skruv, kom faktiskt så långt att jag letade i verktygslådan igår men hittade inga som var tillräckligt korta, dessutom kom jag på att om jag skruvar dem inifrån och ut så trängdet det ju in vatten... bättre då utifrån och in men då riskerar man ju att trampa igenom och få skruvspetsen i foten...

  Lennart, trodde nog du förstod det och jag tog såklart heller inte illa upp!

  Sköt om dig så hoppas jag vi ses framöver!

  SvaraRadera
 13. Jag tror att du bör testa att springa med de förhatliga remmarna (gummi som spänns runt). Jag var rejält skeptisk men testade och det känns väldigt lite i skon att man satt dit halkskydden. Särskilt om man som du springer fint på fram-/mellanfot borde inte märka så stor skillnad i känsla (utöver fästet då).

  Fördelen med lösa halkskydd (utöver pris/prestanda då) är att de tar två sekunder att slita av under passet om man missbedömt underlaget. Jobbigt att få bort skruvarna.

  Men jag kan förstå "hemmafixarkänslan" med att skruva i skorna - men för oss med tummen centralt placerad är den känslan inte prioriterad... :-)

  Hur som helst, det viktigaste är att inte skada sig den här tiden på året - det är definintivt inte värt det.

  I kväll blir det en runda för mig utan halkskydd tror jag - har just varit ute med barnvagnen och rekognoserat bra vägar som är torra/grusade... Ibland är det en stor fördel med föräldraledighet! :-)

  SvaraRadera
 14. Roger, OK du har nästan övertalat mig även om det gick fint att springa på ren asfalt idag på lunchen (intervaller).

  Nu får du också tala om var du köpt dina broddar :) Och för mig med tummen mitt i handen är det inget självändamål att hålla på och dra i skruv i skorna.

  SvaraRadera
 15. Jag fick tag i mina på Intersport, men Stadium hade liknande modell för ungefär samma pris. Ring och kolla innan du åker till affären för de har sålt bra sista veckorna...

  SvaraRadera
 16. Tack Roger, ska kolla om/när behovet uppstår igen!

  SvaraRadera