torsdag 28 juni 2012

Kvällsjogg med sällskap och lite om kompressionsstrumpor



Ett par fina kvällar nu och kanske är det snart sommar i alla fall. Det var varit svårt att hinna njuta av kvällarna ett tag men ett sätt är ju att strunta i alla måsten hemma och ta med delar av familjen ut i löparspåret. Ikväll följde hustrun med på en jogg och lilltjejen med, sovandes i joggingvagnen, drygt fem kilometer skön jogg i solen i sexminuterstempo - härligt!

inga kompressionsstrumpor på ikväll dock men jag började springa med kompressionsstrumpor på långpassen för något år sedan och upplever det positivt ur återhämtningsssyfte. Först testade jag att köpa ett par på Apoteket och de är OK men deras ribbstickade variant kliar ganska rejält och fungerar därför inte så bra för träningsändamål.

CEP
Go Co Co

Sedan dess har jag köpt två märken av kompressionsstrumpor - Go Co Co och de dubbelt så dyra CEP och jag tänkte jag dela med mig av lite intryck av dem. Numera har jag oftast också kompressionsstrumpor när jag tävlar och ibland när jag kör tuffare träningspass, jag vet egentligen inte om det ger någon effekt på löpningen men det ger en bra känsla och jag tycker det påverkar återhämtningen positivt.

CEP ger något mera kompression än Go Co Co, främst tycker jag det märks genom att det är svårare att krångla på sig dem. De är ganska tjocka och varma men min främsta invändning mot CEP är att de faktiskt är för långa! Jag har köpt rätt storlek utifrån vadens omkrets och det är nästan så att CEP-strumporna går upp på knät och att jag skulle behöva rulla ner dem någon centimeter. CEP köpte jag för ett presentkort jag vann på en blogg och hade jag betalat 500 pix själv för ett par strumpor hade jag varit ganska besviken på produkten.

Go Co Co är sydda i ett lite tunnare material men erbjuder tillräckligt bra kompresssion till en kostnad som är hälften av den för ett par CEP (249kr på Runners Store vs 500kr för CEP). Passformen är riktigt bra och jag behöver sällan justera någonting då strumporna ofta "hamnar" rätt i sidled på foten direkt. Strumparn sitter på plats, är bra i längd, kompressionen bra och materialet andas skönt mot huden och de därför mina favoriter att träna och tävla i!

Rent estetiskt kan man fråga sig hur snyggt det är! Mina barn är fullt på det klara vad de tycker om det - Ärligt Pappa, ska du ha på dig de där? - men jag har vant mig och tänker inte på den aspekten längre. En lite mera grundlig genomgång av detta med kompressionsstrumpor och löpning hittar du slutligen här.

Trött trots långa strumpor :) Några hundra meter kvar av Stockholm halvmarathon 2011...

3 kommentarer:

 1. Hej Staffan!
  Det finns massor att säga här. Kompressionsstrumpor är bra men dyra. Det är inte alltid man får vad man betalar för, skönt att jogga med familjen, etc, etc....., men.

  Jag reagerar på din första bild. Sommaren är väldigt sen i år. Våra jordgubbar har inte mognat ännu. Vi har inte badat i vare sig havet eller i en sjö ännu, och det är snart juli. Galet!

  SvaraRadera
 2. Samma här Lennart, jag har inte heller badat i år, har faktiskt ens knappt tanken på det men nu börjar jag sakna det eftersom jag älskar att bada på sommaren!!

  SvaraRadera
 3. Anledningen till att jag använde flytintervaller var att jag kände ett flyt i löpningen. Varken hackigt eller stelt utan löpsteget kändes riktigt bra. Jag flöt med helt enkelt.

  Ofta är det så för mig att bara jag kommer ner till träningsbanan eller fått på mig skorna finns bara en tanke och att det är att göra ett så bra pass som möjligt. Då är jag oftast så fokuserad att allt annat runt omkring försvinner. Tankarna finns här och nu.

  Lägre fart i 3.44 tempo tyckte jag gick lite för sakta så jag ville springa fortare. Hade jag hållt det tempot kanske jag hade gjort 10 stycken istället.

  SvaraRadera